Η θεατρική ομάδα κρατουμένων στις Φυλακές παρουσιάζει την «Εταιρεία Θαυμάτων» του Δ. Ψαθά

Η θεατρική ομάδα κρατουμένων στις Φυλακές παρουσιάζει την «Εταιρεία Θαυμάτων» του Δ. Ψαθά

Η παράσταση του έργου θα δοθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέτρο Λατσιών 

*Το τραγούδι -πρόσκληση για την  παράσταση το έγραψε ο  ίδιος ο κρατούμενος

Η Διεύθυνση των Φυλακών Κύπρου, τα τελευταία σχεδόν 7, χρόνια, επενδύει στην παιδεία των κρατουμένων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, των τεχνών και της ενεργού συμμετοχής των κρατουμένων στα πολιτιστικά δρώμενα, συντελώντας στην καλλιέργεια του πνεύματος, του ήθους και της ομαδικότητας.

Το Θέατρο είναι παιδεία, είναι η αισθητική έκφραση του πολιτισμού, το οποίο όπως και ο πολιτισμός δεν χωρούν διακρίσεις. Ο πολιτισμός μιας χώρας βρίσκεται παντού και σε καμία περίπτωση δεν οριοθετείται εκτός των Φυλακών.

H Θεατρική Ομάδα των κρατουμένων υπό την καθοδήγηση και συμμετοχή της ηθοποιού Ζωής Κυπριανού, βραβεύτηκε το 2019 ως μία από τις τρεις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις που επιλέγηκαν, από το σύνολο των 37 παραστάσεων που έλαβαν μέρος στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Θ.Ο.Κ. και 2 ηθοποιοί κρατούμενοι απέσπασαν τα βραβεία Α΄ και Β’ αντρικού ρόλου.

Βραβείο επίσης Β’ αντρικού ρόλου απέσπασε κρατούμενος μας το 2017.

Την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 2021 και ώρα 20:00 η Θεατρική Ομάδα των κρατουμένων στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών θα παρουσιάσει το έργο  «Εταιρεία Θαυμάτων», το οποίο έγραψε το 1959 0 πολυγραφότατος Έλληνας χρονογράφος, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Δημήτρης Ψαθάς ( (Τραπεζούντα Πόντου 1907 – Αθήνα 13 Νοεμβρίου 1979). 

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας , Νίκου Αναστασιάδη.

*Για εισιτήρια στα τηλέφωνα 22406106- 22878688

Στην “Εταιρεία Θαυμάτων”, ο Ψαθάς σατιρίζει τους αφελείς και θρησκόληπτους που πέφτουν θύματα απατεώνων.

Ο Δ. Ψαθάς

Η “Εταιρεία Θαυμάτων” είναι μια δήθεν  φιλανθρωπική οργάνωση ενός απατεώνα ιδιοκτήτη ελληνο-βρετανικής εταιρείας μεταλλείων, του άγγλου μίστερ Τζων, που στήθηκε με σκοπό να οικειοποιηθεί ο εν λόγω μίστερ, με τη βοήθεια του επινοημένου αγίου Βαλαντίου, το πλούσιο σε μετάλλευμα βοσκοτόπι του αφελούς και θεοσεβούμενου Ιλάριου. Για να το πετύχει, ο μίστερ Τζων χρησιμοποιεί τον ιεροκήρυκα Κοσμά που «λιβανίζει» τους εύπιστους κι αγράμματους χωριάτες, καθώς και την όμορφη Μίνα, επικουρούμενη από τη μητέρα της Δανάη. Η Δανάη παριστάνει τη μουγκή, η οποία θα ξαναβρεί τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του αγίου, αλλά ο καταλύτης έρωτας, ανάμεσα στον Ιλάριο και τη Μίνα, στέκεται αφορμή να αποκαλυφθούν οι κατεργαριές όλων.

ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ: Οι βραβευθέντες το 2019 στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Θ.Ο.Κ. μαζί με την πρόεδρο του Οργανισμού , Αντιγόνη Παπαφιλίππου, την διευθύντρια και την υποδιευθύντρια των Φυλακών , Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου.

Share this post