Η Τουρκία έταξε στους Λιβανέζους την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού

Η Τουρκία έταξε στους Λιβανέζους την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού

*Μεγάλες διαδηλώσεις στην Βηρυτό με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες

*Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών  προτείνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού, το οποίο  καταστράφηκε από την μεγάλη  έκρηξη της Τρίτης, δήλωσε , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του στο Λίβανο . 

Το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης στη Μεσόγειο, είναι έτοιμο να βοηθήσει το λιμάνι της Βηρυτού, όπως είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στον απόηχο της έκρηξης ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.  Διαδηλωτές κατέκλυσαν  τους δρόμους της Βηρυτού και εξέφρασαν την οργή τους κατά των πολιτικών , τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους  για την τραγωδία.

Σε  τηλεοπτικό διάγγελμα ο    Χασάν Ντιάμπ υποστήριξε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών μέχρι να  συμφωνήσουν», πρόσθεσε. 

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή.Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο Χασάν Ντιάμπ

Ένας νεκρός και 172 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τις  συγκρούσεις, που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού. Ο νεκρός είναι αστυνομικός.  

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επιτακτικά  την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μετά τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου. 

 

Share this post