Η τελευταία απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια 

Η τελευταία απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια 

Η ελληνίδα ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια , η οποία χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους συναδέλφους της , είναι η   τελευταία απόγονος του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος,  Ιωάννη Καποδίστρια.  Η Ναταλία  είναι αριστούχος απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, εργάζεται ως ηθοποιός από το 1986 και τα τελευταία χρόνια και ως σκηνοθέτρια και δασκάλα υποκριτικής.

Ναταλία Καποδίστρια: Γνωρίζατε ότι η τελευταία απόγονος του Καποδίστρια είναι ηθοποιός; - 1

Από την ώρα που γεννήθηκε, σε κάθε βήμα της ζωής της την ακολουθεί ένα επώνυμο συνδεδεμένο με λαμπρές ιστορικές στιγμές του τόπου! Η Ναταλία Καποδίστρια είναι η τελευταία απόγονος του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας! Μάλιστα, αυτή την περίοδο μεταφράζει ένα ανέκδοτο χειρόγραφο ημερολόγιο της Ρωξάνδρας Στούρτζα, επιστήθιας φίλης του Καποδίστρια και κυρίας επί των τιμών της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Το υλικό αυτό η κυρία Καποδίστρια υπολογίζει ότι μπορεί να αποτελέσει τη «μαγιά» για τη συγγραφή ενός θεατρικού μονολόγου με ιστορικές παρακαταθήκες!

Η ίδια μίλησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» για την ανεξίτηλη επίδραση που της άσκησε η προσωπικότητα του Κυβερνήτη, για το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και τον βαθμό συγγένειας με τον σπουδαίο αυτόν Ελληνα πατριώτη. «Η Διαμαντίνα Γονέμη και ο Αντωνομαρίας Καποδίστριας, οι γονείς του Κυβερνήτη, έκαναν 10 παιδιά. Το μόνο από τα αγόρια τους που άφησε απογόνους ήταν ο Γεώργιος, ο μικρότερος αδελφός του Ιωάννη.

Τέσσερις γενιές έχουν “τρέξει” από τότε. Ο πατέρας μου υπήρξε ο τελευταίος άρρην απόγονος του συγκεκριμένου κλάδου της οικογένειας. Σε μια γραμμή, λοιπόν, αρρενογονίας, πράγματι –ως η μικρότερη από τις τρεις κόρες του πατέρα μου- είμαι η τελευταία απόγονος της οικογένειας Καποδίστρια» λέει με υπερηφάνεια στη συνέντευξη που παραχώρησε και συνεχίζει:

«Από την παιδική μου ηλικία με συγκινούσε το γεγονός ότι ο Καποδίστριας ήταν ακούραστος, λιτοδίαιτος και απόλυτα αφοσιωμένος στον στόχο του. Η αίσθηση, επίσης, πως δεν αγαπούσε τις άσκοπες κοινωνικότητες, όπως και το γεγονός ότι η λάμπα του γραφείου του έσβηνε αργά το βράδυ και άναβε πριν από το χάραμα, με ενέπνεε και με εμπνέει». Στα λόγια της Ναταλίας Καποδίστρια, τελευταίας απογόνου του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας, είναι εμφανείς ο θαυμασμός και η βαθιά και ανεξίτηλη επίδραση που άσκησε στην ίδια η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια.

«Δεν έβγαλε χρήματα»

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον πατέρα μου να αναφέρεται στην ανιδιοτέλειά του, όπως και στο γεγονός πως από την πολιτική και τη διπλωματική σταδιοδρομία του δεν έβγαλε χρήματα, αλλά, αντιθέτως, έδωσε και όλη του την περιουσία για την πατρίδα»,  υπογραμμίζει με έμφαση η Ναταλία  Καποδίστρια. 

«Είναι ενδιαφέρον να μπορείς να πας πίσω στον χρόνο αιώνες, μέσα από την ιστορία της οικογένειάς σου. Ίσως εάν είχα ζήσει σε μια άλλη χώρα και σε άλλη χρονική περίοδο αυτό το κληροδότημα να έφερε ένα ελαφρύτερο ειδικό βάρος» σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Γεννήθηκα μέσα στα χρόνια της επταετίας. Από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, αρχίζοντας να έχω μια κάποια αντίληψη των τεκταινόμενων στην πατρίδα μου και διαπιστώνοντας πως συχνά η κοινωνία και οι άνθρωποι κάνουν κύκλους, επιστρέφοντας σε ατομικιστικές συμπεριφορές -αλλά και πόσο αυτή η επανάληψη δημιουργεί αδιέξοδο-, άλλοτε δραπετεύω αναλογιζόμενη τα μεγέθη ωραίων Ελλήνων και άλλοτε καταθλίβομαι διαπιστώνοντας το κενό που έχει αφήσει η απουσία τους!» Η ίδια επί σειρά ετών μελετά με αφοσίωση τις πτυχές του βίου του ανιδιοτελούς και αφοσιωμένου στην Ελλάδα πολιτικού.

ΠΗΓΗ: «Ορθόδοξη Αλήθεια»

Share this post