ΗΠΑ: Πρόσκληση Μπάιντεν στον Λούλα ντα Σίλβα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Πρόσκληση Μπάιντεν στον Λούλα ντα Σίλβα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον  εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Λούλα στη Βραζιλία για σχεδόν δύο ώρες και μίλησαν για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Αμερική, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την κατάσταση στην Αϊτή και τη Βενεζουέλα.

Ο Λούλα είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Σάλιβαν απηύθυνε πρόσκληση από τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θα εμβαθύνω τη σχέση μεταξύ των χωρών μας», έγραψε ο Λούλα στο Twitter.

Ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λούλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σέλσο Αμορίμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Ο Λούλα είπε στον Σάλιβαν ότι ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι να αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, πρόσθεσε.

Ο Sullivan ανέφερε την πιθανή ανάγκη για μια διεθνή δύναμη ασφαλείας για την Αϊτή, δεδομένης της δεινής κατάστασης, είπε ο Amorim, αλλά δεν συζητήθηκε νέα συνεισφορά από τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Amorim, ο Σάλιβαν τόνισε τη σημασία της νίκης του Λούλα για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην περιοχή.

Ο Σάλιβαν ανέφερε επίσης τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα που μπορούν να θεωρηθούν δίκαιες, σύμφωνα με τον Amorim.

Στη συνάντηση με τον Λούλα, τον Σάλιβαν συνόδευαν ο Ρικάρντο Ζούνιγκα, υφυπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Δυτικού Ημισφαιρίου, και ο Χουάν Γκονζάλες,  διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για το Δυτικό Ημισφαίριο.

Πηγή:  ertnews.gr

Share this post