ΗΠΑ: Η Αγία Σοφία να μείνει μουσείο

ΗΠΑ: Η Αγία Σοφία να μείνει μουσείο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Αβάσιμες οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας”

Τις προκλήσεις,  που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Τουρκία καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο. Μεταξύ των ποιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η “Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών”.

Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνεται πως «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του κατέγραψε ότι «η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τον αναγνωρίζει ως ηγέτη των περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο». Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση επιμένει να επιτρέπει μόνο σε τούρκους πολίτες να είναι υποψήφιοι για την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή για τον Πατριαρχικό Θώκο. Ωστόσο, προστίθεται , “συνεχίζει την πρακτική της να παραχωρεί την τουρκική υπηκοότητα σε ελληνορθόδοξους Μητροπολίτες στο πλαίσιο της απόφασής του 2011, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εκλόγιμων υποψηφίων για τον Πατριαρχικό Θώκο, στο μέλλον”.

Από την Κωνσταντινούπολη  ο συνεργάτης μας Μηνάς Βασιλειάδης 

αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος  του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, ανέφερε ότι το κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Τουρκία έχει συνταχθεί «για άλλη μία φορά» σε μία γλώσσα «που απέχει από την αντικειμενικότητα και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες που βασίζονται σε ασαφείς πηγές».

Ο κ. Άκσοϊ προσθέτει ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει, μέσω συγκεκριμένων βημάτων, το στόχο της για την προστασία και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας λατρείας για όλους τους πολίτες της άνευ διάκρισης» και πως «διαφορετικές θρησκείες και πεποιθήσεις συνυπάρχουν στην Τουρκία εν ειρήνη και αρμονία».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία 20 χρόνια «τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πράξη», ενώ, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, είπε ότι «αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και κάθε δικαίωμα διαχείρισης είναι ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της». Η Τουρκία έχει ιδιαίτερη επίγνωση της εξαιρετικής αξίας όλων των πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων και τα προστατεύει δεόντως, αναφέρεται στη συνέχεια και, αμέσως μετά, ο κ. Άκσοϊ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «επιχειρούν να εκτρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τις εγχώριες αναταραχές της, σε μια περίοδο όπου η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ.

Καλεί, τέλος, τις ΗΠΑ «να εστιάσουν στις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post