Ιμάμογλου με 45% αντί Ερντογάν δείχνει δημοσκόπηση
Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης πήγε στην φιέστα στην Αγιά Σοφιά και δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή , που είναι παιδί του Πορθητή.
Αν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Τουρκία πρόεδρος θα εκλεγόταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Eurasia Research , που έγινε μεταξύ 20 και 23 Μαΐου, σε δείγμα 2.460 ατόμων.
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών μόνο τέσσερα κόμματα θα ξεπερνούσαν το εκλογικό όριο του 10%.
Παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές το 2023, αναλυτές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι λόγω της κλιμακούμενης οικονομικής ύφεσης, αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ούτως ή άλλως, τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τοποθετηθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Η εταιρεία Eurasia Research παρουσίασε τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα προτείνοντας διαφορετικά σενάρια στους συμμετέχοντες στην έρευνα και ρωτώντας τους πώς θα ψήφιζαν σε κάθε ένα από αυτά.
Στο πρώτο σενάριο προκύπτει η δημοτικότητα μεμονωμένων κομμάτων σε περίπτωση που πραγματοποιούνται τώρα βουλευτικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα συγκέντρωνε μόνο το 34,49 % των ψήφων, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν ενισχυμένο με 30,65 % των ψήφων. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα δείχνουν το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να μπαίνει στο κοινοβούλιο με 10,37% και ακολουθεί από κοντά το ΙΥΙ (Καλό) Κόμμα με 10,25%.
Όμως ο νυν εταίρος του ΑΚΡ, το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης θα έμενε εκτός βουλής, έχοντας την προτίμηση μόνον του 8,15% των ερωτηθέντων, και το παλιό Ισλαμιστικό κόμμα της Ευδαιμονίας μόλις και θα συγκέντρωνε το 0,46%.
Σχετικά με το νεοσύστατο Κόμμα του Μέλλοντος του πρώην ανώτατου στελέχους του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και το Κόμμα Δημοκρατία και Πρόοδος (DEVA) του επίσης ανώτατου στελέχους του ΑΚΡ Αλί Μπαμπατζάν, αυτά θα ελάμβαναν αντίστοιχα 2,33% και 3,03% των ψήφων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το AKP θα είχε 268 βουλευτές στο επόμενο κοινοβούλιο ενώ το κόμμα CHP, HDP και İYİ θα είχαν αντίστοιχα 213, 73 και 46 βουλευτές.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι της έρευνας θεωρούν ότι το επόμενο σενάριο είναι πολύ πιο πιθανό από το πρώτο. Σύμφωνα με το δεύτερο αυτό σενάριο, οι διακομματικές συμμαχίες που σχηματίστηκαν κατά τις τελευταίες εκλογές, λόγω του νέου προεδρικού συστήματος που απαιτεί 50+1 πλειοψηφία για την εκλογή κυβέρνησης, θα διατηρηθούν.
Με αυτό το δεδομένο, η “Λαϊκή Συμμαχία”, η οποία περιλάμβανε το AKP, το MHP και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές τώρα, θα συγκέντρωνε το 42,71% των ψήφων, ενώ η “Εθνική Συμμαχία” που περιλάμβανε το CHP, το Κόμμα İYİ και το Κόμμα της Ευδαιμονίας, θα συγκέντρωνε το 40,65%.
Αυτό το σενάριο εμφανίζει το HDP να συγκεντρώνει το 10,9 % των ψήφων και άρα να εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Εάν σχηματιστεί συμμαχία μεταξύ του DEVA και του Κόμματος του Μέλλοντος, τα δυο αυτά κόμματα μαζί θα συγκέντρωναν το 5,44% των ψήφων. Ως εκ τούτου, η Λαϊκή Συμμαχία θα είχε 284 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο, ενώ η Εθνική Συμμαχία, 261. Το HDP από την άλλη πλευρά, θα είχε 55 βουλευτές.
Ένα τρίτο σενάριο βλέπει 5 κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίζουν συμμαχία: το CHP, το Κόμμα İYİ, το Κόμμα Ευδαιμονίας, το DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος.
Σε μια τέτοια πιθανότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Λαϊκή Συμμαχία (δηλαδή τα κόμματα του Ταγίπ Ερτογάν και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί) θα συγκέντρωνε το 45,91% των ψήφων (με 301 βουλευτές), ενώ η αντιπολιτευόμενη συμμαχία θα συγκέντρωνε το 42,56% των ψήφων (με 245 βουλευτές). Υπάρχει όμως και ένα τελευταίο σενάριο που ο διευθυντής της Avrasya, Κεμάλ Οζκιράζ, θεωρεί ως “το πιο λογικό” και αυτό είναι μια εκλογική συμμαχία όλων των κεντροδεξιών κομμάτων της Τουρκίας.
