Ικανοποιημένος ο Ζελένσκι από τις συμφωνίες κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη.

Ικανοποιημένος ο Ζελένσκι από τις συμφωνίες κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «σημαντική και ισχυρή» την στρατιωτική βοήθεια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη.

«Η προτεραιότητα (κατά τις συνομιλίες μας) ήταν οι ενέργειες της αντεπίθεσης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα επιτύχαμε και συμφωνήσαμε», δήλωσε από το Λονδίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι θα προτιμούσαν μαχητικά F-16.

«Οι Ουκρανοί έλαβαν την απόφαση να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους στα F-16 και γνωρίζουμε ότι η RAF δεν τα χρησιμοποιεί», είπε.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα του στρατού της Ουκρανίας με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το δείπνο που παρέθεσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελιζέ χθες Κυριακή το βράδυ, ενώ προστίθεται πως Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

«Τις εβδομάδες που έρχονται, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα [του ουκρανικού στρατού] με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων AMX-10RC», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το Παρίσι είχε ήδη δεσμευτεί στην αρχή της χρονιάς να παραχωρήσει στον ουκρανικό στρατό AMX-10RC, ελαφριά, γρήγορα άρματα μάχης με ισχυρά πυροβόλα. Η αναγγελία  αφορά επιπλέον παραδόσεις, αποκάλυψε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

ΦΩΤΟ: EmmanuelMacron/ twitter

Το Παρίσι θα επικεντρώσει επίσης τις «προσπάθειές [του] στην υποστήριξη των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», πάντα σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral, μέσου βεληνεκούς Crotale και εξετάζει μαζί με την Ιταλία το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος SAMP/T, θύμισε το Ελιζέ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το ουκρανικό αίτημα για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών, «είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, υπενθυμίζοντας πως πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*************************************************************

TDC_Weekly_briefing_Russian_war_in_Ukraine_08.05-14.05.23_ENG

 

 

 

Share this post