Η υπουργός Δικαιοσύνης στέρησε το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις

Η υπουργός Δικαιοσύνης στέρησε το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις

Η κ. Στέφη Δράκου προήδρευσε σύσκεψης , που ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας για τις σχέσεις Αστυνομίας -Τμήματος Φυλακών.- Σιωπή Γενικού Εισαγγελέα στις ενυπόγραφες καταγγελίες κρατουμένων.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κυρία Στέφη Δράκου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της αρχές Ιουλίου, προφανώς πείστηκε κακώς από κάποιους να κρατήσει μακρυά από τα μέσα γενικής ενημέρωσης την σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο για “το θέμα που προέκυψε πρόσφατα σε σχέση με την Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών”.

 Ο ageliaforos.com είχε πληροφορηθεί από τα μέσα της περασμένης βδομάδας ότι η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί για σήμερα και αναμέναμε επίσημη ενημέρωση, η οποία δεν ήλθε , για την ακριβή ώρα. Έτσι, πήγαμε στο Υπουργείο, όπου στην είσοδο  μας λέχθηκε ευγενικά ότι δεν είχαν ειδοποίηση να επιτρέψουν την πρόσβαση δημοσιογάφων στον χώρο της σύσκεψης. Επιμείναμε και μετά από κάποιες συνεννοήσεις μας αναφέρθηκε ότι στις 09:50 θα μας επιτραπεί να ανέβουμε στον πέμπτο όροφο, αλλά, όπως μας τονίστηκε μόνο για φωτογραφίες. Πρώτοι προσήλθαν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας , κύριοι Στέλιος Παπαθεοδώρου και ο βοηθός αρχηγού Αστυνομίας  υπεύθυνος Επιχειρήσεων,  Δημήτρης Δημητρίου. Ακολούθησαν η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών , Άννα Αριστοτέλους, μαζί με την κ. Αθηνά Δημητρίου ανώτερη λειτουργό Φυλακών.

Στις 10:01 , αφού ο ageliaforos ήταν ήδη στον χώρο της σύσκεψης , ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδροδρομείο το ακόλουθο μήνυμα:

“Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου θα προεδρευσει σύσκεψης με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών για το θέμα που προέκυψε με την Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών, στον 5ο όροφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Λήψη πλάνων ή φωτογραφιών από τα ΜΜΕ.

Δεν θα γίνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης”.

Σε λίγη ώρα προσήλθαν τηλεοπτικά συνεργεία του ΡΙΚ και του ΑΝΤ1 και φωτορεπόρτερ από το ΓΤΠ. 

Κατά την διάρκεια της λήψης των πλάνων αναφέραμε στην κυρία υπουργό ότι δεν είναι σωστό να εκδίδονται μόνο ανακοινώσεις και να μην έχουν οι δημοσιογράφοι την δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων , κυρίως στα πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, υποδείξαμε ότι οι πρακτικές αυτές πλήττουν την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. “Αφήστε να κάνουμε την σύσκεψη. Θα εκδοθεί ανακοίνωση. Αν, μετά έχετε απορίες, θα είμαι στην διάθεση σας”, ήταν η αντίδραση της υπουργού Δικαιοσύνης. 

Στις 2:31 μ.μ. στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λάβαμε την ανακοίνωση για την σύσκεψη. Πρόκειται για κείμενο 200 λέξεων , το οποίο αποφεύγει να ειπησέλθει στην ουσία . Το μόνο , που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “θετικό” είναι η σύναψη γραπτού πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Τμήματος Φυλακών. Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν αναφέρει χρονοδιάργαμμα και βάση ποιάς φιλοσοφίας θα συναφθεί το πρωτόκολλο. 

*Αυτούσια η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: 
“Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σύσκεψη με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών για το θέμα που προέκυψε πρόσφατα σε σχέση με την Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών.

 Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τόνισε κατ’ αρχάς πως ο ρόλος της Αστυνομίας και του Τμήματος Φυλακών είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας και την εξιχνίαση εγκλημάτων, όσο και για τον σωφρονισμό των κρατουμένων και ότι μέσα στο πνεύμα της ποινικής δικαιοσύνης η μία υπηρεσία συμπληρώνει την άλλη.

 Τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, όσο και η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών συμφώνησαν πως το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν μεμονωμένο, καθώς η Αστυνομία διενεργεί, ανέκαθεν, εντάλματα έρευνας στο Τμήμα Φυλακών, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα είτε από πλευράς Αστυνομίας, είτε από πλευράς του Τμήματος Φυλακών και πως η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, με την εφαρμογή της έως τώρα πρακτικής, δεν δημιούργησε μέχρι σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα.

 Συμφωνήθηκε όπως η πρακτική που ήδη εφαρμοζόταν, σε σχέση με τη διενέργεια ενταλμάτων έρευνας στις Φυλακές, μετουσιωθεί σε γραπτό πρωτόκολλο συνεργασίας, έτσι ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον”.

Η Γενική Εισαγγελία

Στο μεταξύ , σοβαρά ερωτηματικά για αδράνεια διατυπώνονται για την στάση της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία δεν έχει ανακοινώσει την παραμικρή ενέργεια αναφορικά με την επιστολή, που δόθηκε στην δημοσιότητα και υπογράφεται από περίπου 100 τροφίμους των Φυλακών, οι οποίοι αναφέρονται στα θετικά του ισχύοντος τα τελευταία χρόνια σωφρονιστικού συστήματος. Επίσης, καλούν  “επιτέλους την  Αστυνομία  να στρέψει  και λίγο τα μάτια της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που βρίσκεται σε χώρο εκτός των φυλακών και εξουσία ασκεί η Αστυνομία (ΥΚΑΝ), πόσα εγκλήματα γίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται”. 

Έγκυρη νομική πηγή σχολίασε στην ιστοσελίδα μας ότι “είναι απαράδεκτο η Γενική Εισαγγελία να μην έχει κάνει κάτι , γιατί η επιστολή , αφενός δημοσιεύτηκε στον τύπο και αφετέρου προηγουμένως στάλθηκε στην Υπουργό Δικαιοσύνης”.  Η ίδια πηγή πρόσθεσε:  ” Δεν τολμώ να διανοηθώ ότι η υπουργός δεν διαβίβασε την επιστολή στην Γενική Εισαγγελία”

 

 

Share this post