Η σημασία της Εφαρμοσμένης ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η σημασία της Εφαρμοσμένης ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Απονομή Βραβείων 2ης Παγκύπριας Ολυμπιάδας Γεωγραφίας Γυμνασίων. 

Μια πολύ σημαντική διἀλεξη , με θέμα: “Εφαρμοσμένη  ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ” από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) , δρα. Άθω Αγαπίου, παρακολούθησαν μαθητές Γυμνασίου και γονείς στην εκδήλωση της απονομής Βραβείων της 2ης Παγκύπριας Ολυμπιάδας Γεωγραφίας Γυμνασίων. 

Ο καθηγητής Άθως Αγαπητός

Στην αρχή της διάλεξης του ο καθηγητής Άθως Αγαπητός έκανε αναφορά στα λόγια του Al Gore, πρώην αντιπροέδρου  των ΗΠΑ στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες,  ο οποίος είχε επισημάνει:

« Ένα νέο κύμα τεχνολογικής καινοτομίας μας επιτρέπει να συλλαμβάνουμε, να αποθηκεύουμε, να επεξεργαζόμαστε και να εμφανίζουμε έναν άνευ προηγουμένου όγκο πληροφοριών για τον πλανήτη μας και μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φαινομένων. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες θα περιέχουν «γεωαναφορά» -θα αναφέρονται δηλαδή, σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο στην επιφάνεια της Γης…. Το δύσκολο μέρος της χρήσης αυτού του πλούτου γεωχωρικών πληροφοριών θα είναι να το κατανοήσετε. – τη μετατροπή δηλαδή ακατέργαστων δεδομένων σε πληροφορίες. Σήμερα, συχνά διαπιστώνουμε ότι έχουμε περισσότερα δεδομένα από ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε….»

Η εκδήλωση απονομής Βραβείων έγινε στο αμφιθέατρο του Λυκείου Ακροπόλεως , στην Λευκωσία. Η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Γεωγραφίας Γυμνασίων οργανώνεται από τον Γεωγραφικό Όμιλο Κύπρου(ΓΟΚ)  και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χαιρετισμούς απήυθυναν ο πρόεδρος του ΓΟΚ, Παναγιώτης Αργυρίδης, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καθηγητών Γεωγραφίας Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ, Αθανάσιος Καβάκας , και εκπρόσωπος του Υπουργείου. 

Ο κ. Παναγιώτης Αργυρίδης  ( ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για την συνεργασία και συγχάρηκε τους μαθητές , μεταξύ άλλων, επεσήμανε: “Η συμβολή της γεωγραφίας στην κοινωνία είναι πολλαπλή. Παρέχει στον άνθρωπο καλύτερη κατανόηση του χώρου, της περιοχής και της χώρας στην οποία ζει, καθώς και άλλων χωρών και περιοχών στον πλανήτη μας. Επίσης δίνει μια ολοκληρωμένη διάσταση και σφαιρική άποψη σε διάφορες διεργασίες αναφορικά με το σχεδιασμό, την πρόβλεψη και τη λήψη αποφάσεων. Η ανάγνωση και η μελέτη του χάρτη είναι, επίσης, βασικό στοιχείο της Γεωγραφίας”.

Η 2η Παγκύπρια Ολυμπιάδας Γεωγραφίας για την Α΄Γυμνασίου είχε το όνομα “ΓΑΙΑ” και για την Β’ Γυμνασίου “ΑΤΛΑΣ”. Συνολικά απονεμήθηκαν και  στις δύο κατηγορίες σε μαθητές και μαθήτριες 20 χρυσά μετάλλια και 50 αργυρά. Τέλος, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των διακριθέντων με χάλκινο μετάλλιο και έπαινο. 

Απονομή χρυσού μεταλλίου

Απονομή αργυρού μεταλλίου.

