ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία κύριοι προμηθευτές Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία κύριοι προμηθευτές Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

Ακολουθούν  το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία.
Του Ν. Τόσκα*

Τώρα πιά κανείς δεν έχει δικαίωμα να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Οι εκτεταμένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν περάσει το στάδιο της εκδίκησης για τα γεγονότα της 7ης Οκτώβρη 2023 και έχουν μπει εδώ και καιρό σε φάση συστηματικής ερημοποίησης της Γάζας και εκδίωξης του πληθυσμού, τουλάχιστον από την βόρεια περιοχή της.

Οι επιδιώξεις αυτές φάνηκαν από την αρχή όταν βομβαρδίζονταν νοσοκομεία, τεμένη, σχολεία και πυκνοκατοικημένες περιοχές, με το πρόσχημα ότι εκεί κρύβονταν αντάρτες της Χαμάς. Λες και οι μαχητές θα πήγαιναν στα χωράφια και όχι σε τούνελ κάτω από κοινόχρηστους χώρους.

Από τους βομβαρδισμούς δεν εξαιρέθηκαν ούτε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Περιοχές που είχαν χαρακτηρισθεί από τους ίδιους τους Ισραηλινούς σαν ‘’safe zones’’ και είχαν καταφύγει εκεί χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές, βομβαρδίστηκαν για να ξαναφύγουν αλλού οι κάτοικοι. Έτσι εξηγείται ο μεγάλος αριθμός γυναικοπαίδων που έχουν σκοτωθεί.

Είναι μια τακτική ‘’carpet bombing’’ που χρησιμοποιείται συστηματικά για λόγους εθνικής εκκαθάρισης. Θυμίζει την συγκέντρωση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας το 1944 και στη συνέχεια την εξολόθρευσή τους, με απάνθρωπες μεθόδους. Οι εικόνες εκείνης της εποχής, με απελπισμένους ανθρώπους να πηδούν από πολυόροφα κτίρια, προτιμώντας τον άμεσο θάνατο από τον αργό και τους ναζί να γελούν, είναι συγκλονιστικές. Παρόμοιες είδαμε και τώρα.

Την 18 Σεπτεμβρίου 2024, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και τα κράτη να σταματήσουν την παροχή πυρομαχικών και όπλων που χρησιμοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές.

Οι πιέσεις όμως από τους διεθνείς Οργανισμούς και τις διαδηλώσεις στα δυτικά κράτη δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τα κέρδη των βιομηχανιών όπλων και η αμερικανική πίεση επικράτησαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το δράμα των κατοίκων στην Γάζα, στον Λίβανο αλλά και στην Δυτική όχθη.

Προφανώς, δεν είναι μόνο το ανθρωπιστικό θέμα αλλά και η πιθανότητα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, με απροσδιόριστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Δυο εστίες πολέμου, σε κοντινές περιοχές, είναι πολλές. Όπως είναι πολλοί πάνω από 50 πόλεμοι την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι όμως παρέχουν τα μέσα στον ισραηλινό στρατό (IDF) για εκτελεί με αυτό τον απάνθρωπο τρόπο την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την Γάζα;

Σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο SIPRI (03 Οκτωβρίου 2024) ο πόλεμος στη Γάζα επηρέασε τις εξαγωγές σε έξι από τους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων, παγκόσμια.

Οι κύριοι προμηθευτές του Ισραήλ είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία. Στη συνέχεια έρχονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία.

ΗΠΑ

Την περίοδο 2019-23 τα οπλικά συστήματα /πυρομαχικά από ΗΠΑ αποτελούσαν το 69% των ισραηλινών εισαγωγών. Κύρια αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, βλήματα και πλοία.

Αμερικανικός νόμος του 2008 υποχρεώνει την παροχή από πλευράς ΗΠΑ της ‘’ποιοτικής τεχνολογίας αιχμής’’ στο Ισραήλ προκειμένου να υπερέχει στις δυνατότητες άλλων χωρών ή αντιπάλων της περιοχής.

Το 2016 αποφασίστηκε να παρέχεται στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δις δολάρια τον χρόνο από το 2019 μέχρι το 2028 και να υπάρχει συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δυο χωρών ειδικά στα αντιαεροπορικά συστήματα Iron Dome (για χαμηλά ιπτάμενους στόχους), David’s Sling (για μεσαία ύψη) και Arrow (για μεγάλα ύψη). Υπόψη ότι οι ΗΠΑ υστερούν σε αντιαεροπρικά συστήματα εδάφους-αέρος γιατί στηρίζονται στο αεροπορικό δυναμικό. Σε αντίθεση οι Ρώσοι εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα με πολλούς θόλους, επίπεδα και συστήματα και αυτό γίνεται φανερό στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι ισραηλινοί έχουν υιοθετήσει το ρωσικό δόγμα.

Μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και μέσα σε τρείς μέρες οι Αμερικανοί μετέφεραν στο Ισραήλ 1000 κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 (110 κιλών και κόστους 40.000 δολ. η κάθε μία, για καταστροφή καταφυγίων), πυρομαχικά ακριβείας JDAM, πυρομαχικά για το Iron Dome κ.α.

Τον Ιανουάριο 2024 αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών F-35 (πολλαπλών ρόλων) και F-15 (κύρια για αποστολές βομβαρδισμού).

