Η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση για την Αγία Σοφία

Η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση για την Αγία Σοφία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΧΟΥΡΙΕΤ» ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΘΕΙ ΧΑΛΙ  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας,  είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ (Audrey Azoulay). Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας-UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως πριν λίγες ημέρες, η κα Azoulay, απαντώντας σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον Έλληνα υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει, ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

 Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση του κράτους μέρους της Σύμβασης στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» έχει ήδη παραγγελθεί από άγνωστο ευεργέτη ένα  χαλί 15 χιλιάδων τ.μ για να καλύψει το δάπεδο της Αγίας Σοφίας,  την οποία οι τουρκικές αρχές σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε τζαμί. Σύμφωνα με πηγές της «Χουριέτ» τις   τοιχογραφίες θα τις καλύψουν με παραβάν,  τα οποία θα κλείνουν με τηλεχειριστήριο.

Συγκεκριμένα ο συγγραφέας Αχμέτ Ανάπαλι  δήλωσε στην «Χουριέτ» ότι “το δάπεδο εντός της Αγίας Σοφίας είναι 5 χιλιάδες τ.μ. και ετοιμάζεται χαλί στο χρώμα του Εργκουβάν (λουλούδι της Κων/πολης σε απόχρωση ροζ). Ωστόσο, όπως αναφέρει,  επειδή μπορεί να μην πετύχουν το ίδιο μοτίβο ετοιμάζεται ένα χαλί 15 χιλιάδων τ.μ., το κόστος του οποίου θα το αναλάβει ένας ευεργέτης. “Το όνομά του θα το ανακοινώσω σε μερικές μέρες”, δήλωσε ο Αχμέτ Ανάπαλι.

Ο Τούρκος συγγραφέας δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι “ταυτόχρονα για να καλυφθούν οι εικόνες (τοιχογραφίες) θα στηθούν παραβάν τα οποία θα κλείνουν με τηλεχειριστήριο”. Δεν θα γίνει καμιά ζημιά στην δομή, ούτε και αρχιτεκτονική αποκατάσταση, είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα γκρεμιστεί ούτε και θα σβηστεί κάτι. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής έπειτα από την άλωση αυτού του μνημείου, όταν το μετέτρεψε από εκκλησία σε τζαμί δεν το έβλαψε καθόλου. Μόνο τις εικόνες (τοιχογραφίες) στα σημεία που φαίνονταν τις κάλυψε με κουρτίνα και αργότερα με στρώμα λευκού γύψου. Αργότερα επί σουλτάνου Αμπντουλμετσίτ ο Βέλγος αρχιτέκτονας Φοσσάτι απομάκρυνε τον γύψο και άνοιξε τις εικόνες. Αφού τις καθάρισε τις ξανάκλεισε με τον ίδιο τρόπο”.

Share this post