Ικανοποίηση Αβέρωφ από την ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Ικανοποίηση Αβέρωφ από την ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

ΑΚΕΛ:  “Η τοποθέτηση του Προέδρου έπρεπε να συμπληρώνεται με πρόταση για άρση του αδιεξόδου”

«Δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χτες, στη Γενική Συνέλευση. Πρώτον, με απόλυτο τρόπο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, παρά το συμφωνημένο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αλλά και απευθύνθηκε και στους Τουρκοκύπριους ότι από τη στιγμή που βρεθεί η στρατηγική συμφωνία για τον μετασχηματισμό και την εξέλιξη από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια στο μεταβατικό στάδιο και με βάση το Σύνταγμα του 1960 που είναι αυτό που ήταν και παραμένει η προμετωπίδα όλων των αγώνων, όλων των κυβερνήσεων: Ότι δεν διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μετεξελίσσεται από ενιαίο σε Διζωνικό Δικοινοτικό Ομόσπονδο κράτος”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτοντας τα 13 σημεία κατέδειξε αυτό που είναι γνωστό και στην Κύπρο και παγκόσμια. Τα αίτια γιατί υπάρχει σήμερα αυτή η κατάσταση στην Κύπρο είναι λόγω της τουρκικής εισβολής και της προκλητικότητας, όπως ακριβώς τα έθεσε χτες ο Πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών”.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και άλλων κρατών της περιοχής, την απαράδεκτη αξίωσή της για λύση δύο κρατών στο νησί, καθώς και την απόπειρά της να αφομοιώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σημειώνει, ωστόσο, ότι “η τοποθέτηση του Προέδρου έπρεπε να συμπληρώνεται με πρόταση για άρση του αδιεξόδου, που να ανταποκρίνεται σε όσα αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη”.

Αντί τούτου, προσθέτει, “ο κύριος Αναστασιάδης επανέφερε ιδέες που εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπως η περιβόητη πρόταση για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στο Σύνταγμα του 1960”.

Share this post