Η “ευφάνταστη” ιδέα για Θεία Κοινωνία με πλαστικά κουταλάκια
Την Τετάρτη, 20 Μαΐου, η ιστοσελίδα Cyprus Times έγραψε ότι στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τέθηκε σχετική εισήγηση για μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με πλαστικό κουταλάκι μίας χρήσης. Ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου , Θεολόγος Μιχάλης Σπύρου , δήλωσε στην Cyprus Times πως ο Μακαριότατος θέλει να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι θέμα της πίστης και αποτελεί ιερό μυστήριο της εκκλησίας. «Δεν διαπραγματευόμαστε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Είναι μυστήριο και δεν συζητούμε καμία άλλη μέθοδο μετάδοσης της Θείας Ευχαριστίας πέραν από την παράδοση των αιώνων που είναι η χρήση της ασημένιας λαβίδας» , επεσήμανε.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του ιού, υποβάλαμε σχετική ερώτηση στον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιο Κωστρίκη, ο οποίος απάντησε ότι το θέμα της μετάδοσης στους πιστούς της Θείας Κοινωνίας “δεν ήρθε ποτέ, ούτε συζητήθηκε καμιά φορά στην επιστημονική ομάδα”. Ο ίδιος συμπλήρωσε : “ Αν και εφόσον έρθει προς συζήτηση, οι επιστήμονες θα αποφανθούν επί του θέματος”.
Εξάλλου , η κ. Μαργαρίτα Κυριάκου, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι το πρωτόκολλο, που αφορά τις εκκλησίες, θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Σήμερα είναι Παρασκευή την Κυριακή οι πιστοί θα πάνε στους ναούς το οριστικοποιημένο πρωτόκολλο έφθασε τελικά στην Εκκλησία (Αρχιεπισκοπή και Μητροπόλεις, ώστε να προωθηθεί στους ναούς και της Μονές;
Χθες το πρωί η εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος” , σε ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου, έγραφε: “« Κοντός ψαλμός αλληλούια»! Ο τρόπος λήψης της Θείας Κοινωνίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως ξεκαθαρίζει η Εκκλησία, η οποία επιμένει στη χρήση της ίδιας λαβίδας για όλους όσοι θα μεταλάβουν, ενώ παράλληλα, διευκρινίζει πως δεν είναι υποχρεωτική για κανένα ο οποίος έχει ενδοιασμούς.
Διεμήνυσε δε, πως δεν δέχεται ούτε πλαστικά κουταλάκια, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του πρωτοκόλλου που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας ούτε άλλα υποκατάστατα, γι’ αυτό θα διατηρήσει ατόφια τη Θεία Κοινωνία, όπως λαμβανόταν διαμέσου των αιώνων.
Αυτό που δέχεται η Εκκλησία είναι η σύνδεση του αριθμού των πιστών που θα εισέρχονται στις εκκλησίες με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε ναού (οκτώ τετραγωνικά μέτρα για κάθε πιστό). Αυτό που αλλάζει αφορά το αντίδωρο που θα δίνεται στους πιστούς αφού αυτό θα τοποθετείται πλέον σε σακουλάκι και οι πιστοί θα το παίρνουν από μόνοι τους από σημείο που θα βρίσκεται πλησίον της εξόδου της κάθε εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται το τελευταίο διάστημα για την προστασία των πιστών, αλλά και για να αισθάνονται πιο άνετα προσερχόμενοι στις εκκλησίες.
Με βάση τα ισχύοντα μέτρα, κάποια εκ των οποίων θα συνεχιστούν, θα υπάρχουν σημάνσεις αποστάσεων μεταξύ των πιστών, ώστε να αποτραπεί τυχόν μετάδοση του ιού. Ανάμεσα στα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνονται απολυμάνσεις εντός των εκκλησιών αλλά και των εικόνων.
Χθες (προχθές) ο διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Θεολόγος Μιχάλης Σπύρου, δήλωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ¨παρέλαβε και μελέτησε το πρωτόκολλο που στάληκε από το υπουργείο Υγείας και πως κατά βάση έκανε αποδεκτά τα μέτρα που προτάθηκαν, υποβάλλοντας κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες φαίνονται να έγιναν αποδεκτές.
Σχετικά με το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του τρόπο λήψης της Θείας Ευχαριστίας, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για θέμα πίστης το οποίο δεν τίθεται υπό συζήτηση ή υπό διαπραγμάτευση. Εξήγησε, ότι θα χορηγείται με την ίδια ασημένια λαβίδα, όπως γινόταν ανέκαθεν. Υπέδειξε επίσης, πως η Θεία Ευχαριστία αποτελεί τον πυρήνα της Θείας Λειτουργίας και θα συνεχίσει λαμβάνεται όπως γινόταν μέσα από το πέρασμα των αιώνων”.
