Ιερώνυμος :Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων ζευγαρών
Ονομαστική ψηφοφορίαςεπί της αρχής του νομοσχεδίου ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ
Mια μέρα ,πριν από την αυριανή ψήφιση από την Βουλύ των Ελλήνων του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων ζευγαρών και την τεκνοθεσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (ΦΩΤΟ:Χρήστος Μπόνης) εσηγήθηκε να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία.
«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη Δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτόν τον τρόπο και τη Δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος .Η δήλωση έγινε στον ρ/σ της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5
Αύριο θα μιλήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και θα γίνει η ψηφοφορία.
Καλώντας τα κόμματα να καταψηφίσουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο υπουργός κ. Σκέρτσος προέτρεψε όλους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να διαβάσουν την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που «κάνει πανηγυρική κρίση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου» και λέει ότι «το νομοσχέδιο υλοποιεί θεμελιώδεις συνταγματικές προβλέψεις, που αφορούν στην ισότητα, στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στο κράτος δικαίου, στη Δικαιοσύνη».
«Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών καταδικάζει ή αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο», σημείωσε.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι επιταγή του Συντάγματος είναι ότι οι Ελληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, το νομοσχέδιο εκπληρώνει τη συνταγματική επιταγή ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, έχουμε ίσα δικαιώματα και οι διακρίσεις για λόγους φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού είναι διακρίσεις αντισυνταγματικές. «Η αναγνώριση της ισότητας στον γάμο αποτελεί συνταγματική εκπλήρωση του καθήκοντος που όλοι και όλες έχουμε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι η συζήτηση αφορά τη νομική αναγνώριση της έννομης ένωσης δύο ανθρώπων. Χαρακτήρισε αλυσιτελές το επιχείρημα ότι δήθεν το νομοσχέδιο προσκρούει σε όσα το Σύνταγμα αναφέρει για την κρατούσα θρησκεία, γιατί η Ελλάδα δεν έχει θεοκρατικό καθεστώς και η Βουλή αποφασίζει.
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί για αυτό το νομοσχέδιο και τα σοβαρά προβλήματα που θα φέρει και τους επικίνδυνους νόμους που θα ανοίξει, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ενημέρωσε ότι το κόμμα θα απέχει από την ψηφοφορία.
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε πως έργο της Βουλής δεν είναι να προστατεύει τον λόγο και την πίστη της Εκκλησίας, αυτό είναι έργο της Εκκλησίας, δεν είναι αντικείμενο της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής.
Ξεκάθαρα θετική στάση για το σ/ν υπάρχει στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς και της «Πλεύσης Ελευθερίας» ενώ γραμμή υπέρ της ψήφισης του ν/σ έχουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
«Γαλάζια» θαλασσοταραχή
Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην ΝΔ, όπου υπάρχουν φόβοι ότι «ακροδεξιά πτέρυγα» του κυβερνώντος κόμματος θα περάσει στη αντεπίθεση. Άλλωστε πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -ο οποίος εξαρχής είχε πάει κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή του- να αναμένεται να σηκώσει ψηλά τους τόνους κατά την αυριανή (15/2) του ομιλία στη Βουλή και να καλεί σε καταψήφιση του νομοσχεδίου τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ίδιος θα θέσει γενικότερο θέμα «ιδεολογικής καθαρότητας» για τις επιλογές Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
Ο Στέλιος Πέτσας και ο Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσαν σήμερα (14/2) ότι θα απέχουν, εκφράζοντας ανοιχτά την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. Ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο είπε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα. «Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής» είπε.
Πάντως ο ίδιος επιχείρησε να χαϊδέψει τα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει», ωστόσο «επειδή όμως στηρίζω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, επειδή μια διαφωνία, έστω και σημαντική, δεν μπορεί να θολώσει τις λοιπές πολιτικές μας που κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και επειδή επιθυμώ την ενότητα της παράταξης στην οποία ανήκω από μικρό παιδί, θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία».
Νωρίτερα ο Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι επίσης θα επιλέξει την αποχή με τον ίδιο επίσης να επιχειρεί να μην βγει εντελώς εκτός κυβερνητικής γραμμής, λέγοντας ότι «δεν ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους».
Οι τριγμοί που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το νομοσχέδιο φάνηκαν ωστόσο ξεκάθαρα από τους βουλευτές της ΝΔ, που ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταψηφίζουν, με τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου να τάσσονται ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου.
Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άσκησε στην Ολομέλεια η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει. «Ποιος μπορεί συλλήβδην και αξιωματικά να στερεί από το παιδί τη ζωτική ανάγκη να έχει πατέρα και μητέρα;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Σήμερα η τεκνοθεσία, αύριο η παραγγελία. Γιατί μπορεί το νομοσχέδιο να αποκλείει σήμερα την παρένθετη μητέρα, αλλά είναι βέβαιο ότι η εξίσωση των ομόφυλων στον γάμο τους εξισώνει και στο δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα το δώσει σε σχετική προσφυγή ο Ευρωπαίος δικαστής».
«Η πρώτη αίσθηση του ανηκειν είναι η οικογένεια. Δεν ξέρω ποτέ η έννοια της μητρότητας έχασε την ιερότητα της και φτάσαμε στο να θεωρείται ok ένα παιδί να μην πει ποτέ τη λέξη μαμά. Ούτε πότε ο βράχος και το στήριγμα των παιδικών χρόνων μας και όχι μόνο, έγινε ανώνυμο σπέρμα. Αν αυτό είναι πρόοδος, τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, τη διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι΄ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά η Άννα Καραμανλή.
