Η «τιμητική» πολιτογράφηση του Τούρκου επιχειρηματία στα κατεχόμενα Γιασάμ Αγιαβέφε.

Η «τιμητική» πολιτογράφηση του Τούρκου επιχειρηματία στα κατεχόμενα Γιασάμ Αγιαβέφε.

Τα κενά στο σκεπτικό της απόφασης.-Η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Της Ελίζας Τριανταφύλλου*

Εικόνα etriantafillou

«Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία», τόνισε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την τιμητική πολιτογράφηση του Τούρκου επιχειρηματία στα κατεχόμενα

( της Κύπρου)  Γιασάμ Αγιαβέφε (ΦΩΤΟ : ΕΠΑΝΩ)

Ας δούμε πρώτα τι προβλέπει το Άρθρο 13 Τιμητική πολιτογράφηση | kodiko.gr ο νόμος 3284/2004 «Περί κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας» για την τιμητική πολιτογράφηση, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4635 του 2019.

Συνοπτικά ο νόμος λέει ότι με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας.

Μοναδική προϋπόθεση «να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου, κατά την τελευταία δεκαετία […], σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή τουλάχιστον έξι μηνών και ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης», για συγκεκριμένα εγκλήματα όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης.

Ο νόμος διευκρινίζει επίσης ότι «ποινική καταδίκη αλλοδαπού, κατά τα ανωτέρω, που επιβλήθηκε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής, εξακολουθεί να συνιστά κώλυμα προς απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, ακόμα και εάν παρέλθει ο χρόνος της αναστολής, χωρίς αυτή να αρθεί ή να ανακληθεί».

Τι ισχύει στην περίπτωση του Γιασάμ Αγιαβέφε

Στην περίπτωση του Τούρκου επιχειρηματία –που για κάποιους μήνες το 2016, σύμφωναYedi yurttaşlık iptal edildi | haberkibris.com με ξένα δημοσιεύματα, είχε λάβει και την τουρκοκυπριακή ψευδοϋπηκοότητα– το υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα της τιμητικής του πολιτογράφησης, έκρινε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων. Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη χώρα έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας προβάλλοντάς την στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας».

Το πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης” , που στηρίχτηκε     

Ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών την «αιτιολογημένη πρόταση του υπουργού Εσωτερικών» που διαβιβάστηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Η απάντηση που λάβαμε από το ΥΠΕΣ είναι ότι «δεν διαβιβάζεται αιτιολογική πρόταση στην ΠτΔ. Διαβιβάζεται η υπουργική απόφαση (σ.σ. δηλαδή το κείμενο που παραθέσαμε παραπάνω και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ). Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει διακριτική ευχέρεια να λάβει αποφάσεις, αλλά δέσμια αρμοδιότητα». Με απλά λόγια, όπως μας εξήγησαν από το ΥΠΕΣ, η ΠτΔ έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να υπογράψει την υπουργική απόφαση που της διαβιβάστηκε.

Η απόφαση αυτή, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσήΔιευκρινίσεις σχετικά µε την τιµητική πολιτογράφηση του Γιασάµ Αγιαβέφε του στις 8 Ιουλίου μετά το άρθρο του inside story την Πέμπτη 7 ΙουλίουΗ τιμητική πολιτογράφηση Τούρκου «σωτήρα» του ΕΣΥ, ήταν δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη «µε δεδοµένο ότι ο ανωτέρω είναι επιφανής επιχειρηµατίας ο οποίος έχει καταχωρηθεί στη λίστα Forbes, προτάθηκε για πολιτογράφηση από τον αρµόδιο για τις επενδύσεις υπουργό Ανάπτυξης αλλά και τον Μητροπολίτη Πειραιώς, έχει πραγµατοποιήσει δωρεές προς την εκκλησία της Ελλάδος, προς φιλανθρωπικούς φορείς, προς ΟΤΑ και φορείς του ελληνικού Δηµοσίου ύψους περίπου 1 εκατοµµυρίου ευρώ, έχει δε ήδη πραγµατοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 εκατοµµυρίων ευρώ, έχει καταστήσει τη χώρα µας κέντρο των βιοτικών και επενδυτικών του δραστηριοτήτων, υπάρχει δε προοπτική περαιτέρω επαγγελµατικών του δραστηριοτήτων, ενώ ταυτοχρόνως του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και δεν εµπίπτει σε οιοδήποτε εκ των ποινικών κωλυµάτων που προβλέπει ο νόµος».

