«Ήχοι της Πόλης»

«Ήχοι της Πόλης»

Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης  στο Αρχοντικό Αξιοθέας.

Συναυλία Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής «Προσανατολισμός» με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο εθνομουσικολόγο, μουσικό και δεξιοτέχνη στο νέι δρ Μάρκο Σκούλιο, θα δοθεί  την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018
στο Αρχοντικό Αξιοθέας, ώρα 20.30, στην  παλιά Λευκωσία

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί  ένα ευρύ μουσικό φάσμα από τις λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης. Μέσα στο κοσμοπολίτικό της περιβάλλον άνθισε μια εκλεπτυσμένη, επώνυμη μουσική δημιουργία με κύριο χαρακτηριστικό την πολυτροπικότητα και την αμφίδρομη σχέση με ανατολικές λαϊκές παραδόσεις.

Το Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής «Προσανατολισμός»  ιδρύθηκε το 2016 από τον Χριστόδωρο Μνάσωνος, στοχεύοντας στη μελέτη και προβολή των μελωδικών πολυτροπικών ιδιωμάτων που έχουν συνάφεια με τη μουσική της Κύπρου.

 

Μέλη Εργαστηρίου

Ούτι : Ανδρέας Σμαγάς, Ανδρέας Κραμπιάς , Δήμος Κωνσταντίνου , Χριστόδωρος Μνάσωνος

Πολίτικο λαούτο : Κυριάκος Μαρκουλλής , Παναγιώτης Λοΐζου , Χρίστος Ισιδώρου , Χριστόδωρος Μνάσωνος

Κανονάκι : Κυριάκος Λουκά

Κρουστά: Γιάννης Λέμπος, Μουσταφά Ισμαήλ

Νέυ : Αδάμος Αδάμου

Τοξωτός ταμπουράς : Χριστόδωρος Μνάσωνος

Βιολί : Παύλος Μιχαηλίδης , Νικόλας Παπαδόπουλος

Βιολοντσέλο : Κωνσταντίνα Ψάλτη

Κοντραμπάσο : Ντένιελ Παβλόφσκι

Φωνή : Γιάννης Λέμπος , Δήμος Κωνσταντίνου , Κυριάκος Μιχαήλ , Νικόλας Παπαδόπουλος

Επιμέλεια μουσικού υλικού και διδασκαλία : Χριστόδωρος Μνάσωνος

Την επιμέλεια συναυλίας έχει ο  Πέτρος Λαζάρου

 

 

  Ο Χριστόδωρος Μνάσωνος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών που εδρεύει στην Άρτα καθώς και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με κατεύθυνση στην Παιδαγωγική.Στα πλαίσια των μουσικών σπουδών του, ειδικεύτηκε στο ούτι ως σολιστικό όργανο αλλά και ως εποπτικό εργαλείο για την διδασκαλία των μουσικών τρόπων- maqam.     

Εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θεματική τις «Ειδολογικές επιδράσεις και ιδεολογικές επιρροές στην Κυπριακή μουσική της περιόδου 1878-1931». Η έρευνά του παρουσιάζει τον τρόπο μεταποίησης της κυπριακής μουσικής για την εξ-υπηρέτηση της εθνικιστικής ιδεολογίας και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που οδήγησαν στην κατά-χρηση και στρέβλωση της μουσικής τέχνης. Σημαντική επίδραση στις σπουδές του είχε ο δάσκαλός του στο ούτι και στην θεωρία των μουσικών τρόπων, ο εθνομουσικολόγος Μάρκος Σκούλιος.
Από το 2000 παρακολουθεί σεμινάρια και μαθήματα με δεξιοτέχνες μουσικούς όπως οι Μάρκος Σκούλιος, Yurdal Tokcan, Baris Bal, Kυριάκος Ταπάκης, Χρήστος Τσιαμούλης, Ross Daly, Ευγένιος Βούλγαρης, Νίκος Αντρίκος, Χρήστος Ζώτος, Κωστής Καλαϊντζάκης, Παντελής Δεσποτίδης, Βύρων Καψάλης, Κυριάκος Πετράς, Κυριάκος Γκουβέντας ,Γιώργος Ψάλτης κ.α.
Από το 2009 επικεντρώνεται στην διδασκαλία και την παιδαγωγική προσέγγιση των μουσικών τρόπων και την μεταφορά τους σε όργανα όπως το ούτι, το βιολί,το πολίτικο λαούτο και ο τοξωτός ταμπουράς.
Έχει μια πλούσια δράση σε μουσικά σύνολα προσεγγίζοντας λόγια και λαϊκά ιδιώματα γειτονικών μουσικών παραδόσεων ενώ παράλληλα προσεγγίζει την Κυπριακή μουσική παράδοση μέσα από τα ιδιαίτερα υφολογικά στοιχεία εντοπιότητάς της. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θεωρία της Τροπικής Μουσικής ,ούτι και πολίτικο λαούτο. Από το 2013 διδάσκει το αντικείμενο της «παραδοσιακής μουσικής» στα Μουσικά Σχολεία Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας και το 2016 ιδρύει το «Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής» στοχεύοντας στην μελέτη και προώθηση των μελωδικών πολυτροπικών ιδιωμάτων που έχουν συνάφεια με τη μουσική της Κύπρου.

Ο Μάρκος Σκούλιος εργάζεται στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου έχει διδάξει μαθήματα τροπικής ανάλυσης, θεωρίας των Μακάμ, θεωρίας της βυζαντινής ψαλτικής, λόγιας μουσικής της Ανατολής, μουσικών του κόσμου, ακουστικής, μουσικής πληροφορικής και δεξιότητας στο Νέι και το Ούτι, είναι δε υπεύθυνος του μουσικού συνόλου “Narda”.

Τόσο σαν εθνομουσικολόγος όσο και σαν μουσικός, μελετά το φαινόμενο της μελωδικής τροπικότητας όπως εμφανίζεται σε πολυδιαστηματικά και πολυτροπικά συστήματα που απαντώνται στην περιοχή μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ινδίας (Μακάμ, Ράγκα, Νταστγκιά και Οκταηχία). Από το 1994 συνεργάστηκε ως μουσικός με σχήματα όπως τα “Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής”, “Άτταρης”, “Εν Χορδαίς”, “En la mar ay una torre”, “Ρωμανός ο Μελωδός”, “Καφέ Αμάν”, “Maye” και συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και δισκογραφικές παραγωγές, ενώ το 2006 προσκλήθηκε στην διεθνή συνάντηση παικτών του Νέι στα πλαίσια του Jerash Festival της Ιορδανίας.
Για περισσότερες βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για το ερευνητικό του έργο δείτε στο: https://teiep.academia.edu/MarkosSkoulios.

 

*Το ταμείο θα ανοίξει μισή ώρα πριν από την συναυλία. Κρατήσεις / Εισιτήρια:
Τηλ.: 22894531-2 Αρχοντικό Αξιοθέας

Εισιτήρια €10/ €5 ( μειωμένο για φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους, μαθητές πάνω από 12 ετών. Παιδιά κάτω των 12 δωρεάν).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Το ταμείο για την συναυλία θα ανοίξει μισή ώρα πριν.  

Κρατήσεις / Εισιτήρια:
Τηλ.: 22894531-2 Αρχοντικό Αξιοθέας

Εισιτήρια €10/ €5 ( μειωμένο για φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους, μαθητές πάνω από 12 ετών. Παιδιά κάτω των 12 δωρεάν).

Share this post