Η “Πρώτη Ανάσταση” από τον Αρχεπίσκοπο Χρυσόστομο

Η “Πρώτη Ανάσταση” από τον Αρχεπίσκοπο Χρυσόστομο

Προσδοκώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, τελέστηκε το πρωί τού Μεγάλου Σαββάτου, σ’ όλους τους ιερούς ναούς μας, ο Μέγας Εσπερινός της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η γνωστή σε όλους μας ακολουθία της «Πρώτης Ανάστασης».
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προανήγγειλε την Ανάσταση με το Προκείμενο «Ἀνάστα ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», ενώ τα μαύρα ρούχα που είχαν τοποθετηθεί στις εικόνες για το Θείο Δράμα, έπεσαν, τα στασίδια κτύπησαν δυνατά και ο Αρχιεπίσκοπος πετώντας φύλλα δάφνης κήρυξε την Πρώτη Ανάσταση.


Με την προσδοκία της Ανάστασης του Σωτήρα μας, η Εκκλησία μάς παρακινεί σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, να τηρήσουμε απόλυτη σιωπή, ησυχία και νηστεία. «Σιγησάτω πᾶσα σὰρξ βροτεία», ώστε η ένδοξη Ανάσταση του Εσταυρωμένου Κυρίου μας να φέρει την «καινὴν ζωήν, μίαν ἄλλην βιοτήν, αἰώνιον» στην ψυχή του καθενός μας. Η Ανάσταση του Χριστού είναι βίωμα προσωπικό του καθενός αγωνιζόμενου πιστού και το μέγεθός του αντικατοπτρίζεται στην ατομική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου για την αποβολή των παθών.

Η αίσθηση του μεγάλου αυτού μυστηρίου έρχεται ως επιβράβευση του επίπονου αγώνα μας για την κάθαρση της καρδίας μας.
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που οι πιστοί δεν μπορούν να προσέρχονται στις κατανυκτικές και μεστές Χάριτος ακολουθίες, ο αγώνας όλων μας πρέπει να είναι πιο γνήσιος, νόμιμος και ανυποχώρητος. Και η Ανάσταση οσονούπω πλησιάζει για όλους.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

ΦΩΤΟ: Ι.Α. ΚΥΠΡΟΥ

Share this post