Όπως είχαμε γράψει και στο πρώτο δημοσίευμά μας για αυτήν την υπόθεση και αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, ο Γιασάμ Αγιαβέφε στις 28 Φεβρουαρίου 2019 είχε συλληφθεί από το ελληνικό τμήμα της Interpol. Πληροφορίες του inside story αναφέρουν ότι επιχείρησε να περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με ελληνική αστυνομική ταυτότητα σε άλλο (ελληνικό) όνομα. Η Ιντερπόλ Τουρκίας εκείνη την περίοδο τον αναζητούσε σε διεθνές επίπεδο με ερυθρά αγγελία με την κατηγορία της «δημιουργίας και διαχείρισης παράνομου διαδικτυακού τόπου τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων» και το κακουργοδικείο της Κωνσταντινούπολης ζητούσε την έκδοσή του στην Τουρκία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Στις 27 Ιουλίου 2019 και ενώ ο Αγιαβέφε βρισκόταν ακόμη στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε θετικά στο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας. Όπως είχε μεταδόσει  Θεσσαλονίκη: «Ναι» στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση 36χρονου στη χώρα του | Makthes.gr τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σύμφωνα με τα τουρκικά διωκτικά έγγραφα, ο 36χρονος καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών για πράξη που φέρεται να τέλεσε το 2008, όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής. Τότε είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για διάστημα έξι μηνών, αλλά οι τουρκικές Αρχές τον άφησαν ελεύθερο και επανήλθαν, όπως προκύπτει από τα ίδια διωκτικά έγγραφα, μία 8ετία αργότερα, όταν πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον καταδίκασε.
[…]
Κατά τη δημόσια, επ’ ακροατηρίω, συνεδρίαση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο εκζητούμενος, που δηλώνει επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο Λονδίνο (όπου κατά τα λεγόμενά του διατηρεί αλυσίδες καταστημάτων καφέ και κομμωτήρια) και τα Κατεχόμενα της Κύπρου (εταιρείες τύπου καζίνο), κατέθεσε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στην πατρίδα του, υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό αίτημα είναι προσχηματικό. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι διωκτικές Αρχές της χώρας του τον στοχοποιούν για «πολιτικούς λόγους». “Θέλουν να με καταστρέψουν” είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στο Δικαστικό Συμβούλιο».

Δύο ημέρες μετά, στις 29 Ιουλίου 2019 ο τότε εκζητούμενος Τούρκος επιχειρηματίας προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και κατάθεσε έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που είχε ανάψει το πράσινο φως για έκδοσή του στην Τουρκία.

Η αξιόποινη πράξη για την οποία τον εκζητούσε η Τουρκία περιγράφεται λεπτομερώς στην καταδικαστική απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου: «πρόκειται για σύσταση οργάνωσης για τη διάπραξη του εγκλήματος της απάτης περί τα παίγνια μέσω ιστοσελίδων κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009». Με απλά λόγια, ο Γιασάμ Αγιαβέφε φέρεται σε ηλικία 25 ετών να είχε στήσει μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του κάτι σαν online πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών στις οποίες υπήρχε «παραθυράκι» για να βλέπουν τα χαρτιά των άλλων και να βγάζουν κέρδος εις βάρος των εξαπατημένων παικτών.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 το Ε’ Τµήµα του Αρείου Πάγου αποφάσισε Απόφαση 1568 / 2019 | Άρειος Πάγος τη µη έκδοση του Αγιαβέφε στην Τουρκία κατ’ εκτέλεση διεθνούς εντάλµατος σύλληψης µε το σκεπτικό πως αποδείχθηκε ότι ο εκζητούµενος είναι χριστιανός στο θρήσκευµα και µέλος οµάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και πως, αν επιτραπεί η έκδοση του καταζητούµενου στην Τουρκία, είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήµατα και να υποβληθεί σε µεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα «Αίρει την κράτηση αυτού και διατάσσει την απόλυσή του από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατείται για άλλη αιτία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, οι αποδείξεις για τα θρησκευτικά πιστεύω και την πολιτική δράση του επιχειρηματία (ο οποίος συνέχισε και το 2020 να κάνει δωρεές στο ψευδοκράτος με αποδέκτη μεταξύ άλλων το εκεί υπουργείο Υγείας) προέκυψαν από ένορκη κατάθεση μάρτυρα που εξετάστηκε στο ακροατήριο.

