Ηλίας Παντελίδης: Κάθε κεφάλαιο πονούσε, αναδύοντας μνήμες ολοζώντανες.

Ηλίας Παντελίδης: Κάθε κεφάλαιο πονούσε, αναδύοντας μνήμες ολοζώντανες.

” ΑΚΑΝΘΟΥ ΦΛΑΜΟΥΔΙ ΔΑΥΛΟΣ – Ταξιδάκι με το Καραβάκι της Αριάδνης”

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ηλία Παντελίδη: |” ΑΚΑΝΘΟΥ ΦΛΑΜΟΥΔΙ ΔΑΥΛΟΣ – Ταξιδάκι με το Καραβάκι της Αριάδνης” έγινε χθες  (Δευτέρα 26/6/2023, 19:00) , στο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, στη Λάρνακα.

Ο συγγραφέας δεν είναι λογοτέχνης με εξειδικευμένες σπουδές στην λογοτεχνία. Ο ίδιος δεν διεκδικεί λογοτεχνικά εύσημα. Δηλώνει “Οικονομολόγος, λογιστής και λίγο… συγγραφέας”. Ωστόσο, η δουλεία του είναι εξαιρετική , καθώς εμπνέεται σπό τα βιώματα των νεανικών του χρόνων και τις πληγές , που άφησε ο ξεριζωμός από την γενέθλια γη την Γιαλούσα,  την Καρπασία και την Αμμόχωστο. Ο τρόπος της γραγίδος του είναι απλούς και ενεπιτήδευτος , γι’αυτό και αγγίζει την καρδία του αναγνώστη, μικρού ή μεγάλου.

Πιστεύω ότι το κίνητρο στον Παντελίδη για να γράψει δεν ήταν μόνο η αγάπη για τα μέρη της νιότης του, αλλά το χρέος προς την αγαπημένη του εγγονή να διασώσει γι΄αυτήν τις μνήμες από τους κατεχόμενους τόπους μας. 

 

Η Αριάδνη, το όνομα της εγγονής του Ηλία και της Κατερίνας Παντελίδη και η κόρη του διπλωμάτη Παντελή Παντελίδη, είναι ένα  όμορφο κοριτσάκι,  που γεννιέται σ’ έναν καταπράσινο λαβύρινθο βρίσκει ένα μαγικό καραβάκι και αυτή τη φορά ταξιδεύουν μαζί στην Ακανθού, στο Φλαμούδι, στον Δαυλό.

Ο Ηλίας Παντελίδης,  μέλου του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Ο Ηλίας, μας έδειξε το τάλαντο του από το προηγούμενο έργο του «Αχαιών Ακτή: Ταξιδάκι με το Καραβάκι της Αριάδνης» (2021), ταξιδεύοντας ευχάριστα στη χερσόνησο της Καρπασίας παιδιά κι εφήβους, μα και μεγαλύτερους, αυτή τη φορά βάζει πλώρη με τους ίδιους πρωταγωνιστές για τα “τρία εξαιρετικά όμορφα διαμάντια της Δυτικής Καρπασίας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου:

«Λάμπουν στις βόρειες πλαγιές του Ανατολικού Πενταδαχτύλου! Σπαρμένα δίπλα από καθαρή γαλάζια θάλασσα, δαντελωτές ακτές, μικρά λιμανάκια και παραλίες με άμμο και βότσαλα. Ριζωμένα σε εύφορες πεδιάδες, μικρούς λόφους με πολλά ρυάκια και ψηλά καταπράσινα βουνά, κάτω από καταγάλανο ουρανό. Γη Ανθρώπων εργατικών, περήφανων, Λέφτερων. Γη αγαπημένη με μοναδική αρχέγονη ομορφιά».

Το νέο βιβλίο του Ηλία είναι δίγλωσσο, γραμμένο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ο λόγος του απλός,  άμεσος, κατάλληλος για παιδιά  και για εφήβους, έχει ζωντάνια και παραστατικότητα, δύο μεγάλα προσόντα για ένα λογοτέχνη. Και τα δύο βιβλία κοσμούνται με   όμορφη εικονογράφηση, φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία, γεωγραφικά δεδομένα και πληροφορίες που συνδυάζονται αρμονικά κι όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στην κατεχόμενη γη της Καρπασίας , που αξίζει να διαβαστεί από όλους, μικρούς και μεγάλους.

