Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης

Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης

Κάθε χρόνο, στις 30 Μαρτίου οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο τιμούν την «Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης».

            Φέτος καθώς συμπληρώνονται 47 χρόνια, τιμούν όλους τους ήρωες που πρόσφεραν  τη ζωή τους αντιστεκόμενοι στις συστηματικές πολιτικές απαρτχάιντ και εθνοκάθαρσης της ισραηλινής κατοχής στα πάτρια εδάφη τους.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο αναφέρει:

           ” Παραμένουμε ακλόνητοι, διεκδικώντας ειρηνικά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και την εθνική ανεξαρτησία μας. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν απο τις 4 Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών και να προωθηθεί η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

            Δυστυχώς, ειδικά φέτος, με την νέα ακροδεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ, η οποία επιβαρύνεται με την ύποπτη ανοχή και σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας, κάτι το οποίο εκμεταλλεύεται το κατοχικό καθεστώς του Ισραήλ που συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού.

            Πριν από 47 χρόνια, στις 30 Μαρτίου 1976, οι ισραηλινές δυνάμεις εκτέλεσαν  έξι Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την απαλλοτρίωση από την ισραηλινή κυβέρνηση 21.000 στρεμμάτων γης, ιδιοκτησίας Παλαιστινίων, εντός του Ισραήλ.

            Οι ειρηνικοί διαδηλωτές του 1976, όχι μόνο αντιστάθηκαν στην κατάληψη της γης αλλά και κατήγγειλαν τις συστηματικές πολιτικές του ισραηλινού καθεστώτος των εποικιακών οικισμών, της εθνοκάθαρσης και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού.

            Μέχρι σήμερα το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, επιμένει στις συστηματικές πολιτικές επέκτασης των αποικιών και στο σύστημα απαρτχάιντ, κατά σαφή παράβαση του κράτους δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

            Η ισραηλινή κατοχή ελέγχει πλέον περισσότερο από το 85% της ιστορικής γης της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει χτίσει στην Παλαιστίνη πάνω από 470 ισραηλινούς παράνομους οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις μόνο για Εβραίους, που χαρακτηρίζονται ως κατοικίες, βιομηχανικές, τουριστικές, υπηρεσίες και στρατόπεδα για τον στρατό κατοχής. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των Ισραηλινών εποίκων ξεπερνάει τις 750.000.

            Σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, είναι παράνομο μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τμήματα του δικού της πληθυσμού στο έδαφος που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει την ίδρυση οικισμών, καθώς πρόκειται για μια μορφή μεταφοράς πληθυσμού σε κατεχόμενα εδάφη.

            Ενώ το Ισραήλ απαγορεύει την επιστροφή των Παλαιστινίων στην πατρίδα τους και επιμένει στην εφαρμογή του Απαρτχάιντ και όχι στην ειρηνική διευθέτηση, έχει φέρει πάνω από 200.000 Εβραίους από όλο το κόσμο να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, εδραιώνοντας περαιτέρω τις πολιτικές του για εθνοκάθαρση και εκτοπισμό των αυτόχθονων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

            Ο αριθμός των Παλαιστινίων και Αράβων μαρτύρων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, από τη Νάκμπα του 1948 μέχρι και σήμερα (εντός και εκτός Παλαιστίνης), είναι περίπου 100.000. Μέχρι σήμερα, στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές βρίσκονταν πάνω από 4.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, 160 από αυτούς να είναι παιδιά και 33 γυναίκες.

            Την ημέρα αυτή, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη των διεθνών ομάδων αλληλεγγύης, τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας τιμούμε αυτή την ημέρα με ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες. Ευχαριστούμε όλες τις ομάδες και τους φίλους στην Κύπρο  για την  αλληλεγγύη και υποστήριξη σε αυτή την οδυνηρή μνήμη.

            Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων με την ελλείψη επιβολής λογοδοσίας εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας που αποτελείται από κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και που έχουν συνυπογράψει την 4η Συνθήκη της Γενεύης και τις Διεθνείς Συνθήκες.

            Με την ευκαιρία της «Ημέρας της Παλαιστινιακής Γης» θέλουμε να τονίσουμε ότι οι  εκφράσεις ανησυχίας και οι καταδίκες δεν φτάνουν πια. Η Διεθνής Κοινότητα είναι υποχρεωμένη να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει την Ισραηλινή μηχανή θανάτου και έφτασε η ώρα τα Ηνωμένα Έθνη με πρώτο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όλα τα υπόλοιπα  όργανα του, να αποδείξουν ότι δεν είναι μόνο θεατές σε αυτό τον πλανήτη”. 

Share this post