Η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να προωθήσει τη δική της ατζέντα στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να προωθήσει τη δική της ατζέντα στην Αν. Μεσόγειο

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν και η ΕΕ είναι έτοιμες να αρχίσουν “να γεμίζουν το φερόμενο κενό εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την τρέχουσα τουρκική ηγεσία, αυτή η νέα κατάσταση είναι ανεπιθύμητη και η χώρα παραμένει αποφασισμένη να προωθήσει τη δική της ατζέντα”, επισημαίνει σε ανάλυση του , που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του FINNISH INSTITUTE OF INTERNATIONAL AFFAIRS (Φινλανδικό Ινστιτούτο ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ), o  Toni Alarantaδιδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του  Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Ο Toni Alaranta μελετά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με έμφαση τις  σχέσεις της  με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Επίσης ,  ασχολείται με το Κουρδικό ζήτημα, το Κυπριακό πρόβλημα  , την  Μέση Ανατολή και το πολιτικό Ισλάμ. 

Στην παρούσα ανάλυση του εκτιμά ότι  τα  πιο πρόσφατα διπλωματικά ανοίγματα της Τουρκίας και η χαλάρωση της ρητορικής μοιάζουν περισσότερο με “βραχυπρόθεσμες τακτικές κατά την προετοιμασία για τη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 25 και 26  Μαρτίου 2021 και την αναμενόμενη αλλαγή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, λόγω της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Alaranta στον πυρήνα της ανατολικής Μεσογειακής σύγκρουσης βρίσκεται ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη, σε σχέση με την ικανότητα καθορισμού αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ). Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ακόμη πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται από αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για τη διασφάλιση βασικών εθνικών συμφερόντων στην προβολή ισχύος και τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η τρέχουσα σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει μέρος ενός πολύ ευρύτερου περιφερειακού αγώνα εξουσίας που εκτείνεται από κράτη μέλη της ΕΕ έως την Τουρκία και πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, ειδικά την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

*Διαβάστε στα αγγλικά το πλήρες κείμενο της ανάλυσης

Η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post