*Θα ήταν ευχής έργο, αν το Υπουργείο Παιδείας περιελάμβανε τα βιβλία στα διδακτικά εγχειρίδια , πολλά από τα οποία διακρίνονται από ξύλινη γλώσσα, η αν τα προμηθευόταν για τις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων. Θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, με τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων,  δεν αποτελεί σχήμα λόγου για να εφησυχάζουν οι μεγαλύτεροι ότι “τάχα έκαναν το καθήκον τους”. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απύθυνε η πρόεδρος της  Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτας Δημητρίου 

“Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Καρπασίας,

Αγαπητοί κύριοι βουλευτές,

Αγαπητέ κύριε Παντελίδη,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 Μπορούμε στη σύγχρονη εποχή μας να ξετυλίξουμε το κουβάρι της άγνοιας, της λήθης και να επιχειρήσουμε την έξοδο από το σκοτάδι του λαβύρινθου;

Στο βιβλίο του «Ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα» ο στοχαστής συγκριτικής μυθολογίας Joseph Campbell, διερευνώντας το αρχέτυπο του ήρωα σε ποικίλες θρησκείες και πολιτισμούς, παρατηρεί πως η περιπέτεια του ηρωικού προσώπου ακολουθεί πάντα το μυθικό μοτίβο μιας κατάδυσης σε ένα σκοτεινό πεδίο κινδύνου και δοκιμασιών για να αναδυθεί εν τέλη στο φως μέσα από μια μετουσιωτική επιστροφή, καθαρτική για την κοινότητα, το έθνος, την ανθρωπότητα. Ένας τέτοιος μύθος είναι ο μύθος της Αριάδνης, η οποία, στον τρομερό λαβύρινθο της Κρήτης, προσφέρει στον ταλαιπωρημένο Θησέα το νήμα, τον μίτο, που θα τον οδηγήσει με σιγουριά προς στην έξοδο.

 Αυτό τον μύθο μάς συστήνει το νέο βιβλίο του Γιαλουσίτη συγγραφέα Ηλία Παντελίδη με τίτλο Ακανθού, Φλαμούδι, Δαυλός: Ταξιδάκι με το Καραβάκι της Αριάδνης, το τρίτο του παιδικό βιβλίο, που ακολουθεί την ίδια θεματική με τα  δύο προηγούμενα «Το Καραβάκι της Αριάδνης» και «Αχαιών Ακτή: Ταξιδάκι με το Καραβάκι της Αριάδνης».

Γεννημένη στον λαβύρινθο, η Αριάδνη και το σοφό Καραβάκι της, τον «προστάτη-άγγελο» και «οδηγό-ταξιδευτή» της, μας οδηγούν με την τρυφερή ματιά τους στα κατεχόμενα χωριά Ακανθού, Φλαμούδι και Δαυλό της θαλασσοφίλητης Καρπασίας. Περνώντας μέσα από θάλασσα, ουρανό, βουνό και κάμπο, το μικρό κορίτσι με τ’ αθώα μάτια και την αγνή καρδιά μάς μεταφέρει στις αλησμόνητες βόρειες ακτές του νησιού μας, αυτές που κάποτε ο γεωγράφος Στράβων αποκάλεσε «Αχαιών Ακτή» και ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης εξύμνησε στην ομώνυμη συλλογή του. Στις ίδιες ακτές που ο θεός Απόλλωνας όρισε κάποτε ο Τεύκρος να ζήσει και να δημιουργήσει, εκεί όπου προσάραξε άλλοτε νοερά κι ο ποιητής μας Σεφέρης, για να του θυμίζουν την πατρίδα.

Μέσα από αυθόρμητη απλή γλώσσα, με παραστατικούς διαλόγους, πλούσια εικονογράφηση και εντυπωσιακές φωτογραφίες, η καλαίσθητη αυτή έκδοση προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τους κατεχόμενους τόπους μας, καλλιεργώντας τον νόστο και την αγάπη για τον τόπο, την εξοικείωση με την ανθρωπογεωγραφία της γης μας, που βρίσκεται την ίδια στιγμή τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά. Στην περιδιάβαση των μικρών μας φίλων ξεχωρίζουν οι ζωντανές εικόνες, στις οποίες οι ομορφιές του τόπου αποκτούν όγκο, γεύσεις, ήχους, ζωή. Μέσα από τη χρήση μύθων, συμβόλων και αλληγορίας, τα δυσπρόσιτα νοήματα καθίστανται για το παιδί οικεία και ευανάγνωστα, οδηγώντας το να συγκρατήσει την έννοια και την εικόνα του τόπου στην ακέραια αρχέγονη του μορφή.

