Ιερώνυμος για εορτή 3 Ιεραρχών: «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»

Ιερώνυμος για εορτή 3 Ιεραρχών: «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»

«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος αναφορικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών «είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους, θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα».
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η 30η Ιανουαρίου αποκαθίσταται ως ημέρα, που θα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας, καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ αυτή η ρύθμιση θα αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

 

 

Η εικόνα των Τριών Ιεραρχών του 14ου αι. μ.Χ εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
 Η εικόνα  είναι διαστάσεων 126Χ90 εκ. Πρόκειται για την σκαφάτη πίσω όψη μιας αμφιπρόσωπης εικόνας, στην οποία οι Τρεις Ιεράρχες εικονίζονται όρθιοι κατ΄ενώπιον.  Τον Χρυσόστομο στο μέσο πλαισιώνουν ο Γρηγόριος αριστερά και ο Βασίλειος δεξιά. Η παράσταση των Τριών Ιεραρχών αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση επιζωγράφισης του 18ου αι. με το ίδιο θέμα που κάλυπτε το αρχικό στρώμα.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, κατά τα λοιπά το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.
Στην τροποποιητική διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» αναφέρεται πως η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.

 


«Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένι προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα» αναφέρει η διάταξη.

Share this post