Η ρωσική ανάμειξη φαίνεται να συνεχίζεται και φέτος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Η ρωσική ανάμειξη φαίνεται να συνεχίζεται και φέτος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλούς μοχλούς κατά κύριο λόγο για να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν»

Έκθεση της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας , όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, επιβεβαίωσε τις στενές επαφές που είχαν κορυφαίοι συνεργάτες του Τραμπ με ρώσους πράκτορες της Μόσχας και την εντολή Πούτιν να παραβιαστούν τα email του Δημοκρατικού Κόμματος .

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την παραβίαση ηλεκτρονικών λογαριασμών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016 με στόχο να βλάψει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και να φέρει στην προεδρία τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό ήταν το τελικό συμπέρασμα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι ο Τραμπ «δεν συνεργάστηκε» με τη Μόσχα, αλλά «καίει» στενούς του συνεργάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πλειοψηφία της Γερουσίας έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. 

«Η πρόθεση της Μόσχας ήταν να βλάψει την εκστρατεία της Κλίντον και να βοηθήσει την εκστρατεία Τραμπ αφού θεωρήθηκε ότι ο Τραμπ ως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, θα υπονόμευε τη δημοκρατική διαδικασία της χώρας», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποκαλύπτει τις στενές επαφές που είχαν κορυφαίοι συνεργάτες του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι –όπως αποδείχθηκε– ήταν πράκτορες της Μόσχας.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά για τις σχέσεις του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ –ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή– με τον ρώσο πράκτορα Κόνσταντιν Κιλίμνικ, καθώς επίσης και για τον στενό φίλο του αμερικανού προέδρου, Ρότζερ Στόουν –τη φυλάκιση του οποίου απέτρεψε ο Τραμπ παρεμβαίνοντας σε βάρος της αμερικανικής Δικαιοσύνης– ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή στα Wikileaks των χιλιάδων εγγράφων του Δημοκρατικού Κόμματος, λίγο πριν τις εκλογές του 2016. 

 Η επιτροπή τονίζει ακόμα, ότι τα Wikikeaks γνώριζαν ότι βοηθούν να εκλεγεί ο Τραμπ με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Η έκθεση της Γερουσίας αποκάλυψε επίσης μια επιστολή του ίδιου του Τραμπ προς τον Πούτιν, την οποία έστειλε ο μεγιστάνας το 2007, εκφράζοντας το θαυμασμό του στον ρώσο πρόεδρο. «Οπως προφανώς θα έχετε ακούσει, είμαι ένας μεγάλος θαυμαστής σας», έγραφε συγχαίροντας τον Πούτιν για την αναγόρευσή του σε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time. «Σίγουρα το αξίζετε», έγραφε ο Τραμπ στην επιστολή του.

Πάντως, η ρωσική ανάμειξη φαίνεται να συνεχίζεται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και φέτος.

 

 Πριν λίγο καιρό, ο Γουίλιαμ Ιβάνινα, ανώτατος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλούς μοχλούς κατά κύριο λόγο για να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν» και «παράγοντες που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσπαθούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου Τραμπ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη ρωσική τηλεόραση».

Πηγή: Protagon.gr

Share this post