Τον Μάιο του 2024 κάτω από την πίεση των διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια απαγορεύτηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο η εξαγωγή στο Ισραήλ βαρέων βομβών των 500 λιβρών (250 κιλών) και των 2000 λιβρών (950 κιλών). Βέβαια, τους Παλαιστίνιους δεν τους ενδιέφερε αν θα σκοτωθούν από μια μεγάλη ή πολλές μικρές βόμβες. Η απόφαση περιορισμού φυσικά ανακλήθηκε τον Ιούλιο 2024, για τις βόμβες των 500 λιβρών.

Γερμανία

Η Γερμανία έκανε εξαγωγή του 30% των όπλων/πυρομαχικών στο Ισραήλ την περίοδο 2019-23. Κύρια αφορούν ναυτικές δυνάμεις. Το 81% των εξαγωγών αφορούσαν φρεγάτες και το 10% τορπίλες. Το υπόλοιπο 8,5% αφορά κινητήρες θωρακισμένων οχημάτων. Τα οχήματα αυτά όπως και τα πλοία χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Τον Ιούλιο 2024 ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε ‘’Παραδώσαμε μέχρι τώρα όπλα στο Ισραήλ και δεν έχουμε πάρει απόφαση να σταματήσουμε τις παραδόσεις αυτές’’.

Σε αίτημα της Νικαράγουας να σταματήσει η Γερμανία τις εξαγωγές στο Ισραήλ, το διεθνές δικαστήριο (ICJ) απέρριψε το αίτημα γιατί η Γερμανία προσκόμισε στοιχεία ότι τον Οκτ. 2023 οι εξαγωγές ήταν ύψους 200 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο 2024 ήταν μόλις ενός εκατομμυρίου και αυτό αφορούσε εκπαιδευτικά πυρομαχικά και 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα. Βέβαια τα αντιαρματικά χρησιμοποιούνται απο το Ισραήλ για καταστροφή κτιρίων στη Γάζα.

Τον Σεπτέμβριο 2024 η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι ‘’δεν υπάρχει μορατόριουμ για τις εξαγωγές στο Ισραήλ και δεν πρόκειται να υπάρξει’’ ενώ η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Ιταλία

Την περίοδο 2019-23 οι ιταλικές εξαγωγές αφορούσαν το 0,9% των ισραηλινών εισαγωγών όπλων. Αφορούσαν ελαφρά ελικόπτερα και πυροβόλα για τις γερμανικές φρεγάτες. Οι Ιταλικές εξαγωγές συνεχίζονται για συμβόλαια που είχαν υπογραφεί πριν την 7 Οκτ. και με την προϋπόθεση ότιν δεν χρησιμοποιούνται στη Γάζα εναντίον πολιτών. Φυσικά είναι αμφίβολο πότε τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται εναντίον ανταρτών ή πολιτών και πότε τα πυροβόλα των φρεγατών προσβάλουν επίγειους στόχους στη Γάζα. Η χρήση τους δεν μπορεί να διαπιστωθεί και είναι άλλη μια υποκριτική πολιτική.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1970 δεν εξάγει μεγάλα οπλικά συστήματα στο Ισραήλ. Οι σημερινές εξαγωγές αφορούν ανταλλακτικά για τα F-35, για ελικόπτερα, εκπαιδευτικά πυρομαχικά και θωρακίσεις οχημάτων.

Γαλλία

Από το 1998 δεν υπάρχουν γαλλικές εξαγωγές μειζόνων συστημάτων στο Ισραήλ. Οι μόνες εξαγωγές αφορούν ηλεκτρο-οπτικά συστήματα για τα ισραηλινά drones Hermes 900, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται για κατάδειξη στόχων στη Γάζα.

Ισπανία

Από την 07 Οκτ. η Ισπανία δεν εξάγει όπλα στο Ισραήλ. Μάλιστα η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν εμπάργκο όπλων/πυρομαχικών.

Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που γράφεται το άρθρο το Reuters μετέδωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αγοράσει από το Ισραήλ αντιαεροπορικά συστήματα Iron Domes, αξίας δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπέρασμα

Η χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών μεγάλης καταστρεπτικότητας εναντίον αμάχων είναι προφανές έγκλημα πολέμου. Η σύνδεση αυτή και μόνο θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τους προοδευτικούς πολίτες αλλά και κάθε ευαίσθητο άνθρωπο ώστε να σταματήσει η εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Νετανυάχου.

Η υποκριτική πολιτική των χωρών που εξάγουν από την μια όπλα στον θύτη και από την άλλη περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα, δεν φαίνεται ότι επηρεάζει την ‘’ευαίσθητη’’ για τα ατομικά δικαιώματα και την ‘’ελευθερία της αγοράς’’ διεθνή κοινότητα.

Η διαφοροποίηση των συνόρων στην Ουκρανία και η εθνική εκκαθάριση των Παλαιστινίων, χωρίς έλεγχο ή σοβαρές αντιδράσεις από τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να παρέμβουν, μπορεί να ανοίξει την όρεξη και σε άλλες χώρες που αισθάνονται δυνατές απέναντι σε γειτονικούς λαούς.

Δυστυχώς, το Διεθνές Δίκαιο έχει υπερκερασθεί από τα κέρδη και τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η υπόθεση της ειρήνης έχει αφεθεί στα χέρια μόνο των λαών και των προοδευτικών πολιτών.

*Ο Ν. Τόσκας είναι  υποστράτηγος ε.α., πρώην υπουργός και βουλευτής της Ελλάδος)/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους./ Πηγή: dnews.gr

Share this post