Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν αξιόπιστο τον τουρκικό στρατό!

Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν αξιόπιστο τον τουρκικό στρατό!

Aπαξιώνουν τα πολιτικά κόμματα
Αρνητική γνώμη έχουν οι Τουρκοκύπριοι για τα πολιτικά τους κόμματα. Ο πιο αξιόπιστος θεσμός θεωρείται ο τουρκικός στρατός , ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είναι ο μόνος, που ξεχωρίζει από το σύνολο των πολιτικών με βαθμό πάνω από τη βάση.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Τάργκετ», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χαβαντίς», στην οποία συμμετείχαν 617 άτομα για αξιολόγηση των θεσμών σε βαθμολογική κλίμακα με άριστα το 10, ο στρατός με 7,23 βαθμούς κατατάσσεται πρώτος.
Ακολουθεί η «προεδρία» με 5,51, η «αστυνομία» με 4,92, η «πρωθυπουργία» με 4,63, τα ΜΜΕ με 4,61, η «δικαστική εξουσία» με 4,23, η «επίτροπος διοίκησης» με 4,12, η «βουλή» με 3,95, η «γενική ελεγκτική υπηρεσία» με 3,90, οι «δήμοι» με 3,85, οι συντεχνίες με 3,75.
Στην τελευταία θέση βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 3,08. Η έρευνα έγινε σε μια περίοδο αμφισβήτησης της επιδιωκόμενης λύσης της ομοσπονδίας από τους «βουλευτές» του λεγόμενου κυβερνητικού στρατοπέδου και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» αρχές Ιανουαρίου.
Στο πρωτοσέλιδο της «Χαβαντίς» αναφέρεται ότι η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από τις 2 έως τις 15 Οκτωβρίου σε όλες τις επαρχίες.

 


Στην αξιολόγηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιπολιτεύονται οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν πρώτο το κόμμα του Λαού του Κουτρέτ Οζερσάι με 3,66 στην κλίμακα με άριστα το 10 και ακολουθούν: το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα με 3,45, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με 2,60, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης με 2,42, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος με 2,13, το κόμμα Νέα Κύπρος με 2,07, το κόμμα της Αναγέννησης με 2,06 και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 1,96.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, που έδωσαν υψηλή βαθμολογία στο ΡΤΚ είναι άνω των 55 ετών.
Το κόμμα των εποίκων , «Αναγέννηση», επανεμφανιζόμενο στην πολιτική σκηνή είναι το νέο στοιχείο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν συλλέγει ψήφους ως «τουρκικό κόμμα» ούτε ως «προστάτης των δικαιωμάτων των Τούρκων». Παρά ταύτα έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι πρόκειται για τουρκικό κόμμα. Η διάκριση αποδίδεται στα παλιά κόμματα και τους πολιτικούς, που για χρόνια αξιοποιούσαν τον φόβο και την απειλή ότι θα στείλουν πίσω στην Τουρκία τους εποίκους, προκειμένου να έχουν τα ίδια οφέλη από τις κάλπες.

Share this post