Η σχέση του διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου , του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ
Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων , με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2020
Σοβαρό θέμα φαίνεται να εγείρεται από ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πολίτης” για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ) Γιώργο Κουντούρη, ο οποίος είναι πρόεδρος του «ρωσικού κόμματος» και αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ.
Το ότι ο κ. Κουντούρης τυγχάνει της ολόθερμης υποστήριξης του προέδρου του ΔΗΚΟ, όταν συζητούνται στη Βουλή θέματα που τον αφορούν και το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» αναλαμβάνει τη νομική εκπροσώπηση της Συμφωνικής Ορχήστρας, είναι ίσως και αυτό κάτι που δεν θα έπρεπε να θεωρείται τυχαίο.
Όλο αυτό το κουβάρι της πιθανής διαπλοκής, με καταγγελίες για παράλληλη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καταγράφεται σε πρόχειρη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και σε επιστολή μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ), με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον γενικό εισαγγελέα, τον γενικό ελεγκτή και τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Γ. Κουντούρης είχε υπογράψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ως καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ΣΟΝΚ το 2013 με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2015. Στη σύμβαση υπήρχε πρόνοια για δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα τρία χρόνια. Όταν ο κ. Κουντούρης κλήθηκε να υπογράψει ανανέωση του συμβολαίου του, αρνήθηκε να το πράξει ισχυριζόμενος πως έχει καταστεί υπάλληλος αορίστου χρόνου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο άρθρο 4 του συμβολαίου του αναφέρεται ρητώς: «Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου: Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αποδέχεται και συμφωνεί ότι η παρούσα σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου και ότι η ιδιαιτερότητα και φύση της εργασίας του δικαιολογεί την ορισμένη χρονική διάρκεια μιας τέτοιας σύμβασης».
Το προηγούμενο δ.σ. του ΙΣΟΚ είχε αποφασίσει να προκηρύξει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ, αλλά ο κ. Κουντούρης προσέφυγε στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών για να μπλοκάρει τη διαδικασία, ζητώντας να αναγνωριστεί ως υπάλληλος αορίστου χρόνου.
Προφανώς όχι τυχαίως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή, κατέθεσε τροπολογία στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2018, ζητώντας να απαιτείται έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή. Μάλιστα δημιουργήθηκε ένταση και διεκόπη η συνεδρία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όταν ο «Π» επεσήμανε την παραδοξότητα, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου στις 13.9.2018 είπα πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να παραμείνει σε αυτήν τη θέση εσαεί».
Γνωμάτευση «φάντασμα»
Και ενώ ο κ. Κουντούρης αρνείτο να εγκαταλείψει την καρέκλα του, όπως προέβλεπε το συμβόλαιό του, άλλαξε το δ.σ. του ΙΣΟΚ και αίφνης παρουσιάστηκε σε συνεδρία νομική γνωμάτευση, η οποία ήταν ανυπόγραφη και δεν έφερε καν το λογότυπο του δικηγορικού γραφείου που την είχε ετοιμάσει. Η γνωμάτευση εκείνη ανέφερε πως η σύμβαση του κ. Κουντούρη θεωρείται ως σύμβαση αορίστου διαρκείας, αφού απασχολήθηκε για περίοδο πέραν των 30 μηνών. Το δ.σ. ζήτησε από τον κ. Κουντούρη να αποσύρει την προσφυγή του στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και τον αναγνώρισε ως υπάλληλο αορίστου χρόνου! Στην πρόχειρη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως «από λανθασμένους χειρισμούς μετατράπηκε το καθεστώς εργοδότησης του καλλιτεχνικού διευθυντή σε αορίστου χρόνου, καταπατώντας έτσι τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψαν τα δύο μέρη».
Το γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος»
Και ενώ παρέμενε μυστήριο, για το ποιος είχε συντάξει τη βολική ανώνυμη γνωμάτευση για τον κ. Κουντούρη, το μυστήριο λύθηκε. Στις 13 Αυγούστου 2019 η ταμίας του δ.σ. του ΙΣΟΚ υπέγραψε επιστολή δέσμευσης με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» για να αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ΙΣΟΚ. Αν και αυτό έγινε τον Αύγουστο η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 (!) έτσι ώστε να καλύπτει και τη βολική γνωμάτευση για τον κ. Κουντούρη που παρουσιάστηκε σε συνεδρία της 25ης Ιουλίου 2019. Στην προκαταρκτική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημειώνεται ότι: «στα πρακτικά του δ.σ. δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό με τον διορισμό του πιο πάνω γραφείου (Τάσσος Παπαδόπουλος) ως νομικού συμβούλου του ιδρύματος. Επίσης δεν εντοπίστηκε απόφαση του δ.σ. σχετικά με τη γνωμάτευση που παρουσιάστηκε στη συνεδρία της 25.7.2029, ενώ από τα πρακτικά προκύπτει ότι το δ.σ. δεν ήταν ενημερωμένο αναφορικά με τη σχετική γνωμάτευση, παρά μόνο ενημερώθηκε εκ των υστέρων».