Από πλευράς του ο Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια δεν θα απέχει από την ψηφοφορία παρά θα τοποθετηθεί με αρνητική ψήφο. «Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων» είπε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Όσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφερόμενους στους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, κλονίζει αναμφισβήτητα το επιτυχημένο μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας, απομακρύνει από τα ορθόδοξα χριστιανικά πρότυπα της ελληνικής παράδοσης και αποδυναμώνει την προσπάθεια δημογραφικής ενίσχυσης μιας χώρας που πλήττεται σφοδρά από την υπογεννητικότητα».
«Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο» είπε και ο βουλευτής Λέσβου με τη ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, για το σχέδιο νόμου που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, αποκαλώντας δικαιολογία το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι το νομοσχέδιο έχει σκοπό την προστασία των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. «Διότι η προστασία των παιδιών δεν έχει την ανάγκη τέλεσης γάμου από ομόφυλα ζευγάρια» υποστήριξε.
Η εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” σημειώνει ότι προ ημερών ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος υπολόγισε το σύνολό των διαφωνούντων σε «γύρω τους σαράντα», ενώ δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που προσπαθούν να καταγράψουν τους διαφωνούντες και τον… βαθμό διαφωνίας τους, έχουν περιλάβει τουλάχιστον 33 ονόματα, με ορισμένα από αυτά να έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους.
- Αθανασίου Μπάμπης – Καταψήφιση
- Βλάσσης Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
- Βορίδης Μάκης – Αποχή
- Γεωργαντάς Γιώργος – Αποχή
- Γιόγιακας Βασίλης – Αποχή ή καταψήφιση
- Γκίκας Στέφανος – Αποχή ή καταψήφιση
- Γκιουλέκας Κώστας – Καταψήφιση
- Δαβάκης Θανάσης – Αποχή ή καταψήφιση
- Καραγκούνης Κώστας – Καταψήφιση
- Καραμανλή Άννα – Καταψήφιση
- Καράογλου Θεόδωρος – Καταψήφιση
- Καρασμάνης Γιώργος – Αποχή ή καταψήφιση
- Κατσανιώτης Ανδρέας – Αποχή ή καταψήφιση
- Κατσαφάδος Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
- Κέλλας Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
- Κεφαλά Μαρία – Αποχή
- Κεφαλογιάννης Γιάννης – Αποχή
- Κυριαζίδης Δημήτρης – Αποχή ή καταψήφιση
- Μαντάς Περικλής – Καταψήφιση
- Μαρκόπουλος Δημήτρης – Αποχή
- Μηταράκης Νότης – Αποχή ή καταψήφιση
- Μπαραλιάκος Φώντας – Αποχή ή καταψήφιση
- Μπουκώρος Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
- Πλεύρης Θάνος – Καταψήφιση
- Σαλμάς Μάριος – Αποχή ή καταψήφιση
- Σαμαράς Αντώνης – Καταψήφιση
- Σιμόπουλος Στράτος – Καταψήφιση
- Στεφανάδης Χριστόδουλος – Αποχή ή καταψήφιση
- Στυλιανίδης Ευριπίδης – Καταψήφιση
- Συρίγος Άγγελος – Αποχή
- Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Αποχή
- Χαρακόπουλος Μάξιμος – Καταψήφιση
- Χρυσομάλλης Μίλτος – Αποχή ή καταψήφιση
Στον κατάλογο των ανοιχτά διαφωνούντων βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου προστέθηκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο «για λόγους αξιακούς, πολιτικούς, νομικούς και εθνικούς».
Η «γαλάζια» θαλασσοταραχή συνεχίστηκε με τον Στέλιο Πέτσα που επιλέγει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση. Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας για τη διαφωνία του, είναι το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση.
Από τις εξελίξεις δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα καθώς εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστοί αρκετοί από τους διαφωνούντες εντός Νέας Δημοκρατίας, με προεξάρχοντα τον Αντώνη Σαμαρά και από κοντά τον Μάκη Βορίδη, όμως το σύνολο των διαφωνούντων θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια.
Τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ
Η φουρτούνα δεν περιορίζεται στο κυβερνών κόμμα αλλά πιάνει και το λιμάνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα υπάρξουν συνέπειες» για όποιον βουλευτή δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο φέρεται να διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης (μέσω διαδικτύου) της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στο ζήτημα που έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνοντας πως «θέλω να ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει».
Η προειδοποίηση Κασσελάκη ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου ίσως ακουμπά τον υπερτομεάρχη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη που φέρεται διατεθειμένος να καταψηφίσει ή να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη (15/2).
Στο μεταξύ, η Αθηνά Λινού, που επίσης είχε εκφράσει ενστάσεις, την Τετάρτη τάχθηκε θετική στη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Στην Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε από τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες».
Εσωκομματικές παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ
Τα δύσκολα και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ βρίσκονται μπροστά καθώς η Κ.Ο. δεν φαίνεται ιδιαίτερα συμπαγής. Η προσπάθεια να μεταπειστούν βουλευτές που διαφωνούν πλήρως με το νομοσχέδιο δεν έχει αποδώσει καρπούς αλλά συνεχίζεται.
Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και η «γραμμή» που χαράζει ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις.
Αθροιστικά οκτώ βουλευτές/τριες είτε δηλώνουν αρνητικοί, είτε εκφράζουν επιφυλάξεις με την προσπάθεια μεταστροφής να είναι σε εξέλιξη.
Στην τελική ευθεία για τη ψήφιση του νομοσχεδίου ξεκάθαρα αρνητική στάση κρατούν το ΚΚΕ, το κόμμα Νίκη, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες.