Η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο

Η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο

Της Δόξας Πσιλούρα, 

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (30.01.20, https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoydan-italya-ve-gkryye-dogu-akdeniz-tepkisi/1719072), ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωση, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προπάντων την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση να αγνοούν τους Τουρκοκυπρίους.
Αντιδρώντας στο κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακσόι δήλωσε: «Μέχρι να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της στις αδειοδοτημένες περιοχές».
Σε γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ακσόι χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έγιναν χθες, ιδιαίτερα από την Ιταλία, ως ατυχείς και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και ότι έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο και στις πηγές υδρογονανθράκων.
Σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» της «τδβκ» αδειοδότησε την TPAO να κάνει έρευνες και εξορύξεις το 2011 σύμφωνα με τα δικά τους δικαιώματα, ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων που συνεχίζονται σ’ αυτές τις «αδειοδοτημένες περιοχές», γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας. Χαμί Ακσόι

 

Ανέφερε ότι η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της μέχρι να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ισχυρίστηκε τα εξής:
«Η κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων είναι πιθανή είτε με την παύση όλων των ‘off-shore’ δραστηριοτήτων που διεξάγονται στο νότιο μέρος του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είτε με την συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της ιστορικής πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019. Αλλιώς, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό το λόγο, προσκαλούμε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν πρόκειται η Τουρκία να αρχίσει διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση με μία οντότητα που σφετερίσθηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963 και δεν αντιπροσωπεύει τους Τουρκοκυπρίους. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι».

 

O Ακσόι αναφέρει ότι απορρίπτουν ολοκληρωτικά τις επικρίσεις για το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφτηκε σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και προσθέτει: «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι και η Ιταλία και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έμειναν άφωνα για την συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου’[όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία] με την Αίγυπτο το 2003, δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύομε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Share this post