Ιμάμογλου: Προς πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Ιμάμογλου: Προς πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια όχι μόνο εξετάζεται ως πιθανό μέτρο, αλλά είναι και κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί, εκτίμησε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σταμπούλ είπε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη πως μόνο οι άνω των 65 πρέπει να απομονωθούν και επέστησε την προσοχή στις ‘παραβιάσεις’ της γενικής οδηγίας προς τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Η διαδικασία της απομόνωσης μπορεί να κρατήσει «μερικούς μήνες», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν πόσο ελαφρά έχουμε πάρει τα όσα συμβαίνουν»
«Θα σας το πω ευθέως», υπογράμμισε στη συνέχεια. «Το ότι απαγορεύθηκε η κυκλοφορία σε πολίτες άνω των 65 ετών δεν σημαίνει ότι δεν θα απαγορευθεί γενικά. Αυτό είναι ένα μέτρο που έλαβαν και άλλες χώρες. Εάν κριθεί απαραίτητο —και κατά τη γνώμη μου όλα τα στοιχεία υπάρχουν— είναι πασιφανές το πώς θα κινηθεί το κράτος. […] Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία αυτή με σοβαρότητα. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Οι καιροί μάς δείχνουν ότι το περιβάλλον απομόνωσης μπορεί να διαρκέσει. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε μερικούς μήνες από τη ζωή μας για το σύνολο, για το αύριο. Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο, στον τομέα της υγείας, όλοι τους καταβάλλουν προσπάθειες και συνεισφέρουν με αυταπάρνηση. Όμως το σημαντικότερο είναι η συμπεριφορά των 83 εκ. πολιτών ή και των 16 εκ. πολιτών της Σταμπούλ διότι αυτοί, ουσιαστικά, θα δώσουν λύση στο πρόβλημα», κατέληξε.

37 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, 1.529 ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19
Κοτζά, υπουργός Υγείας: “Δεν χρειάζεται να κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης το κράτος, μπορεί ο καθείς να το κηρύξει για τον εαυτό του”
Στα γραφήματα αποτυπώνεται η πορεία (σε γραμμική και λογαριθμική κλίμακα) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2.

 


Να εφαρμόσουν την προτεινόμενη οδηγία των Αρχών παραμένοντας στα σπίτια τους, κάλεσε  τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά και, απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να εφαρμοστεί καθεστώς έκτακτης ανάγκης, απάντησε: «Όλοι μπορούν να εφαρμόσουν την προσωπική τους κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά να την επιβάλλει το κράτος».
«Η ουσία της προσπάθειας», είπε ο κ. Κοτζά, «είναι ο κάθε ένας να θέσει τον εαυτό του σε απομόνωση».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  ο Υπουργός κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 37 —από 30 την Κυριακή— ενώ τα κρούσματα είναι πλέον 1.529.
Όπως ανακοίνωσε ο Φαχρεττίν Κοτζά, κατά το 24ωρο Κυριακής προς Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 3.672 αναλύσεις σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα. Από αυτούς οι 293 εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.

«Παρά τις προσπάθειές μας επτά ακόμη άνθρωποι κατέληξαν», ανέφερε ο κ. Κοτζά και πρόσθεσε: «Προειδοποιούμε τους νέους: Δεν εξαιρείστε από την επιδημία. Να συμπεριφέρεστε ήρεμα σε ό,τι κάνετε, μην παίρνετε ρίσκο, μην μεταφέρετε το ρίσκο αυτό στα σπίτια σας. Μείνετε σπίτι, μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου μένοντας στο σπίτι».
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ενίσχυση του προσωπικού υγείας με 32 χιλιάδες προσλήψεις εντός τον επόμενων ημερών. «Θέλω να διευκρινίσω ότι το επίδομα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα φθάνει μέχρι και το 100%», είπε και αποκάλυψε ότι υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι στον εν λόγω τομέα που έχουν εκτεθεί στον ιό, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.
«Τα κρούσματα δεν αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, έχουν εμφανιστεί λίγο-πολύ σε όλη την επικράτεια», είπε ο κ. Κοτζά. Από την Κίνα, πρόσθεσε, έχει φθάσει ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της θεραπείας και ήδη ξεκίνησε να δίδεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε και σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την Κίνα έφθασε ένα πρώτο φορτίο με 50.000 τεστ-κιτ γρήγορου εντοπισμού του ιού και την Πέμπτη αναμένεται να φθάσουν άλλα 300.000. Σε συνεργασία με την ιατρική βιομηχανία της χώρας, είπε καταλήγοντας, η Τουρκία ξεκινά την παραγωγή αναπνευστήρων για τους νοσηλευόμενους στην εντατική.

Διορισμός επιτρόπων σε οκτώ Δήμους που έλεγχε το HDP, σύλληψη δύο Δημάρχων

Στο μεταξύ, εν μέσω της πανδημίας, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους οι επικεφαλής οκτώ Δήμων, οι οποίοι εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Τ24 πρόκειται για τους συν-Δημάρχους του Δήμου Μπατμάν (κα Σονγκιούλ Κορκμάζ και κ. Μεχμέτ Ντεμίρ), τους συν-δημάρχους του Δήμου Σιλβάν στο Ντιάρμπακιρ (κα Νασιντέ Τοπράκ και κ. Αμπάς Αζίζογλου), τον Δήμαρχο Εΐλ Μουσταφά Άκκουλ και τους δημάρχους Λίτζε, Έργκανι, Γκιούροϊμακ, Χάλφελι και Γκιοκτσέμπαγ.
Στις θέσεις τους διορίστηκαν από το κράτος επίτροποι.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Νασιντέ Τοπράκ και ο συν-Δήμαρχος Έργκανι, Αχμέτ Καγιά, συνελήφθησαν.
Με την εξέλιξη αυτήν επίτροποι έχουν διοριστεί συνολικά σε τρεις μητροπολιτικούς δήμους, μία περιφέρεια, 32 δήμους και 3 κωμοπόλεις.

 

Share this post