«Ημέρα της Νάκμπα»

«Ημέρα της Νάκμπα»

Νάκμπα*.

Μια λέξη που σημαδέυει εδώ και 76 χρόνια τις καρδιές όλων των Παλαιστινίων.

Μια λέξη που μαζί της μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Μια λέξη που προκαλέι πόνο, νοσταλγία, θλίψη και δίνει δύναμη για να συνεχιστεί ο αγώνας για δικαίωση και ελευθερία.

Μια λέξη που δυστυχώς 76 χρόνια μετά συνεχίζεται σε μια γενοκτονία.

Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο θυμώμαστε με πόνο και  τιμούμε τα 76 χρόνια από την απώλεια της πατρίδας μας. Ο όρος «Ημέρα της Νάκμπα» καθιερώθηκε το 1998 από τον τότε Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Η 15η Μαΐου του 1948 σηματοδοτεί την αρχή των οργανομένων σιωνιστικών επιθέσεων κατά του λαού της Παλαιστίνης στη διάρκεια του οποίου περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτή τη μέρα χιλίαδες Παλαιστίνιοι βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον εκτοπισμό, κρατώντας τις σημαίες της Παλαιστίνης, αλλά και τα κλειδιά των σπιτιών που άφησαν πίσω,  δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμά τους να επιστρέψουν.

Η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

76 χρόνια μετά οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη ζουν και πάλι μια Νάκμπα, εκτοπισμένοι στην ίδια τους την πατρίδα, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ισραήλ, ενώ τουλάχιστον 35.000 άμαχοι έχουν πεθάνει από αυτές στη Λωρίδα της Γάζας.

Για ακόμη μια φορά οι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στους ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς, αφού το κατοχικό Κράτος του Ισραήλ εξαπολύει αλλεπάλληλες επιθέσεις που στόχο έχουν τον αφάνισμό του παλαιστινιακού λαού.

Για ακόμη μια φορά οι Παλαιστίνιοι θάβουν τους νεκρούς τους κατά χιλιάδες με τις μανάδες να είναι οι τραγικές φιγούρες των βάρβαρων επιθέσεων.

Όμως ο λαός της Παλαιστίνης άντεξε και αντέχει. Αντιστέκεται και αγωνίζεται για δικαίωση, ελευθερία και επιστροφή.

Η Νάκμπα είναι η δύναμή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

*Το κείμενο απηχεί τη θέση της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία

Share this post