Αυτό το σενάριο βλέπει το Καλό Κόμμα, το κόμμα Ευδαιμονίας, το DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος να σχηματίζουν μια κεντροδεξιά συμμαχία που θα συγκέντρωνε το 17,99 % των ψήφων. Εάν το CHP και το HDP σχημάτιζαν μια αριστερή συμμαχία, θα ελάμβαναν το 37,9%. Σε αυτή την περίπτωση η Λαϊκή Συμμαχία θα λάμβανε 44,9%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Λαϊκή Συμμαχία θα είχε 265 βουλευτές στο κοινοβούλιο, ενώ η συμμαχία CHP-HDP 234 και η κεντροδεξιά συμμαχία, 101 βουλευτές.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας της Eurasia Research αφορά στις προεδρικές εκλογές. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά καθώς οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση εμφανίζουν τον πρόεδρο Ερντογάν στη δεύτερη θέση μετά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στην ερώτηση ποιόν από τους δυο θα ψηφίζατε για πρόεδρο, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Εκρέμ Ιμάμογλου, το 45.5% επέλεξε τον δήμαρχο της Πόλης και το 40,4%, τον νυν πρόεδρο.
Στην ερώτηση αν ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν ξανά υποψήφιος για την προεδρία αν θα τον ψήφιζαν, το 46,9% των ερωτηθέντων απάντησε “Όχι” και το 39,2 % “Ναι” ενώ το 14,9% απάντησε “εξαρτάται ποιοι θα είναι οι άλλοι υποψήφιοι”.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Eurasia Research, “το ποσοστό αυτών που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τον Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι ορισμένα μέλη του MHP αντίθετα από ό,τι έκαναν κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, δεν θα ψηφίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές”.
ΟΕκρέμ Ιμάμογλου συμμετείχε κανονικά στην χθεσινή «φιέστα» στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούποληςπαρευρέθηκε στην τελετή μνήμης που διοργάνωσε η Διοίκηση της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος του εορτασμού της 567ης επετείου κατάκτησης της Πόλης, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.
Ο Ιμάμογλου μετά την τελετή έκανε δηλώσεις: «Τιμάμε τον προφήτη μας Μωάμεθ, τον διοικητή που κατέκτησε μια τέτοια πόλη, αισθανόμαστε τιμή που είμαστε τα παιδιά αυτού του προγόνου».
Εξάλλου , ο συνεταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, , εκτόξευσε απειλές για ” κόψιμο χεριών και ποδιών των Ελλήνων» . Με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Πόλης επιτέθηκε κατά των απογόνων του Βυζαντίου, όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας.
Η βυζαντινή αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα. Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας.
Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα», δήλωσε σε μήνυμά του στο Τwitter ο Τούρκος ηγέτης και εταίρος του προέδρου Ερντογάν.
Αντιδράσεις από μερίδα της αντιπολίτευσης
Η προκλητικότατη ενέργεια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφιά, δεν άρεσε σε μερίδα της αντιπολίτευσης. Κριτική στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν την Αγία Σοφία ως «σύμβολο κατάκτησης» για πολιτικούς λόγους ασκεί Τούρκος αρθρογράφος στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ» με τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία δεν κατακτήθηκε την περσινή χρονιά;»
Ο Ακίφ Μπεκί επισημαίνει πως όποτε υπάρχει κρίση με την Δύση ή εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πράξει, είναι να ανακοινώσει πως θα ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή.
Και στη συνέχεια αναβάλλεται, «αλλά διατηρείται ζωντανή η προσδοκία για να επανέλθει και πάλι το ‘λαικό αφήγημα’ της Αγίας Σοφίας όποτε χρειαστεί, προκειμένου να παρηγορείς και να αποσπάς την προσοχή της κοινής γνώμης, παίζοντας με τα σύμβολα», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αρθρογράφος, που αναρωτιέται γιατί δεν άνοιξε πέρυσι η Αγία Σοφία ως τζαμί μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν.
Τουρκικός Τύπος: Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την Αγία Σοφία
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία έκταση στις ελληνικές αντιδράσεις των ΜΜΕ, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην προσευχή που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Πόλης.
Με τίτλο «Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ», η μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα «Ντιριλίς Ποστασί» σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρει πως «ο φόβος που προκάλεσε στην Ελλάδα η πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπερίσχυσε του θυμού».
Στις ελληνικές αντιδράσεις αναφέρεται σύσσωμος ο τουρκικός τύπος, παραθέτοντας τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και σχόλια αναλυτών στην ελληνική τηλεόραση.
Κριτική στην κυβέρνηση για τη φιέστα στην Αγία Σοφία άσκησε και το νέο κόμμα DEVA του Αλί Μπαμπατζάν. «Νομίζω ότι δεν ήταν σωστό. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να τα ξεπεράσει όλα αυτά. Το να ασχολούμαστε ως Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου με τέτοιες παράλογες ατζέντες μας ενοχλεί σοβαρά», δήλωσε το στέλεχος του κόμματος Μουσταφά Γενέρογλου.