Η θέση του Ευγένιου Ρωσσίδη στην Ιστορία

Η θέση του Ευγένιου Ρωσσίδη στην Ιστορία

Την  μακρόχρονη πορεία και δράση του αείμνηστου Ευγένιου Τηλέμαχου Ρωσσίδη (1927-2020), ενός αξιοσέβαστου δικηγόρου, πολυγραφότατου συγγραφέα, ελληνορθόδοξου χριστιανού, πρωτοπόρου της ελληνικής διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και υποστηρικτή του κράτους δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία , ο οποίος πέθανε στις 16 Μαΐου 2020, σε ηλικία 93 ετών , σκιαγραφεί , με εκτενές άρθρο του στο προσεχές τεύχος (Άνοιξη 2021) του περιοδικού “AMERICAN JOURNAL OF
CONTEMPORARY HELLENIC ISSUES” ο δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης. 

Ανάμεσα σε άλλα τονίζει ότι ο Ευγένιος Ρωσσίδης ήταν ” ένας περήφανος Αμερικανός που δεν έχασε ποτέ την καταγωγή του, τον γονέα Rossides, υπερασπίστηκε και ενέπνευσε μια γενιά και περισσότερο για να υποστηρίξει το κράτος δικαίου, για τον Ελληνισμό και δικαιοσύνη για την Κύπρο. Παρείχε  αφοσίωση στην Αμερική, την Ελλάδα, την Κύπρο και Ελληνικά ιδανικά.  Kατάλαβε ότι η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να βασίζεται σε ηθικές αρχές και όχι μόνο σε εθνική δύναμη.  Διετέλεσε Βοηθός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη διοίκηση Nixon [από το 1969 έως το 1973.

 

Ο δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης, μεταξύ άλλων ,  σημειώνει ότι ο Ευγένιος Ρωσσίδης εργάστηκε ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (1956-58), Ειδικός Βοηθός στο Υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση του Προέδρου Dwight E. Eisenhower (1958-61) και Υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Προέδρου Richard M. Nixon (1969-73).

Το 1973, μετά την επανεκλογή του Προέδρου Nixon τον Νοέμβριο του 1972, ο Ρωσσίδης αποχώρησε από την κυβέρνηση και το ίδιο έκανε ο William P. Rogers, ο οποίος αντικαταστάθηκε ως Υπουργός Εξωτερικών από τον Henry Α. Kissinger. Τα σημειώνω αυτά, επειδή ο Ρωσσίδης και ο Rogers πέρασαν αρκετά χρόνια μαζί ως συνάδελφοι και συνεταίροι στο δικηγορικό γραφείο Rogers & Wells. Μάλιστα, ο Ρωσσίδης θεωρούσε τον Rogers ως «μέντορα».

 

 

Ο Ευγένιος Ρωσσίδης κατά τη βράβευσή του από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Την 1ην Αυγούστου 1974, μεταξύ των δύο τουρκικών εισβολών της ΚΔ εκείνου του καλοκαιριού, ο Ρωσσίδης ίδρυσε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσιγκτον. Είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επηρεασμένη από τον Δρα Kissinger, δεν θα εμπόδιζε την Τουρκία. Από τότε, o Ρωσσίδης καταδίκαζε την Τουρκία για την κατάχρηση αμερικανικών όπλων, τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και την εξάπλωση της ανομίας στα κατεχόμενα εδάφη της ΚΔ.

Μια βραχυπρόθεσμη επιτυχία του Ρωσσίδη ήταν η επιβολή από το αμερικανικό Κογκρέσο του εμπάργκο κατά των μεταφορών όπλων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία. Παρέμεινε από το 1974 έως το 1978. Εντούτοις, μια μόνιμη επιτυχία του Ρωσσίδη ήταν η είσοδος -και διατήρηση- του αγγλικού όρου «the rule of law» (το κράτος δικαίου) στο λεξιλόγιο του λεγόμενου «κυπριακού προβλήματος». 

*Διαβάστε το άρθρο του δρα. Κλέαρχου Α. Κυριακίδη

 

Eugene T. Rossides (1927-2020) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Τα ενυπόγραγφα άρθρα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post