Η Ρωσία απειλεί τη Μολδαβία με στρατιωτική σύγκρουση

Η Ρωσία απειλεί τη Μολδαβία με στρατιωτική σύγκρουση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Μολδαβία, ότι η απειλή της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας ενδέχεται να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει στρατεύματα στην Υπερδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μια ένοπλη σύγκρουση οδήγησε τους φιλορώσους αυτονομιστές να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.
Η κυβέρνηση στο Κισινάου, τονίζοντας ότι έχει δεσμευτεί για ειρηνικό διάλογο για το μέλλον της περιοχής, είπε ότι θα καλέσει τον εν ενεργεία Ρώσο πρεσβευτή για να καταστήσει σαφή τη θέση της.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο στρατός της είναι εκεί για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η Μολδαβία θέλει η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλούσε την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρούνταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις μας δέχθηκαν επίθεση από (πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ) Σαακασβίλι, είπε ο Λαβρόφ.

Αυτό το περιστατικό, το 2008, είχε ως αποτέλεσμα έναν πενθήμερο πόλεμο κατά τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλές γεωργιανές πόλεις.

Λίγο αργότερα, η Μόσχα αναγνώρισε τη Νότια Οσετία και μια άλλη γεωργιανή αποσχισθείσα περιοχή, την Αμπχαζία, ως ανεξάρτητες.

Η Υπερδνειστερία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μόσχα για υποστήριξη, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη υψηλές μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.

Share this post