Η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην Αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέταξε τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο (Τρίγλια Μ. Ασίας  1867 – Σμύρνη 1922)  “εις τας δέλτους των Αγίων, επισφραγίζοντας την πεποίθηση του πληρώματος της Εκκλησίας περί της αγιότητός του, πεποίθηση που εδραιώθηκε στην συνείδηση των Μικρασιατών προσφύγων, επί τω ακούσματι του φρικτού Μαρτυρίου του”, τόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου , Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, μιλώντας κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, επί τη μνήμη των Μαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής, Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, Βόλου , στις 19/9/2020.

 

 

 

                                                                                      Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, τοιχογραφία στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης

 Στην ομιλία του ο Αρχιμ. Επιφάνιος  αναφέρθηκε στην βιωτή και το μαρτύριο του Χρυσοστόμου Σμύρνης και στην   καθοριστική συμβολή για την  Αγιοκατάταξή του του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου  Αθηνών Χριστοδούλου (1939-2008), του από Δημητριάδος.

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος “διαπνεόταν κι εκείνος από τα ίδια ακριβώς ιδανικά με εκείνα του Χρυσοστόμου, από την ίδια αγάπη και αφοσίωση στην Εκκλησία και στην Πατρίδα, μεγέθη ιερά, που υπηρέτησε, έως τέλους, με φρόνημα ασυμβίβαστο και θυσιαστικό”, τόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Σμύρνης Χρυσόστομος-Αθηνών … by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

 

 

 

 

Share this post