«Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821»
Μεθαύριο το απόγευμα διαδικτυακή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το ζήτημα της συμμετοχής της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα εξετάσει η διαδικτυακή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο, «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”.
Η εκδήλωση, περιλαμβάνει ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννη Π. Θεοχαρίδη, με θέμα «Η Κύπρος και το 1821», του Μεταδιδακτορικού Ερευνητή, Εργαστήριου Πολιτικής Φιλοσοφίας (ΕΠοΦι), του Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Ηροδότου, με θέμα «Η διαδρομή του Κύπριου Χατζη-Πετράκη: Ελληνική Επανάσταση και φιλελληνικά δίκτυα», του Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου, με θέμα «Κύπριοι αγωνιστές στο 1821: Μια αποτίμηση» και του Αναπληρωτή Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μιχάλη Ν. Μιχαήλ, με θέμα «Μια οθωμανική εξουσία στη δίνη μιας επανάστασης».
Ο κ. Θεοχαρίδης αναφέρει σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του ότι, «Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στη δράση του ναυτικού των επαναστατών στις κυπριακές θάλασσες. Τα στοιχεία σταχυολογούνται μέσα από τις αναφορές των προξενείων της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην Κύπρο, το Ημερολόγιο του Κύπριου αγωνιστή Γιάγκου Φραγκούδη, γραμματικού στο πολεμικό πλοίο «Ηρακλής», καθώς και μια άγνωστη αναφορά του Οθωμανού διοικητή του νησιού Μεχμέτ προς τις αρχές της Κωνσταντινούπολης».
Ο κ. Ηροδότου παρουσιάζει την κεντρική ιδέα της ομιλίας του ως εξής: «Ο Χατζη-Πετράκης, προεστός της επαρχίας της Κυθραίας της Κύπρου, αφού ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, υποχρεώνεται να παραδοθεί στις οθωμανικές αρχές. Κατορθώνει, όμως, να αποδράσει και να διαφύγει με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών προξενείων στη Μασσαλία. Οι Οθωμανοί συλλαμβάνουν και κρατούν ως ομήρους τη σύζυγό και τα δώδεκα παιδιά του. Ο Χατζη-Πετράκης αναζητά εναγωνίως τρόπους για να καταβάλει τα λύτρα. Ακολουθώντας τη μακρά και πολυετή διαδρομή του, εξετάζουμε τη λειτουργία των φιλελληνικών δικτύων στο Παρίσι και το Στρασβούργο κυρίως, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».
Στην εισήγησή του ο κ. Παπαπολυβίου καταθέτει συνοπτικά τα όσα γνωρίζουμε για τη συμβολή των Κυπρίων αγωνιστών στην Ελληνική Επανάσταση, τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες μάχες και σώματα οπλαρχηγών και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα ως προς τον αριθμό τους, τον τρόπο ταξιδιού τους προς την επαναστημένη Ελλάδα και τις τελικές τους επιλογές ως προς την εγκατάστασή τους, μετά το τέλος του Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Παράλληλα παρουσιάζονται οι κύριες πηγές αλλά και τα προβλήματα για τον εντοπισμό και την καταλογογράφησή τους.
Ο κ. Μιχαήλ παρουσιάζει επιγραμματικά το θέμα που θα αναλύσει στην ομιλία του: «Λαμβάνοντας υπόψη το οθωμανικό ιστορικό πλαίσιο την περίοδο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τις πραγματικότητες στην οθωμανική Κύπρο στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, η διάλεξη αυτή επιχειρεί να αναλύσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό (1801-1821) ως μια οθωμανική εξουσία που βρίσκεται στη δίνη της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πλαίσιο της διάλεξης εξετάζονται το οθωμανικό-κυπριακό πλαίσιο την πιο πάνω περίοδο, η άνοδος του Κυπριανού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και η αρχιερατεία του, η σχέση του με τις ιδέες της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και το τραγικό του τέλος».
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας «zoom» με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.
Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:
https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.
Για την παρακολούθηση μέσω youtube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: