Ιερέας στην Πόλη επιτέθηκε στον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα.

Ιερέας στην Πόλη επιτέθηκε στον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα.

Στόχος άδικης επίθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Απογευματινή” της Κωνσταντινούπολης,  έγινε προχθές  για “άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία”, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος στην  Αρχιερατική Περιφέρεια Βοσπόρου (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ)από εφημέριο  του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών  στο Μέγα Ρεύμα (σημερινή ονομασία Arnavutköy), Μ. Κατηχητή π. Χρύσανθο Δημητριάδη.

Ο κ. Αθηναγόρας, ο οποίος —όπως και άλλοι εκλεκτοί μητροπολίτες της Πόλης— ‘οργώνει’ καθημερινά την περιφέρειά του και ιερουργεί σε ναούς και αγιάσματα, ώστε να μην ερημώσουν οι εκκλησίες, είναι σοκαρισμένος από το συμβάν και έχει ήδη κινηθεί νομικά. Ο ιερέας, ο οποίος πριν το Μέγα Ρεύμα διακονούσε στη Μητρόπολη Δέρκων, έχει τεθεί σε αργία και, σύμφωνα με όσα ισχύουν, μπορεί να τιμωρηθεί αυστηρά με απόφαση της Ιεράς Συνόδoυ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

***************************************

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Αθηνών protothema.gr  εξασφάλισε  βίντεο , στο οποίο  φαίνεται ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας να εισέρχεται στο ναό για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγιάς. Μεσολαβούν λίγα δευτερόλεπτα κι όπως θα δείτε στο βίντεο, εμφανίζεται ένα δεύτερο πρόσωπο, ο Μέγας Κατηχητής, Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος ο οποίος απροειδοποίητα αρχίζει να γρονθοκοπεί τον Μητροπολίτη.

Τους δυο άνδρες προσπαθεί να χωρίσει ο νεωκόρος, κάτι που καταφέρνει έπειτα από λίγο. Ο αρχιμανδρίτης καταφέρει μια γροθιά στο πρόσωπο του Μητροπολίτη ακριβώς τη στιγμή που ο τελευταίος είναι ενώπιον της εικόνας της Παναγίας για να την προσκυνήσει. Του πέφτει το καλυμμαύχι και ποδοπατείται στη συνέχεια ως μενόμενος ταύρος τον κυνηγάει μέσα στο ναό και του καταφέρει και δεύτερη  γροθιά και χαστούκια.

ΣΗΜ από ageliaforos.com: Προκαλεί αλγεινή εντύπωση και το γεγονός της διαρροής του βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του Ναού.
**************************************************************

Το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου υπήρξε χώρος ιστορικός, προοδευτικός και δημιουργικός, όπου, αν και οι κάτοικοί του προέρχονταν από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες, με τις δυνατότητες που διέθετε ο καθένας και την αγάπη τους για τον τόπο που ζούσαν, με την εργατικότητα και το ζήλο τους κατάφεραν να τον ισχυροποιήσουν. Αυτή την παρακαταθήκη έχουν παραλάβει και οι σημερινοί Μεγαρευμιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν ακλόνητοι τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις.

Ο ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι ο μεγαλύτερος Ναός του Μεγάλου Ρέυματος με ρίζες που φτάνουν ως τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ανακαινίσθηκε το 1677, κάηκε και επισκευάσθηκε πάλι το 1796 και το 1799. Η εκκλησία καταστράφηκε και πάλι από τους σεισμούς του 1894 και στη σημερινή της μορφή κτίστηκε το διάστημα 1896-1899. Τελευταίες επισκευές έγιναν στα πρόσφατα χρόνια και τα θυρανοίξια του ναού έγιναν κατά τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

 

Στο περίβολο του Ναού βρίσκονται ενταφιασμένα τα λείψανα των Πατριαρχών Σοφρωνίου Β’, Γαβριήλ Δ΄, Κωνσταντίου Β΄ και Γρηγορίου Στ΄. 

Το παρεκκλήσι του αγιάσματος της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στον αυλόγυρο των Ταξιαρχών, βρισκόταν απέναντι από τον Ιερό Ναό και μεταφέρθηκε αργότερα το 1799, στον αύλιο χώρο του .

 

ΦΩΤΟ: megalorevma.org.

 

Share this post