Η Τουρκία θα ερευνήσει για πετρέλαιο σε Μεσόγειο και Κύπρο, δηλώνει ο Ερντογάν

Η Τουρκία θα ερευνήσει για πετρέλαιο σε Μεσόγειο και Κύπρο, δηλώνει ο Ερντογάν

Απάντησε αρνητικά σε προτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, η οποία  του ζήτησε να μετριάσει τη ρητορική του κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Η Τουρκία  θα πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του ενώπιον του προσωπικού εργοστασίου τεθωρακισμένων τανκ στο Σαγγάριο (Sakarya). 

Η αναφορά αυτή του κ. Ερντογάν έγινε σε σημείο της ομιλίας του, στο οποίο απαντούσε στην κριτική της Αντιπολίτευσης. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε ήταν οι εξής:

«Τι μας λένε; Ξέρετε ήδη ποιός είπε τι: ‘Τι κάνετε στη Συρία;’ ‘Τι κάνετε στη Λιβύη;’ ‘Τι κάνετε στο Καραμπάχ;’ ‘Τι κάνετε στην Ανατολική Μεσόγειο;’… Όσοι τα λένε αυτά, είτε δεν γνωρίζουν τον κόσμο είτε χρησιμοποιούν τα όπλα του εχθρού εναντίον μας. Βρισκόμαστε στη Λιβύη, βρισκόμαστε στο Αζερμπαϊτζάν, βρισκόμαστε στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε. Πρώτα ο θεός, θα βρίσκομαι στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Θα βρεθούμε εκεί με μια μεγάλη ομάδα».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν του ζήτησε να μετριάσει τη ρητορική του κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

«Και, προσφάτως, είχαμε μια συνομιλία με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ‘‘Άκουσα ότι θα πας στην Κύπρο’’, είπε. Της είπα πως ‘‘ναι θα πάω’’. ‘‘Θα μπορούσες να αναβάλεις τη διατύπωση σκληρών δηλώσεων όσο θα βρίσκεσαι εκεί;’’ είπε. Λοιπόν, είπα, ‘‘υποθέτω ότι αν με ενημερώσετε ποιές δηλώσεις πρέπει να κάνω, θα διαβάσω αυτό το κείμενο όταν φτάσω εκεί’’. Εννοώ ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ποιός είναι ποιός. Είμαι παιδί αυτού του έθνους. Από πότε ο Ερντογάν παίρνει οδηγίες για το τι θα πει;».

Καταλήγοντας, ο  κ. Ερντογάν διαμήνυσε τα εξής:

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πάρουμε ό,τι είναι δικαιωματικά δικό μας. Και θα διεξάγουμε τις εργασίες εξερεύνησης για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και, ειδικότερα, σε όλες τις θάλασσες της περιοχής. Τις διεξάγουμε τώρα; Κάνουμε γεωτρήσεις; Τις κάνουμε. Κάνουμε τις σεισμικές έρευνές μας; Τις κάνουμε και λάβαμε μερικές ενδείξεις για φυσικό αέριο. Τώρα, ελπίζουμε ότι ο στόχος είναι να βγάλουμε το αέριο από εκεί. Και αφού βγάλουμε το αέριο, ελπίζω ότι ο λαός μου θα είναι πολύ πιο χαλαρός. Θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το αέριο πολύ φθηνότερα. Οι φίλοι και οι αδελφοί μας στην περιοχή μας θα είναι σε καλύτερη θέση, ώστε να μπορούμε πάντα να προάγουμε τις σχέσεις μας τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο».

Share this post