«Η Συνθήκη της Λωζάννης από το χθες στο σήμερα»-Στρογγυλή τράπεζα στην Βουλή των Ελλήνων

«Η Συνθήκη της Λωζάννης από το χθες στο σήμερα»-Στρογγυλή τράπεζα στην Βουλή των Ελλήνων

Η σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης ως παράγοντας για τη μακρά σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από την αναθεωρητική στροφή της τουρκικής ηγεσίας βρέθηκαν χθες , 1.3.2022,  στο επίκεντρο της συζήτησης σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης από το χθες στο σήμερα».  Στην συζήτηση πήραν μέρος:

• Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο / π. αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
• Ευάγγελος Β. Βενιζέλος, καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / π. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης / π. υπουργός Εξωτερικών
• Ντόρα Μπακογιάννη, π. υπουργός Εξωτερικών

Την συζήτηση συντόνισε   ο Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, γενικός διευθυντής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Χαιρετισμό απηύθυνε  ο κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο οποίος  υπογράμμισε ότι, πέραν όλων των άλλων, η Συνθήκη της Λωζάννης συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή του κυρίαρχου έως τότε προσωποπαγούς μοντέλου ιστορικής πορείας. 

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε στην παρέμβασή της ότι από πλευράς Τουρκίας η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης υπήρχε από την αρχή σαν ρεύμα κάτω από την επιφάνεια και διατηρήθηκε σε όλη την περίοδο που μεσολάβησε. Απέδωσε, δε, την παρούσα εκδήλωση του τουρκικού αναθεωρητισμού σε τρεις παράγοντες: στον τουρκικό εθνικισμό, στο Κυπριακό και στην υπογραφή της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Τουρκία εξέλαβε ως ευθεία απειλή. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και αλλαγή συνόρων.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση του τουρκικού αναθεωρητισμού τα τελευταία χρόνια με στροφή από το δόγμα Κεμάλ «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» σε μια αυτοκρατορική λογική, σε έναν τυχοδιωκτισμό ανάλογο της περιόδου του Ανατολικού Ζητήματος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως ένα κείμενο το οποίο συνιστά παράμετρο της νομικής διάστασης της εθνικής στρατηγικής. Και επισήμανε ότι η επέτειος της Συνθήκης μπορεί να είναι ευκαιρία, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, στρατηγικής επαναθεμελίωσης της δικής μας θέσης πρωτίστως, ενώ οι εκλογές στην Κύπρο θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για μια εθνική στρατηγική.

Όπως πρόσθεσε, ουσιαστικά 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, υπό την έννοια ότι δεν έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και υπογράμμισε ότι χωρίς ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στις προδιαγραφές της Ελληνικής Επανάστασης.

*Δείτε την συζήτηση στον σύνδεσμο:

Evangelos Venizelos (vimeo.com)

 

Share this post