Η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικομενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ

Η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικομενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Μητροπόλεως Ελβετίας την Υπουργό , την οποία συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Γενεύη,  Αλέξανδρος Γεννηματάς, υποδέχθηκε στην  είσοδο του παλαιού κεντρικού διατηρητέου κτηρίου των γραφείων ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας, Μάξιμος, περιστοιχιζόμενος από στελέχη και συνεργάτες του Πατριαρχικού  Ιδρύματος.

Εν συνεχεία, στην αίθουσα τελετών, την γνωστή ως «Αίθουσα Πατριαρχών και κτητόρων», ο Μητροπολίτης Ελβετίας, έπειτα από τους λόγους υποδοχής, ανεφέρθη στα περί της ιδρύσεως του Κέντρου το 1966, προέβη σε μια διεξοδική παρουσίαση της ζωής και δράσεως αυτού  επί μία 55ετία, στον ρόλο του στην προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στην διεξαγωγή των Διαχριστανικών Θεολογικών Διαλόγων και των διαθρησκειακών ακαδημαϊκών Συναντήσεων. Ειδική αναφορά, έκανε στην ίδρυση, το 1997, και στην λειτουργία του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου.

Την παρουσίαση του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε εκτενής εποικοδομητική συζήτηση περί της περαιτέρω απρόσκοπτης λειτουργίας του Ορθοδόξου Κέντρου.

Ακολούθως, η  Υπουργός ξεναγήθηκε στο παρακείμενο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ιδρύθηκε το 2011, με ευεργετική συμβολή του Δρος Σπύρου Λάτση, εις μνήμην του πατρός του Ιωάννου Λάτση. Εντύπωση στους επισκέπτες έκαναν τα εκθέματα, (εικόνες, άμφια, ιερά λειτουργικά σκεύη κ.ά.) και έγινε συζήτηση  περί του δυνατότητος εμπλουτισμού του Μουσείου και της περαιτέρω προβολής αυτού.

Τέλος, η  Υπουργός και η συνοδεία της μετέβησαν στον Ιερό Σταυροπηγιακό ναό του Αγίου  Παύλου. Ιδιαιτέρως σχολιάσθηκε η ιδιότυπη μεν, αλλα ενδιαφέρουσα δομή του ναού, κυρίως δε η εμπνευσμένη και πρωτότυπη εικονογράφηση του αειμνήστου Ράλλη Κοψίδη.

***********************************************************************************************

Share this post