by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

***********************************************************

ΤΕΠΑΚ : Πτυχίο Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής

Δομή και περιεχόμενο

Η γεωπληροφορική είναι η επιστήμη της μηχανικής η οποία συνθέτει διάφορα άλλα επιστημονικά πεδία για την αποτύπωση, μελέτη και διαχείριση του τρισδιάστατου χώρου υπό τη μορφή γεωγραφικών και άλλων δεδομένων, με στόχο την υποστήριξη αποφάσεων σχετικά με αποφάσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική και κοινωνική διαχείριση. Κορυφαίο χαρακτηριστικό της σύγχρονης μηχανικής της Γεωπληροφορικής είναι η συνδυαστική χρήση τεχνολογικών συστημάτων αιχμής όπως για παράδειγμα τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), οι τεχνολογίες δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS), οι τεχνολογίες ανάλυσης και επεξεργασίας αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων κοκ. Οι εφαρμογές της Γεωπληροφορικής εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα λειτουργιών όπως για παράδειγμα στο σχεδιασμό και διαχείριση υποδομών, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην αρχαιολογία και την προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, στη χαρτογραφία, τη γαλάζια ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα είναι τετραετές και περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα υποδομής και προχωρημένα μαθήματα ειδίκευσης, μαθήματα αγγλικής γλώσσας για ακαδημαϊκούς σκοπούς και μαθήματα επιλογής και εμβάθυνσης.

Το πρόγραμμα προσφέρει υψηλού επιπέδου θεωρητική επιστημονική γνώση μέσα από μαθήματα γεωδαισίας, γεωλογίας, στατικής μηχανικής, τηλεπισκόπισης, εδαφομηχανικής, φωτογραμμετρίας, χαρτογραφίας, γεωγραφίας και ανάλυσης χώρου, δορυφορικής γεωδαισίας, πολεοδομίας, ραδιομετρίας, εφαρμογών GIS κοκ. Κατά τις θερινές περιόδους, μετά το 4ο και το 6ο εξάμηνο σπουδών, όλοι οι φοιτητές τοποθετούνται για σκοπούς πρακτικής άσκησης (6 εβδομάδες ανά περίοδο) σε οργανισμούς σε συναφείς με τις σπουδές τους κλάδους. Επιπλέον, εκτελούν μεγάλες γεωδαιτικές ασκήσεις διάρκειας 100 ωρών και πρακτικές ασκήσεις σε ειδικά θέματα διάρκειας 2 εβδομάδων. Κατά το 4ο έτος σπουδών οι φοιτητές εκπονούν διπλωματική εργασία υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκών του Τμήματος.

Τα μαθήματα του πρώτου έτους είναι κοινά με το πρόγραμμα Πολιτικών Μηχανικών. Στα επόμενα έτη σπουδών υπάρχει σταδιακά μειούμενη αλληλοεπικάλυψη, ενώ η ειδίκευση και η ευελιξία στην επιλογή εξειδικευμένων μαθημάτων αυξάνονται στα τελευταία έτη. Από το τρίτο έτος σπουδών τους, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν την ειδίκευσή τους με την επιλογή διαφόρων μαθημάτων από τρεις ροές μαθημάτων. Αυτές οι ροές μαθημάτων καλύπτουν πλήρως τις βασικές γνώσεις της Μηχανικής Υποδομών (INFRA), της Δομοστατικής (DOMO) και της Γεωπληροφορικής (GEO).

Οι απόφοιτοι εγγράφονται ως μέλη του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) απολαμβάνοντας όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανικού.

Γεωγραφικός Όμιλος Κύπρου

 Οι σκοποί του Ομίλου είναι:

  1. Η προαγωγή της γεωγραφικής γνώσης στην Κύπρο.
  2. Ο εκσυγχρονισμός της διδασκαλίας του μαθήματος της γεωγραφίας στα σχολεία της Κύπρου.
  3. Η ενεργότερη ανάμιξη του γεωγραφικού κόσμου στην οικονομική, κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή του τόπου.
  4. Η ενθάρρυνση της γεωγραφικής έρευνας στην Κύπρο.
  5. Η διαφύλαξη και βελτίωση του Κυπριακού φυσικού και ανθρωποποίητου Περιβάλλοντος.

 

Τα μέσα επίτευξης των στόχων είναι:

  1. Η έκδοση γεωγραφικού επιστημονικού εντύπου.
  2. Η δημιουργία γεωγραφικής βιβλιοθήκης και χαρτοθήκης
  3. Η ενθάρρυνση οργανωμένων επιστημονικών ταξιδιών και επισκέψεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
  4. Η επιδίωξη στενών σχέσεων και επαφών με άλλους γεωγραφικούς Ομίλους του εξωτερικού και η ένταξη του Ομίλου σε συναφείς, διεθνείς Ενώσεις και Οργανισμούς.
  5. Η οργάνωση εκθέσεων χαρτογραφίας, γεωγραφικής φωτογραφίας, γεωγραφικών βιβλίων και άλλων συναφών θεμάτων.
  6. Η διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, μαθημάτων κ.α.

Share this post