Ημερολόγια 2020 ελληνικών κοινοτήτων της Πόλης

Ημερολόγια 2020 ελληνικών κοινοτήτων της Πόλης

Κάθε χρόνο στην Πόλη μας έχει γίνει έθος να εκδίδονται ημερολόγια για το νέο έτος ορισμένα με μια ορισμένη θεματική ενότητα. Και φέτος είχαμε αξιόλογες εκδόσεις με πρώτη αυτή της Κοινότητας Μ. Ρεύματος. Το ημερολόγιο έχει τον τίτλο «30 ΔΑΣΚΑΛΟΙ» περιέχει το βίο και την δράση 30 δασκάλων μας, οι οποίοι επί πολλών ετών υπηρέτησαν την παιδεία γενικά και τα σχολεία που υπηρέτησαν ειδικότερα με κόπο, μόχθο και αυταπάρνηση. Στο προλογικό σημείωμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στο παρόν ημερολόγιο δεν αναφέρονται παρά μόνο λιγοστοί εκ των δασκάλων που υπηρέτησαν την παιδεία κατά τον τελευταίο αιώνα. Η επιλογή τους δεν πραγματοποιήθηκε με γνώμονα το μέγεθος της προσφοράς τους ούτε με χρονολογική ή κάποια άλλη σειρά, αλλά αυστηρά με βάση το υλικό που ήταν άμεσα διαθέσιμο…». Να σημειώσουμε ότι επιλέγηκαν δάσκαλοί μας που μετέστησαν στην αιωνιότητα και στην πρώτη σελίδα υπάρχουν όλων οι φωτογραφίες. Ευχόμαστε του χρόνου να υπάρξει η συνέχεια. Πάντως είναι συγκινητικό να διαβάζεις το βιογραφικό και τη δράση δασκάλων μας, περισσότεροι των οποίων άφησαν εποχή εκτελώντας το υπούργημα τους σε δύσκολες περιόδους και συνθήκες. Αιωνία η μνήμη τους. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται στην επιτροπή της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος. Την έκδοση του ημερολογίου επιμελήθηκε ο κ. Μηνάς Βασιλειάδης.

Έτερον αξιόλογο ημερολόγιο είναι της περιφέρειας «ΚΟΝΤΟΣΚΑΛΙΟΥ – ΒΛΑΓΚΑΣ – ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ». Περιέχει φωτογραφίες και γκραβούρες Ι. Ναών της περιοχής και εικόνες Αγίων και προθεματικές από Ι. Ναούς της περιοχής.

 

Επίσης φέτος και η Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων εξέδωσε ημερολόγιο, ξυλόγλυπτο με καραβάκι, για τη συμπαράσταση της φιλανθρωπίας, την οποία εκτελεί η «Διακονία της Αγάπης».  Πρόκειται για ημερολόγιο του τοίχου, το οποίο στην πρώτη σελίδα έχει την εικόνα της Θεοτόκου από την κόγχη του Ιερού Βήματος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, που φιλοτεχνήθηκε το 1905 από τον Αγιορείτη μοναχό Νεόφυτο.

Η Ι. Μητρόπολη Δέρκων εξέδωσε και πάλι ημερολόγιο μικρό, το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Δέρκων κυρού Ιάκωβου Παπαπαϊσίου, του από Ίμβρου και Τενέδου.

 

Η Κοινότητα ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ εξέδωσε ημερολόγιο πολυσέλιδο με συνταγές μαγειρικής πίσω από κάθε σελίδα. Όπως κάθε χρόνο και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟΡΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΒΑΛΟΥΚΛΗ, εξέδωσε καλλιεπές ημερολόγιο το οποίο διέθεσε για την κάλυψη των προσφορών προς τους γηροκομούμενους και άπορους ασθενής των Φιλανθρωπικών μας καθιδρυμάτων. Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΙΚΙΟΪ και φέτος εξέδωσε το κλασσικό πολυσέλιδο ημερολόγιο το οποίο εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούσαμε όλοι με τα ανέκδοτα και άλλα ανάλεκτα, που υπήρχαν πίσω από κάθε σελίδα. Αυτό το είδος το προτιμούν και πάλι ορισμένοι συμπολίτες μας, νοσταλγικά! Φέτος επίσης κυκλοφόρησε και αξιόλογο ημερολόγιο της ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, ξυλόγλυπτο δέντρο με συμβολισμό την ανάπτυξη και διακλάδωση, καθώς και μικρό ημερολόγιο της «τσέπης». Συγχαίρουμε όλους τους κοινοτικούς παράγοντες για την προσπάθεια τους αυτή, η οποία εξυπηρετεί και συνδράμει στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν. Και του Χρόνου!

Πέρα 10 Ιανουαρίου 2020, Αντ. Στεφ. Παριζιάνος

***********************************

Στον Άγιο του 20ού αιώνα και γόνο της Σηλυβρίας, στον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως τον θαυματουργό, είναι αφιερωμένο το Ημερολόγιο 2020 της Ι. Μητροπόλεως Σηλυβρίας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου (8 Νοεμβρίου 1920).
Στο Ημερολόγιο προτάσσεται Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Ποιμενάρχην της Σηλυβρίας Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μάξιμο.
Ο Πατριάρχης, επευλογώντας την έκδοση, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία εναβρύνεται και καυχάται εν Κυρίω, καθ΄ότι η γενέθλιος πόλις του Αγίου, η Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, τυγχάνει Επαρχία αυτής και μάλιστα γεωγραφικώς κειμένη πλησίον της Πόλεως. Προσέτι δε χαίρει, διότι η θεόσωστος αύτη Επαρχία, μετά σιγήν πολλών ετών, με την επαξίαν και θεοφιλή διαποίμανσιν υπό της υμετέρας Ιερότητος, αναγεννάται και αναθάλλει προς δόξαν Θεού και εύκλειαν της Μητρός Εκκλησίας”.


Στο Ημερολόγιο παρατίθενται κείμενα του Αγίου Νεκταρίου, στην δημοτική, κυρίως για την αγάπη, την πεμπτουσία της πίστεώς μας.

Share this post