ΗΠΑ: Οι εκλογές αυτές δεν θα λύσουν τίποτα

ΗΠΑ: Οι εκλογές αυτές δεν θα λύσουν τίποτα

Του Edward Luce (*)

Ο στόχος των εκλογών είναι να επιλύουν διαφορές. Όποιος κι αν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές θα κληρονομήσει μια χώρα που το μισό εκλογικό της σώμα αμφισβητεί τη νομιμότητά του.

Όπως και το 2016, οι πολιτείες που φαίνεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Ο άλλος αστάθμητος παράγων είναι η Τζόρτζια, για πρώτη φορά από το 1992. Ισως να χρειαστούν μέρες για να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον δύο προσφυγές αμφισβητώντας τη νομιμότητα των επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις ψήφους είναι Δημοκρατικές, το αποτέλεσμα των προσφυγών μπορεί να κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έσπευσε να προαναγγείλει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το σκηνικό μοιάζει με εκείνο του 2000, όταν η διαμάχη για τη Φλόριντα λύθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου να μη γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν άνετη νίκη του Μπάιντεν. Και είναι πιθανό να κερδίσει τελικά περισσότερους εκλέκτορες, ενώ φαίνεται ότι η νίκη του στη λαϊκή ψήφο θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Χίλαρι Κλίντον. Όμως η μάχη είναι πολύ πιο αμφίρροπη απ΄ ό,τι προέβλεπαν όλα τα μοντέλα. Ο πιο γνωστός εκλογολόγος των ΗΠΑ, ο Νέιτ Σίλβερ, έδινε στον Μπάιντεν πιθανότητες 89% να νικήσει (την προηγούμενη φορά είχε δώσει στη Χίλαρι 70%). Οι δημοσκοπήσεις διαψεύδονται και πάλι, παρόλο που είχαν γίνει διορθώσεις ως προς την ψήφο των λευκών της εργατικής τάξης στις μεσοδυτικές πολιτείες και είχε ληφθεί υπόψη το βάρος της εκπαίδευσης.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η καθαρή νίκη του Τραμπ στη Φλόριντα οφείλεται εν μέρει στην απήχησή του στους ισπανόφωνους, και ιδιαίτερα τους Κουβανούς, ψηφοφόρους.

Οι δημοσκόποι φαίνεται επίσης ότι υπερτίμησαν το ποσοστό των Δημοκρατικών στις επιστολικές ψήφους, οι οποίες εξακολουθούν να καταμετρώνται στις τρεις κρίσιμς πολιτείες. Ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει την Πενσιλβάνια, υπό τον όρο να κερδίσει τις άλλες δύο.

Η Αμερική αντιμετωπίζει τώρα δύο κινδύνους. Ο ένας είναι η ανάμιξη των δικαστηρίων στην έκβαση του αποτελέσματος. Ο Τραμπ, που πήγε πολύ καλύτερα στους ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφισαν την Τρίτη, προηγούνταν αρχικά και στις τρεις πολιτείες της «Ζώνης της Σκουριάς», άρχισε να υποχωρεί όμως όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Είναι το φαινόμενο που ονομάστηκε «κόκκινος αντικατοπτρισμός».

Ο άλλος κίνδυνος είναι να αμφισβητηθεί η νομιμότητα ολόκληρου του συστήματος. Αν ο Τραμπ κερδίσει το σώμα των εκλεκτόρων, θα είναι η δεύτερη φορά που το κάνει έχοντας χάσει στη λαϊκή ψήφο και η τρίτη φορά που θα συμβεί αυτό με έναν Ρεπουμπλικανό αυτόν τον αιώνα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Μπάιντεν θα είχε ανακηρυχθεί ήδη νικητής.

 

(*) Ο Edward Luce (Εντουαρντ Λιους) είναι αρθρογράφος των Financial Times

(Πηγή: Financial Times/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share this post