Τη σύμβαση με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» υπέγραψε η ταμίας. Ωστόσο δικαίωμα να εκπροσωπεί το δ.σ. έχει μόνο ο πρόεδρος. Στην προκαταρκτική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επισημαίνεται πως «στα καθήκοντα της ταμία δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια στο καταστατικό, ενώ δεν εντοπίστηκε να έχει δοθεί σχετική εξουσιοδότηση στην ταμία εκ μέρους του ιδρύματος. Ως εκ τούτου η όλη διαδικασία για τη σύναψη της συμφωνίας ενδεχομένως να μην έγινε νομότυπα».
Πολλά τα λεφτά στους δικηγόρους
Το ΙΣΟΚ για χρόνια είχε νομικό σύμβουλο το δικηγορικό γραφείο «Α. Ποιητής & Σία ΔΕΠΕ», το οποίο ενημέρωσε στις 24 Μαΐου 2019, ότι θα ανανεώσει τη σύμβαση συνεργασίας από 6/6/2019 έως 5/6/2020. Το ποσό που διατίθετο ετησίως στο γραφείο «Α. Ποιητής» είχε καθοριστεί στα 1.904 ευρώ. Ωστόσο στις 15 Ιουλίου 2019 το γραφείο «Α. Ποιητής» ενημερώνεται πως τερματίζεται η συνεργασία του με το ΙΣΟΚ. Το δ.σ. υπέγραψε συμφωνία με το γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με αμοιβή 5.950 ευρώ ετησίως (δηλαδή 4.000 ευρώ περισσότερα από όσα έδιναν) συν 200 ευρώ την ώρα για παροχή πρόσθετών υπηρεσιών. Συνολικά τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας το ΙΣΟΚ κατέβαλε στο γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» 13.000 ευρώ.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε στην προκαταρκτική έκθεσή της, ότι για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δεν μπορεί να γίνονται απευθείας αναθέσεις, αλλά θα πρέπει να ακολουθείται διαδικασία προσφορών, κάτι που δεν έγινε και η δουλειά δόθηκε στο γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος».
Επιπρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δ.σ. αγοράζει από το γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» και υπηρεσίες πρακτικογράφου με επιπλέον χρέωση, παρά το ότι αυτό θα έπρεπε να το κάνει η γραμματέας του δ.σ. ή να ανατεθεί σε διοικητικό υπάλληλο του ΙΣΟΚ. Και σαν να μην έφτανε αυτό… αποφάσισαν να προσλάβουν και στενογράφο!
Δεν βιάζεται ο Οδυσσέας
Και ενώ το δ.σ. του ΙΣΟΚ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΝΟΚ βρίσκονται υπό έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τα έτη 2018-2019, στις 9 Μαΐου του 2018 ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πραγματοποιεί συνάντηση στο γραφείο του με τον Γ. Κουντούρη, ο οποίος είχε το καπέλο του προέδρου του κόμματος ΕΟΠ (Ρωσικό κόμμα) για να συζητήσουν πώς θα πατάξουν από κοινού τη διαφθορά!
Σε εκείνη τη συνάντηση συμμετείχε και ένας εκ των ιδρυτών της Wargaming, ο Ιβάν Μίχνεβιτς, ο οποίος είχε αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα μέσω του ΚΕΠ. Ο κ. Μιχαηλίδης, προσφάτως ανακάλυψε πως οι υπηκοότητες που είχαν δοθεί στα στελέχη της Wargaming ήταν παράτυπες… αλλά το 2018 συζητούσε με ένα από εκείνα τα στελέχη, για το πώς θα πατάξουν από κοινού τη διαφθορά, και ενώ είχε προηγηθεί ο έλεγχος που είχε γίνει από την Ελεγκτική Υπηρεσία το 2016 στο Υπουργείο Εσωτερικών… χωρίς να διαπιστωθεί τίποτα επιλήψιμο!
Στο διά ταύτα. Η προκαταρκτική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Συμφωνική Ορχήστρα έχει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2020 και ήδη βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 2021 και το δ.σ. της Συμφωνικής δεν έχει συνεδριάσει για να κάνει παρατηρήσεις. Ο δε γενικός ελεγκτής που συνηθίζει να δίνει τελεσίγραφα σε υπουργούς για να λάβει απαντήσεις δεν φαίνεται να βιάζεται καθόλου, ώστε να προχωρήσει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Εκτός βεβαίως αν και αυτή έχει την τύχη άλλων εκθέσεων που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας”.