Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ HDP

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ HDP

Απροσπέλαστα τα προβλήματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

Και τι δε θα έδινε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, στο Κόμμα της αντιπολίτευσης  που θα του εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία  για την ανανέωση της θητείας του και την παραμονή του στην εξουσία, για άλλη μια πενταετία.  Ανεπανόρθωτα χρεοκοπημένος εμφανίζεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο συνεταίρος του σήμερα, Ντεβλέτ Μπαχτσελή  και τα ποσοστά που συγκεντρώνει το Κόμμα του, γύρω στα 8,8%, τον αφήνουν εκτός Εθνοσυνέλευσης , προστιθέμενα δε όπως προκύπτει  και από την  τελευταία δημοσκόπηση της Εταιρείας KORDA  στην καθημερινά φθίνουσα δύναμη (32,7%) του αήττητου από το 2002 Αρχηγού του AKP, συμπεραίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν παίζει τα ρέστα του με ένα αθροιστικό ποσοστό 44,1% έναντι ποσοστού 46,6 που συγκεντρώνουν έξη από τα  Κόμματα της αντιπολίτευσης και θα μειώνεται το πρώτο και θα αυξάνεται το δεύτερο, κάθε μέρα που περνά.
Ενθαρρυμένη  λοιπόν αυτή, φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει συσπειρωμένα τον Ερντογάν,  μολονότι η απουσία από την εξάδα του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP της στερεί τη δυνατότητα να προβάλλει ως αλάθητη  την αντίληψη της όσον αφορά τις δημοκρατικές αρχές και την  ισότητα.

Όντως δε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αρμενικής  καταγωγής  βουλευτής του HDP Γκαρό Μπαϊλάν  κατέκρινε τα 6 Κόμματα για την επί του θέματος τακτική τους υπογραμμίσας μάλιστα ότι το Κόμμα του με ένα ποσοστό  που ενδέχεται να φτάσει και τα 15%, είτε το θέλουν είτε όλοι οι άλλοι, είτε όχι θα διαδραματίσει  πρωτεύοντα ρόλο στις προσεχείς εκλογές.
Εκτός τούτου όμως και κατά γενική ομολογία ο Ερντογάν, έχει να αντιμετωπίσει σήμερα και άλλα πολλά προβλήματα. Εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής. Το αποτέ-λεσμα ενός αρρωστημένου οράματος μεγαλοϊδεατισμού. Το αποτέλεσμα μιας αστείρευτης επιθυμίας να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και ΡΩΣΙΑΣ, ως οι εκάστοτε ηγέτες των δύο αυτών υπερδυνάμεων να είναι τόσον αφελείς, ώστε  να εμπαίζονται από τον Τούρκο ηγέτη με μονομερείς υποσχέσεις και υποκειμενικούς σχεδιασμούς.
Και ασφαλώς ένα από τα βασικότερα προβλήματα του είναι το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει σε ότι σχετίζεται με τις δήθεν αμυντικές αλλά καθαρά επιθετικές  προθέσεις του. Και νόμισε πρόσφατα ο αφελής ότι θα συγκινούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάϊντεν … δωροδοκώντας την Αμερική με ένα ποσό 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων  το οποίο όπως άφησε να διαρρεύσει είναι έτοιμος να διαθέσει  (ΠΟΘΕΝ;) για την αγορά  πολεμοφοδίων  όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι συντομότατα η Τουρκία δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ελλείψει  ανταλλακτικών  καθώς και της δέουσας συντήρησης, τα αμερικανικής προέλευσης διακόσια σαράντα αεροπλάνα  F-16  και ότι αν  υποθέσουμε θελήσει  τελικά να προδώσει τις  πολλών χρόνων συμμαχίες της, συμπεριλαμβανομένου  του ΝΑΤΟ και να στραφεί ολοκληρωτικά προς τη Ρωσία, θα χρειαστεί όχι 10 και 20 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά εκατοντάδες τα οποία αδυνατούν  βέβαια να διαθέσουν και η μεν και η δε, ούτε και από κοινού αι δύο, σε μια περίοδο μάλιστα που όπως είναι γνωστό τόσο  η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ, με πρόσφατες συμφωνίες, έχουν εξασφαλίσει αισθητή υπεροπλία,  ενώ η Τουρκία όπως ομολογούν ακόμα και Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές με τις ατέρμονες εκκαθαρίσεις προσωπικής έμπνευσης του Ερντογάν στα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αδυνατεί να επανδρώσει τις αεροπορικές δυνάμεις της, ναυάγησαν ταυτόχρονα και  οι συνομιλίες που είχε με το Πακιστάν για να συμπληρώσει το κενό με Πακιστανούς πιλότους.


Οπωσδήποτε δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ευτυχής ο Ερντογάν, ΕΑΝ παράλληλα με όλα τα παραπάνω προβλήματα  δεν  υποχρεωνόταν προ ημερών .. να παίξει μπάσκετ  με πρότυπο τον Πούτιν  σε ότι αφορά την αθλητική δραστηριότητα του  προκειμένου να αποδείξει ότι  χαίρει άκρας υγείας, ΕΑΝ  δεν  νόμιζε ότι πηγαίνοντας, συνοδεία της κυρίας Εμινέ, σε ένα ημικρατικό σουπερμάρκετ σέρνοντας ο ίδιος το καρότσι με …τα ψώνια της ημέρας, για να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια έχει καταστεί απροσπέλαστη, αλλά και  ΕΑΝ, ΕΑΝ, ΕΑΝ, ΕΑΝ.
Με δεδομένη  λοιπόν την ακρίβεια, με δεδομένη την ανεργία, με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία  της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας αλλά και τα τόσα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν   είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς γιατί αντί του Ερντογάν ο οποίος δεν εμφανίζεται μόνον  αλλά και είναι κατάκοπος, άρχισε να φωνασκεί και να δημαγωγεί  αντ΄αυτού  ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Χουλουσή Ακάρ αποβλέποντας ασφαλώς στη διαδοχή του, μάλλον όμως με ανύπαρκτες πιθανότητες  επικράτησης και επιτυχίας.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post