Πέρα από την αισθητική και την πνευματική καλλιέργεια που προσφέρει, το βιβλίο του Ηλία Παντελίδη εμπλουτίζει ευχάριστα τις γνώσεις των παιδιών με ιστορικά και γεωγραφικά δεδομένα. Ο συγγραφέας παραθέτει ζωντανά, στη ροή της αφήγησης, τις πηγές από όπου αντλεί τις πληροφορίες του, παρέχοντας έτσι και έναν χρήσιμο βιβλιογραφικό οδηγό, στον οποίο το παιδί μπορεί να ανατρέξει και να διευρύνει τις γνώσεις του. Η δε δίγλωσση έκδοση του βιβλίου προσφέρει τη δυνατότητα στα ελληνόπουλα που ζουν εκτός Κύπρου, αλλά και σε κάθε παιδί από άλλους τόπους και πολιτισμούς να γνωρίσουν τη χώρα μας και να μυηθούν στα μαγικό της μύθο, σ’ έναν κόσμο περιπέτειας, θρύλων, ιστοριών και απεριόριστης δυνατότητας.

Το νήμα της Αριάδνης σύμφωνα με τον μύθο, επιτρέπει στον ήρωα να βρει τον δρόμο της εξόδου μέσα από τον αβάδιστο λαβύρινθο της ζωής, το μυστηριώδες μονοπάτι που ο καθένας μας καλείται να διανύσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η δύναμη, η ευφυΐα και η αποφασιστικότητα ενός κοριτσιού επιτρέπουν στον ήρωα να αντιμετωπίσει αυτό, που σε αντίθεση με τον μύθο, ο συγγραφέας δεν αναφέρει: το φοβερό τέρας του λαβυρίνθου, τον τρομερό Μινώταυρο.

Κυρίες και κύριοι,

Πολλές φορές ο Μινώταυρος φέρει εξάρτυση κατακτητή, άλλοτε ζει ως παρείσακτος δίπλα και μέσα μας, τροφοδοτώντας τους φόβους και τα διλήμματα, τις αμφιβολίες και τις παλινδρομήσεις που μας εμποδίζουν ν’ αδράξουμε τη ζωή με σύνεση και γνώση και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν.

Ακανθού, Φλαμούδι, Δαυλός… Ταξίδι στα ιερά χώματα μας… Υπόμνηση στη σημερινή συγκυρία, όπου η πατρίδα μας στενάζει ακόμα υπό το βάρος της κατοχής, όταν η Τουρκία και η κατοχική ηγεσία εμβαθύνουν προκλητικά τη διαίρεση με την απαράδεκτη απαίτησή τους για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η κρισιμότητα των καιρών επιτάσσει να ανταποκριθούμε στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα ενωμένοι, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκαιο της εθνικής μας υπόθεσης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη λύση, με βάση πάντοτε το συφωνημένο πλαίσιο. Για να μπορούμε να ατενίζουμε μόνο μια πατρίδα ενιαία και αδιαίρετη, τη μόνη προοπτική δικαίωσης.

Φίλες και φίλοι

Μέσα από τα μυστικά περάσματα του Πενταδακτύλου, ένα κορίτσι μάς δείχνει τον δρόμο.

Το ταξίδι του ήρωα ‒και, εν προκειμένω, της ηρωίδας‒ μας προσκαλεί όλους, μικρά και μεγάλα παιδιά, να υπερβούμε τους σκοπέλους, αναζητώντας το νήμα που θα μας οδηγήσει συλλογικά να υπερβούμε αδιέξοδα και να αναζητήσουμε δρόμους, πέρα από τις χαράδρες… στο φως. Τα μυθολογικά σύμβολα εμφανίζονται εκεί που χρειάζεται να προχωρήσει κανείς προς το μέλλον.

Με ενός κοριτσιού την κλωστή λοιπόν, ας αναζητήσουμε τη σύνδεσή μας με το παρελθόν, για να συναντηθούμε με το ζωντανό παρόν μας, με την αρχέγονη ρίζα μας και κατ’ ουσία με τον απώτερο εαυτό μας.

Σας ευχαριστώ”.

Ο Ηλίας Παντελίδης

Ο Ηλίας Παντελίδης (α) με τον σοφό συντοπίτη του , μακαριστό εγκλωβισμένο  Σάββα Λιασή, τον οποίο ουδέπτε εγκατέλειψε στο σπίτι του δεύτερου  στην Αγία Τριάδα Καρπασίας 

Ο συγγραφέας άρχισε την αντιφώνηση του στην παρουσίαση του βιβλίου: “ΑΚΑΝΘΟΥ, ΦΛΑΜΟΥΔΙ, ΔΑΥΛΟΣ Ταξιδάκι με το Καραβάκι της Αριάδνης”, επικαλούμενος τον Νομπελίστα Έλληνας ποιητή από την Ιωνία ,  Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος είχε πει “Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική στις ακτές της Γιαλούσας. Στην Αχαιών Ακτή…

Και ο “λίγο λογοτέχνης ” Παντελίδης, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται , συνέχισε :”Ο Σεφέρης το είπε για τον Κάλβο, τον Σολωμό και τον Καβάφη πως δεν έμαθαν Ελληνικά. Και ο λογοτέχνης  Το είπε, για να τονίσει το μεγαλείο τους που ήταν η ανάδειξη της Ελληνικής γλώσσας ως ένα οικουμενικό πλοίο, που αιώνια  ταξιδεύει και διαφωτίζει τον Κόσμο. Ο άλλος Νομπελίστας, ο Ελύτης είπε πως μελετώντας ως το  βάθος των τελευταίων 25 αιώνων, δεν συνάντησε ένα αιώνα δίχως ποιοτικό Ελληνικό αφηγηματικό, ποιητικό Λόγο.

