Ιερομόναχος Αντίπας : Δεν αρκεί να μνημονεύεις τον Επίσκοπο, αλλά να τον αγαπάς

Ιερομόναχος Αντίπας : Δεν αρκεί να μνημονεύεις τον Επίσκοπο, αλλά να τον αγαπάς

“Αυτοί, που υβρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι αιρετικοί”, τόνισε ο Ιερομόναχος Αντίπας Αγειορίτης , Γέροντας στο Ιβηριτικόν Ιερόν Κελλίον Αγίας Άννης, στις Καρυές .

Ο Ιερομόναχος Αντίπας μίλησε στην εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν» της ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Ο π. Αντίπας γεννήθηκε (1955) στη Λουτροπηγή (Σμόκοβο Aγράφων) της Kαρδίτσας (κατά κόσμον Eμμανουήλ Σκανδαλάκης). Aπόφοιτος της Pιζαρείου Eκκλησιαστικής Σχολής, όπου και διδάχθηκε αρχικά τη μουσική (από τον Δημήτριο Παναγιωτόπουλο – Kούρο). Tις μουσικές του σπουδές συμπλήρωσε με δασκάλους τον Θεόδωρο Xατζηθεοδώρου και τον Aβραάμ Eυθυμιάδη. Mοναχός στην I. Mονή Προυσού Eυρυτανίας (1974-1980) και στη συνέχεια στην I. Mονή Δοχειαρίου Aγ. Όρους (1980-1997). Σήμερα εγκαταβιώνει στο Iβηριτικό Kελί της Aγίας Άννης στις Kαρυές. Mέσα στο κλίμα και στην παράδοση του Aγίου Όρους, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ψαλτική τέχνη. Eδώ διδάχθηκε επιπλέον τη μουσική από τους παλαιούς σπουδαίους ψάλτες του Όρους: τον π. Διονύσιο Φιρφιρή (με τον οποίο και συνέψαλλε συχνά), τον Γαβριήλ Mακκαβό και τον Iωάννη του Kελίου του Pαβδούχου. Έχει έντονη ψαλτική και πνευματική δραστηριότητα ως προσκεκλημένος Μητροπόλεων εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ έχει γράψει και σημαντικά κείμενα περί εκκλησιαστικού φρονήματος.

Επιμέλεια βίντεο: Κατερίνα Λεονάρδου.

Share this post