Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής

Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο κ Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας».

 

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επέτειο Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας έλαβε ο πρόεδρος  Αναστασιάδης από την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι κοινό μέλημα και προτεραιότητα των δύο χωρών είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ.

Στο μήνυμα της η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη συνεχιζόμενη για 46 ολόκληρα χρόνια τουρκική κατοχή, εξακολουθεί σταθερά να παραμένει στην τροχιά των πλέον ανεπτυγμένων κοινωνιών και να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των τριμερών και άλλων πολυμερών σχημάτων πολυδιάστατης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε στο μήνυμά της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Λύσης, είπε, η οποία θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων.

«Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι την προσήλωση μας στον εθνικό αυτό στόχο, δεν πρόκειται να κάμψει η τουρκική επιθετικότητα και η τουρκική αδιαλλαξία», τόνισε.

Η πρόεδρος της Ελλάδας ανεφέρει  ότι στο Κυπριακό, σήμερα, κοινό μας μέλημα και προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ.  Ο παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας , επισημαίνει, στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και οι απειλές περί εποικισμού των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία του αναγκαίου προς τούτο κλίματος.

Επίσης, τονίζει  ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που καταβάλλετε στο πλαίσιο, και με τη συνδρομή, της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ».

Η κ. Σακελλαροπούλου διαβεβαιώνει  τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού.

«Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να απευθύνω τόσο σε εσάς όσο και στη σύζυγο σας, τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Κύπρο. Ήταν πολύ σημαντικό να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους, Κύπριους και Ελλαδίτες, που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου», κατέληγει στο μήνυμα της η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρτίας.

Share this post