Η Τουρκία κατά Γαλλίας, ΗΠΑ για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Τουρκία κατά Γαλλίας, ΗΠΑ για το ψήφισμα του ΟΗΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Η Τουρκία απέρριψε  τις δηλώσεις,  που έγιναν στη Ουάσιγκτον, ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός αφορά το σύνολο της Συρίας, και άρα συμπεριλαμβάνει την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν. Το ΥΠΕΞ διέψευσε, επίσης, την γαλλική ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας Μακρόν – Ερντογάν.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 30 ημερών κατάπαυση πυρός στη Συρία δεν αφορά το Αφρίν, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του YPG, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την καθημερινή ενημέρωση συντακτών είπε «αν δείτε τον χάρτη, ναι, το Αφρίν οπωσδήποτε βρίσκεται στην Συρία. Θα προέτρεπα την Τουρκία να ξαναδιαβάσει το ψήφισμα, να δει τι λέει ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα για το θέμα». Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, «αφού η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία δεν σέβεται το ψήφισμα γιατί να το σεβαστεί η Ρωσία;» η Νόερτ απάντησε ότι «η Ρωσία έχει υπογράψει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» αλλά πρόσθεσε ότι «ως κράτος-μέλος του ΣΑ είχε και στο παρελθόν συμφωνήσει να βοηθήσει τη Συρία να ‘ξεφορτωθεί’ τα χημικά της όπλα, κάτι το οποίο απέτυχε να κάνει».
Στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αβάσιμη» τη δήλωση της Νόερτ. Σύμφωνα με το NTV, ο Χαμί Άκσοϊ είπε ότι η Τουρκία θα προέτρεπε τη Ουάσιγκτον να εστιάσει στην παύση της κτηνωδίας του συριακού καθεστώτος σε άλλα σημεία της Συρίας, όπως στην ανατολική Γούτα, και να απέχει από δηλώσεις που στηρίζουν τρομοκράτες. Η Τουρκία εξασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα στα πλαίσια του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα διέψευσε, επίσης, το περιεχόμενο της συνομιλίας Μακρόν-Ερντογάν, όπως αυτό παρουσιάστηκε από την γαλλική πλευρά. Από το Ελιζέ ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος Μακρόν είπε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ «ισχύει για όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν, και πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις από όλα τα μέρη σε όλη την επικράτεια ώστε να σταματήσει η βία». Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χαμί Άκσοϊ χαρακτήρισε την ανακοίνωση ανειλικρινή και είπε ότι «η αντίδρασή μας σχετικά με την ανακοίνωση εσφαλμένων πληροφοριών στο κοινό μεταφέρθηκε στις γαλλικές Αρχές». Σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει: «Σε αντίθεση με την ανακοίνωση από το γραφείο της γαλλικής Προεδρίας σχετικά με τη συνομιλία του προέδρου μας με τον πρόεδρο Μακρόν, αναφορικά με το υπ.αριθ. 2401 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, ο κ. Μακρόν δεν έκανε αναφορά στο Αφρίν».
Στην ίδια γραμμή ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Η επιχείρηση ‘Κλάδος Ελαίας’ στοχεύει στην εκκαθάριση αιμοβόρων τρομοκρατικών οργανώσεων και στην διάσωση των πολιτών που ζουν στην περιοχή».
Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδει το al-Monitor, ο ρώσος πρέσβης στο ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ισχύει και για το Αφρίν.

Share this post