                                         Ο «λαός της Κύπρου» ευχαριστεί τον επιχειρηματία για τη δωρεά 10 αναπνευστήρων.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι στην απόφαση του Αρείου Πάγου ειδική βαρύτητα είχε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον εκζητούμενο και ότι είχε αναγνωριστεί ως πρόσφυγας με απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης στις 22 Αυγούστου 2019 η οποία δέχθηκε ότι υπάρχει βάσιμος φόβος δίωξης στην Τουρκία λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Άλλες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι τον Αύγουστο του 2019 δεν είχε αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε και άλλη υπηκοότητα πλην της τουρκικής, όπως τουλάχιστον προκύπτει από εταιρικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Βρετανία όπου ο Γιασάμ Αγιαβέφε επίσης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά από το 2017 έως τον Νοέμβριο του 2020 έχει υπάρξει επίσης υπήκοος Σερβίας και Μαυροβουνίου και Δομινικανής Δημοκρατίας.

Το αν είχε κι άλλες υπηκοότητες ,πλην της τουρκικής όταν έκανε αίτηση και έλαβε πολιτικό άσυλο έχει σημασία διότι, όπως προκύπτει από τον πρακτικό οδηγό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο σχετικά με την αναγνώριση προσώπων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που απευθύνεται στους χειριστές των αιτήσεων ασύλου στις κρατικές υπηρεσίες και ανάρτησε ο νομικός Βασίλης Χρονόπουλος στο facebook, ο οποίος ανέδειξε αρχικά την υπόθεση, «σε περίπτωση διπλής ιθαγένειας ή πολλαπλών ιθαγενειών, πρέπει να αξιολογείται αν ο αιτών / η αιτούσα μπορεί να προστατευθεί από οποιαδήποτε από τις χώρες ιθαγένειάς του/της. Εάν παρέχεται προστασία στον αιτούντα / στην αιτούσα σε οποιαδήποτε από τις χώρες ιθαγένειάς του/της, ο αιτών / η αιτούσα δεν θεωρείται ότι χρήζει διεθνούς προστασίας».

 

Η ανάρτηση του νομικού Βασίλη Χρονόπουλου που εξηγεί γιατί ο αιτών δεν θεωρείται ότι χρήζει διεθνούς προστασίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη δημοσίευση του πρώτου μας ρεπορτάζ απευθύναμε ερωτήσεις στον Γιασάμ Αγιαβέφε, μεταξύ αυτών και για τις πολλαπλές υπηκοότητες που φαίνεται να κατέχει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν λάβαμε απάντηση.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι, όπως αναφέρει Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. | imp.gr ο ίδιος ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο Τούρκος επιχειρηματίας βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος αρκετούς μήνες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, όταν ολοκληρώθηκε η κατήχηση του από αγγλομαθή Πρωτοπρεσβύτερο, στις 23 Μαΐου 2020. «[…] ἐπειδή ἡ ἀλλαξοπιστία ἑνός μουσουλμάνου, ἐπιτάσσει κατά τό Κοράνιο, τήν θανάτωσή του ἀπό τούς τέως ὁμοπίστους του, γιά τήν προστασία τοῦ ἰδίου καί τῆς οἰκογενείας του, τοῦ χορηγήθηκε μία βεβαίωσις τῆς εἰσδοχῆς του εἰς τήν Ὀρθόδοξην Ἐκκλησίαν καί τῆς φιλανθρωπικῆς δράσεώς του, πού ἐγνώριζε ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πειραιῶς καί πού περιορίζετο σέ παροχή τροφίμων καί φαρμάκων σέ ἀστέγους καί ἐμπεριστάτους», διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά.

ΡεπορτάζΕίχε ξαναζητήσει το 2014 την ελληνική ιθαγένεια ο Τούρκος «καταζητούμενος» που παρουσιάζεται ως «ευεργέτης» | lifo.gr της Βασιλικής Σιούτη στη LIFO αναφέρει ότι σύμφωνα με «απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Αγιαβέφε είχε ζητήσει ξανά την ελληνική ιθαγένεια το 2014, υποστηρίζοντας ότι στην Τουρκία διώκεται λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και για τη σχέση του με τη Σερβία (υπάρχει μία πληροφορία που θέλει τη σύζυγό του να είναι από τη Σερβία)».