Ως προς τους πιθανούς κινδύνους από την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες ανέφερε πως επιθυμία του Μακαριοτάτου είναι όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην προσβληθεί κανένας πιστός.
Σημειώνεται, πως από τις 4 Μαΐου επιτρέπεται η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
Όπως είχε εξαγγελθεί, μετά την έκδοση νέου διατάγματος (επίκειται η έκδοση του) θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
Πώς θα δίνεται το αντίδωρο
Με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου προς τους νεωκόρους, αυτοί να πλένουν τα χέρια τους, θα βάζουν αντισηπτικό και ακολούθως θα τοποθετούν το αντίδωρο σε διαφανές σακουλάκι, και αφού ευλογηθεί από τον ιερέα (κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας) θα τοποθετείται στην έξοδο από όπου θα το λαμβάνουν οι εξερχόμενοι πιστοί.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι πιστοί δεν νιώθουν ακόμη έτοιμοι να προσέρχονται στις εκκλησίες όπως παλαιότερα, γι’ αυτό και η μέχρι σήμερα προσέλευση ήταν σχετικά περιορισμένη. Εκτιμάται ότι σταδιακά οι αριθμοί των προσερχομένων θα αυξάνονται”.
Ο κ. Σπύρου στον ΑΝΤ1
Σε παρέμβαση του χθες στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νικήτας Κυριάκου, ο Διευθυντής Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, Μιχάλης Σπύρου, επιβεβαίωσε πως «υπήρχαν κάποιες εισηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας μέσω επιστολής, την οποία είχε λάβει ο Μακαριότατος, αλλά οι παρατηρήσεις και οι εισηγήσεις του έχουν γίνει σεβαστές και αποδεκτές από το Υπουργείο.»
Σημείωσε δε, πως ” αυτό επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία Εκκλησίας και κυβερνήσεως, προς την αντιμετώπιση του κοινού και αόρατου εχθρού, του κορονοϊού”. Ερωτηθείς, αν το σημείο με τα πλαστικά κουταλάκια ήταν το μόνο σημείο, που διαφώνησε ο Μακαριότατος, ο κ. Σπύρου απάντησε ότι ¨διαφώνησε μόνο στα θέματα των μυστηρίων της Εκκλησίας, τα οποία είναι εντελώς σεβαστά από το Υπουργείο Υγείας¨
*****************
Το ζήτημα είναι ότι δεν θα έπρεπε σε μια χώρα , όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να τεθεί , αφού αίρονται τόσα άλλα μέτρα , θέμα μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας με κουταλάκια μιας χρήσης. Το θέμα δεν τέθηκε από τον οποιονδήποτε , αλλά από το Υπουργείο Υγείας, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΙ ΓΝΩΜΗ η Επιστημονική Ομάδα , σε έγγραφό του, ημερομηνίας 18/5/20 . Όφειλαν να γνωρίζουν ή να μάθουν , πριν από την σύνταξη του εγγράφου , ότι δεν πρόκειται για “λήψη θείας κοινωνίας”, αλλά για μετάδοση της από τον ιερέα ή τον Επίσκοπο στους πιστούς, ο οποίος λέγει την στιγμή εκείνη ” Μεταδίδοται σοι ( ο πιστός αναφέρει το όνομά του, αν δεν το γνωρίζει ο μεταδιδούς ιερέας ή Επίσκοπος) το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον”.
Πέρα από αυτό η σύσταση , ανέφερε ότι ” τα κουταλάκια θα απορρίπτονται μετά την χρήση σε κάδους απορριμμάτων (!) που θα βρίσκονται πλησίον του ιερέως” . Επίσης, η σύσταση έκανε λόγο για χρήση, αντί του μάκτρου ( κόκκινου ύφασματος που κρατά ο ιερέας στη βάση του Αγίου Ποτηρίου) , προσωπικού μαντηλιού ή /και υφάσματος.
Το έγγραφο δεν μπορεί να έφυγε από το Υπουργείο Υγείας , χωρίς την έγκριση του πολιτικού προϊσταμένου του. Το σωστό θα ήταν , πριν μπει στο χαρτί η σύσταση να είχε συζητηθεί το θέμα προηγουμένως με τον Αρχιεπίσκοπο . Αυτό , κατά την γνώμη μας, σημαίνει στενή συνεργασία κυβέρνησης και Εκκλησίας. Τουλάχιστον , οι ιθύνοντες θα μπορούσαν να κάνουν σύσταση για παρακολούθηση σε πρώτη φάση της Θείας Λειτουργίας από τους πιστούς και προσέλευση τους στη Θεία Κοινωνία , μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος . Η “ενοχοποίηση” της Θείας Κοινωνίας για δήθεν μετάδοση του ιού είναι απαράδεκτη, ενώ η μετάδοση της με κουταλάκια μιας χρήσης ισοδυναμεί με ευτελισμό του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Κοινωνίας.
Ουδείς Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