Η Ελληνική γλώσσα αντέχει στους αιώνες, Είναι γεγονός πως αντέχει σκλαβιές και βάσανα πολλά. Αντέχει, ταξιδεύει και φωτίζει.

Επειδή το νησί μας, σχεδόν το μισό, είναι σκλαβωμένο, επέλεξα με τα λίγα ελληνικά που έμαθα, στο δημοτικό της Γιαλούσας, να αφήσω την φαντασία μου να ταξιδεύσει εκεί που ασταμάτητα και ακατάπαυτα πετάει και φωλιάζει κάθε νύχτα το Μυαλό και η Ψυχή.

Το Μυαλό μου έκανε το γλυπτό πλεούμενο του Γιαπάνη, μαγικό και ιπτάμενο. Ένα παιδάκι το συνάντησε, το φίλησε και μαζί ταξιδεύσανε στην Λάμπουσα, στους Μύλους και μετά στην Λάπηθο. Στο επόμενο ταξιδιωτικό μου βιβλίο ταξιδεύσανε στην Αχαιών Ακτή, στον Άγιο Φίλωνα, στα νησάκια Κλείδες και πίσω στην Γιαλούσα, στο σπίτι που γεννήθηκα. Ομολογώ το Ταξιδάκι στην Αχαιών Ακτή με βασάνισε. Κάθε κεφάλαιο πονούσε, αναδύοντας μνήμες ολοζώντανες.

Το τελευταίο ταξιδάκι σε ΑΚΑΝΘΟΥ ΦΛΑΜΟΥΔΙ ΚΑΙ ΔΑΥΛΟ  με βοήθησε να μελετήσω και να αγαπήσω τόπους μοναδικούς, που σε κάθε βήμα βλέπεις το μεγαλείο της φύσης και δυνατά αποτυπώματα πολιτισμού. Με το βιβλίο αυτό σας καλώ να ταξιδέψετε και εσείς, μέσα από την απλή μου αφήγηση, με εικόνες μοναδικές.

Σας καλώ να ταξιδέψετε παντού στην κατεχόμενη Γη μας. Αν θέλετε, με την φαντασία σας και μόνο. Αλλά με συνοδό και φωτοδότη ένα καλό βιβλίο.

Νάστε όλοι πάντα καλά και καλό διάβασμα. 

Ηλίας Παντελίδης

Οικονομολόγος, λογιστής και λίγο… συγγραφέας

26/ 6/ 2023″

Παρών στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος συγχάρηκε τον συγγραφέα για το σύνολο έργο του.

Υπενθυμίζεται ότι στο ενεργητικό του  Ηλία Παντελίδη περιλαμβάνονται και τα βιβλία:

  • LACONIC TALES – CYPRUS 1974 (SIZE: 17×4 COVER: HARD PAGES: 304 ISBN: 978-9963-271-36-8 Publication year: 2017)
  • ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 1974 (Μέγεθος: 17×24 Σελίδες: 416 ISBN: 978-9963-271-62-7 Εξώφυλλο: Μαλακό. Έτος έκδοσης: 2018)
  • SAVAS VE BIZ (Paperback – 1 Jan. 2018  Publisher: Kalkedon Yayincilik (1 Jan. 2018) Language: Turkish  ISBN-10: 9963733425 ISBN-13: 978-9963733422)
  • ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ / ARIADNES LITTLE BOAT (Bilingual ελληνικά / αγγλικά ISBN: 978-9925-581-14-6 σελ:64) μέγεθος: Α4 εξώφυλλο: σκληρό έτος έκδοσης: 2020
  • ΦΟΙΝΙΞ (ISBN: 978-618-5389-15-4  σελίδες.: 448 Μαλακό εξώφυλλο Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ Κατηγορία: Ιστορικό Μυθιστόρημα. Έτος  έκδοσης: 2020)

*Δείτε στον σύνδεσμο ένα βίντεο για την Γιαλούσα και την Αχαιών Ακτή

https://www.facebook.com/100000010878808/videos/3523427231309537/

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΗΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

 

Share this post