Η Ρωσία ωθεί την Ουκρανία στα όρια της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής

Η Ρωσία ωθεί την Ουκρανία στα όρια της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αποκτά ολοένα και περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας ξεκάθαρης γενοκτονίας του ουκρανικού λαού. Η ηρωική αντίσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, των δυνάμεων εδαφικής άμυνας και του πληθυσμού εμπόδισαν το σχέδιο «blitzkrieg» των εισβολέων. Ποτέ δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα σε μια μέρα, ούτε κατάφεραν να καταλάβουν το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και άλλες μεγάλες πόλεις.

Η Ρωσία, έχοντας σημαντικές απώλειες σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, κάνει ολοένα και περισσότερες προσπάθειες να ασκήσει βία στους αμάχους. Υποκριτικές δηλώσεις για «πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους» στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι αυτές κατοικημένων περιοχών, μαιευτηρίων, κλινικών και γηροκομείων. Ο κυνικός και ανελέητος βομβαρδισμός κατοικημένων γειτονιών στο Χάρκοβο στις 28 Φεβρουαρίου μιλάει από μόνος του.

Πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας βομβαρδίζονται με πυρομαχικά, που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων βομβών κενού και διασποράς. Πολλαπλές καλά οπλισμένες ομάδες σαμποτάζ και αναγνώρισης επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό.

Έχοντας πνιγεί στο αρχικό επιθετικό άλμα, τα ρωσικά  στρατεύματα χρησιμοποιούν τώρα μια νέα τακτική που χρησιμοποιούσαν νωρίτερα οι Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό πόλεων και τη δημιουργία μιας τεχνητής σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στα κατεχόμενα εδάφη.  Τέτοιες απόπειρες στοχεύουν στο Kherson, το Chernihiv και το Sumy, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να κρύβονται σε υπόγεια για μέρες, χωρίς προμήθειες νερού, για να σωθούν  από τους βομβαρδισμούς. Οι επιθέσεις  γίνονται εκεί , που βρίσκονται κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι .

Ο αποκλεισμός των μεγάλων πόλεων απειλεί να μετατραπεί σε αποκλεισμό τροφίμων, αφού οι αποθήκες βρίσκονται συχνά εκτός των ορίων των πόλεων. Σπέρνοντας χάος και παρασκευάζοντας ελλείψεις τροφίμων, σε συνδυασμό με τερατώδεις βομβαρδισμούς, οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να συντρίψουν την αντίσταση των Ουκρανών πολιτών και, κατά συνέπεια, να αποδυναμώσουν το ηθικό του ουκρανικού στρατού.

Η Ουκρανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 7 εκατομμύρια. Η καταστροφή εκτυλίσσεται με γοργούς ρυθμούς και ένα Holodomor του 21ου αιώνα τρομακτικής κλίμακας μπορεί να προστεθεί στο προσφυγικό ζήτημα!

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.  

 

 

Share this post