Ιερώνυμος : Όχι συλλαλητήρια

Ιερώνυμος : Όχι συλλαλητήρια

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων συστήνει εθνική συναίνεση. 

«Συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον τόπο και για τα εθνικά μας θέματα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος απόψε  τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος,  Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά.

Μια στάση που, όπως είπε ο Πρόεδρος, έχει ως βασικό στόχο, χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής, να ευνοεί τη συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. «Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί-βεβαίως-την έκφραση όλων των απόψεων, όπως ταιριάζει στον τόπο μας. Έναν τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι του Πολιτισμού μας και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού οφείλεται στη Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία αποπνέει έναν πολιτισμό αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τα θέματα αυτά, και η Εκκλησία της Ελλάδος, με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος ανέφερε ότι το θέμα αυτό ( της ονομασίας των Σκοπίων) έχει και άλλες παραμέτρους, και μια από αυτές είναι η εκκλησιαστική, για την οποία ήθελε να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το Εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο. Αυτό μην το λησμονάτε αυτές τις ώρες».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας».

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις προτάσεις του  μεσολαβητή του ΟΗΕ,  Μάθιου Νίμιτς.  Μετά την συνάντηση ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του τόνισε:

*Όχι συλλαλητήρια

*Όχι  φωνές

*Εθνική συναίνεση

Οι πέντε προτάσεις- ονομασίες,  που έδωσε ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, και αποκαλύπτουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης είναι ή Nova Makedonija, ή Βόρεια Μακεδονία, ή Μακεδονία του Βαρδάρη ή Άνω Μακεδονία ή Δημοκρατία της Μακεδονίας ( Σκόπια)

 

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. (UN Photo, Devra Berkowitz)

Τα επίσημα ονόματα που δόθηκαν σύμφωνα με τον  με τον ιστότοπο “www.MKD.mk”  είναι στη σλαβική γλώσσα και είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Γλώσσα, φέρεται να πρότεινε να είναι «μακεδονική» ή μία περιγραφική όπως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας Severna Makedonija ή Nova ή Vardarska ή Gorna”, με δυνατότητα άλλες χώρες να επιλέξουν οι ίδιες αν θα μεταφράσουν ή όχι.

Όσον αφορά την εθνικότητα δίνονται δύο επιλογές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα: “Μακεδονική ” στο λατινικό αλφάβητο (“Makedonska”) η πάλι περιγραφική ανάλογα με το όνομα, για παράδειγμα “της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιστότοπος “www.MKD.mk”

Share this post