Από εταιρικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο ΓΕΜΗ και στη Βρετανία προκύπτει η σύζυγος του επιχειρηματία (σύμφωνα με τον Σεραφείμ Πειραιώς στις 7 Απριλίου 2021 τελέστηκε χριστιανικός ορθόδοξος γάμος) έχει υπηκοότητα από την Κιργιζία και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Τα κενά στις διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ

Εκτός από την αίτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείµ, το υπουργείο Εσωτερικών στη διευκρινιστική ανακοίνωση που μας απέστειλε αναφορικά με την τιμητική πολιτογράφηση του Τούρκου επιχειρηματία, αναφέρεται και σε εισήγηση από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία «προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονοµικό του µέγεθος [του Γιασάμ Αγιαβέφε] αφού ήταν στη λίστα Forbes». Το πρόβλημα με αυτή τη διατύπωση του ΥΠΕΣ είναι πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν βρίσκεται σε κάποια λίστα του Forbes και το μόνοAyavefe | Forbes.com/search που υπάρχει γι αυτόν στην ιστοσελίδα του Forbes είναι ένα δημοσίευμα του Ιουνίου 2020 για επένδυσή του σε μία εταιρεία fintech που αρχικά είχε κάποια προβλήματα με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Conduct Authority), τα οποία στη συνέχεια ξεπεράστηκαν (αφού στο μεταξύ η εταιρεία του Αγιαβέφε είχε αποχωρήσει από την επένδυση.

Το υπουργείο Εσωτερικών επίσης απαριθμεί και τις ευχαριστήριες επιστολές που εκδόθηκαν μετά από δωρεές που πραγματοποίησε ο Τούρκος επιχειρηματίας σε οργανισμούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκτός από τον Μητροπολίτη Πειραιώς, ευχαριστήριες επιστολές προς τον Αγιαβέφε έχουν κατατεθεί από τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (δωρεά μετρητών €20.000 σε ιδρύματα της μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης τον Σεπτέμβριο του 2020), από την Ιερά ΣύνοδοΠαράδοση υγειονομικού υλικού αξίας 300.000 € από την Εκκλησία της Ελλάδος προς το Υπουργείο Υγείας (9/4/2020) | Εκκλησία της Ελλάδος και δύο εκκλησιαστικά ιδρύματα με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Δρ. Νικόδημο Φαρμάκη που κατέχει επίσης τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, η Ιερά Σύνοδος και τα δύο ιδρύματα (Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόµων µε Νοητική Υστέρηση Μαρία ΚοκκόρηΤο Διοικητικό Συμβούλιο | kokkori.gr και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ο Ευαγγελισμός της ΘεοτόκουΊδρυμα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου | mfh-evaggelismos.com/) κάνουν λόγο για δωρεές που αθροιστικά αγγίζουν τα €750.000.

Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει μνεία και σε ευχαριστήρια επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας προς τον Αγιαβέφε για δωρεά υγειονομικού υλικού, η αποδοχή της οποίας, όπως έχουμε γράψει, ανακλήθηκε. Σε διευκρινιστική ερώτηση προς το ΥΠΕΣ γιατί αναφέρεται σε δωρεά που δεν προχώρησε, απάντησαν ότι ήταν ευθύνη της ΕΛΑΣ να γνωστοποιήσει στο υπουργείο ότι έγινε ανάκληση της αποδοχής της δωρεάς. Όπως μας είχαν αναφέρει από την Αστυνομία ο λόγος για την ανάκληση ήταν διαδικαστικός. «Δεν υπήρχε δυνατότητα αξιοποίησης μέρους του προσφερόμενου υλικού και διαδικαστικά έπρεπε να γίνει ανάκληση της δωρεάς».

Όλες οι δωρεές φαίνεται να έγιναν μέσω μίας εκ των ελληνικών εταιρειών του Αγιαβέφε, τη ΜILAYA CAPITAL LIMITED ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., κάτι που σημαίνει ότι εκπίπτουν, καθώς σύμφωνα με απόφασηΈκπτωση της δαπάνης των δωρεών σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ | taxheaven.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «οι δωρεές σε χρήμα ή σε είδος που πραγματοποιούν νομικά πρόσωπα προς το Ελληνικό Δημόσιο ή σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης […] εκπίπτουν από τα έσοδά τους που αποτελούν αντικείμενο επιβολής φόρου (επιχειρηματική δραστηριότητα)».

Πριν τη δωρεά του μέσω Ιεράς Συνόδου στο υπουργείο Υγείας (για την οποία δεν υπάρχει σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια) η εταιρεία του Αγιαβέφε είχε επιχειρήσει να δωρίσει το ολόιδια είδη και στις ίδιες ποσότητες στην Ελληνική Αστυνομία. Η ΕΛΑΣ στις 3 Απριλίου αποδέχτηκε τη δωρεά και λίγες μέρες μετά, ανακάλεσε την απόφαση.

Στη Διαύγεια, στη σχετική καρτέλα των αποφάσεων της ΕΛΑΣ, γράφει ότι η αξία του υγειονομικού υλικού που δωρήθηκε ήταν €25.000 και όχι €300.000, που έγραφε λίγες ημέρες μετά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Ρωτήσαμε το υπουργείο Εσωτερικών πού οφείλεται αυτή η απόκλιση και η απάντηση που λάβαμε είναι πως δεν είναι δουλειά του υπουργείου να ελέγξει τιμολόγια ή το ακριβές των ευχαριστήριων επιστολών. Πάντως, κατά την εκτίμησή τους είναι πιο πιθανό το υγειονομικό υλικό που χορηγήθηκε να κόστιζε εκείνη την περίοδο της πανδημίας €300.000 που λέει η Εκκλησία, παρά €25.000 που γράφει στη Διαύγεια η ΕΛΑΣ. Πηγές από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανέφεραν ότι έγιναν 11 παραδόσεις υλικού στο υπουργείο Υγείας και πώς τα €25.000 που αναφέρει η ΕΛΑΣ «προφανώς ήταν η τιμή για την πρώτη δόση». Αυτή η ερμηνεία δόθηκε παρότι διευκρινίσαμε ότι η ΕΛΑΣ στην ανάρτησή της στη Διαύγεια αναφέρεται στην ίδια ποσότητα υγειονομικού υλικού με αυτήν που αναγράφει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Κάτι που επίσης μας διευκρίνισαν από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πριν δώσει το «πράσινο φως» για τον Γιασάμ Αγιαβέφε –ως είθισται και σε άλλες περιπτώσεις– εκτός από έλεγχο του ποινικού μητρώου και έρευνα για τυχόν εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις εις βάρος του, ανέλαβε να ελέγξει και τις οικονομικές τους δραστηριότητες και πιο συγκεκριμένα αν βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων ελληνικών αρχών όπως π.χ. της ΑΔΑΕ ή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα ερωτήματα

Στην Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση (ΚΙΝΑΛH ερώτησηΕλληνική ΛύσηΗ ερώτηση) και μία αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΣΥΡΙΖΑ) με πρώτη την ερώτηση από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων ρωτάει:

  • Έχει αξιολογηθεί από την υπηρεσία ασύλου η κατοχή πολλών ιθαγενειών κατά την εξέταση του αιτήματος του για άσυλο ή ο αιτών απέκρυψε τις σχετικές πληροφορίες; Τι προτίθεται να πράξει το αρμόδιο υπουργείο για να ελέγξει την ακεραιότητα της απόφασης χορήγησης ασύλου; Θα προβεί σε ανάκληση της εφόσον διαπιστωθούν προβλήματα;
  • Ποιος/οι είχαν την πρωτοβουλία για την εκκίνηση της διαδικασίας της τιμητικής πολιτογράφησης του κ. Αγιαβέφε;
  • Ήταν σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών και αξιολογήθηκαν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες; Αποτελεί ή όχι η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα κατεχόμενα και η κατοχή της «ιθαγένειας» του ψευδοκράτους κώλυμα για την τιμητική πολιτογράφηση από την Ελληνική Πολιτεία;
  • Εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί, προτίθεται το υπουργείο να αναστείλει τη διεξαγωγή της ορκωμοσίας μέχρι να διαλευκανθούν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης;
  • Εφόσον έχει λάβει χώρα η ορκωμοσία, τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα-σκοπιμότητα της τιμητικής πολιτογράφησης;

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ζητάΗ αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, να καταθέσουν εγγράφως στη Βουλή, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Τη συστατική επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Την τυχόν έγγραφη ενημέρωση του υπουργού Υγείας προς τον υπουργό Εσωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι ο εν λόγω κύριος συνέβαλε στην αποτροπή κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • Την επιστολή του Μητροπολίτη Πειραιώς
  • Τα κατά νόμο διοικητικά έγγραφα αποδοχής των δωρεών (αποφάσεις, αλληλογραφία κ.λπ.) σε όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στα οποία φέρεται να προσέφερε τις δωρεές καθώς και κάθε σχετικό παραστατικό

Νομικός που μίλησε στο inside story ανέφερε ότι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι και η εκκλησία της Ελλάδας και οι Μητροπόλεις.

ΠΗΓΗ: insidestory.gr

Share this post