Η “Αλήθεια” αποχαιρετά τον Αλέκο Κ. Κωνσταντινίδη
“ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Αμφισβήτησε τους μύθους, πολέμησε το κατεστημένο”.
Αφιερωμένο και δικαίως στον Αλέκο Κ. Κωνσταντινίδη είναι το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εφημερίδας “Αλήθεια”. Από το 1983 και μέχρι την εκδημία του ο Αλέκος διετέλεσε πρώτα αρχισυντάκτης και ακολούθως σύμβουλος έκδοση, ενώ ήταν βασικός αρθρογράφος της .
Οι τίτλοι του σημερινού πρωτοσέλιδου είναι: ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Αμφισβήτησε τους μύθους, πολέμησε το κατεστημένο”.
Σε κύριο άρθρο της η “Αλήθεια” γράφει:
« Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης ήταν ό,τι πολυτιμότερο πρόσφερε η εφημερίδα αυτή στην κυπριακή κοινωνία, στη μάχη για την επανένωση του τόπου μας και στον αγώνα για την ενημέρωση, για την ανάπτυξη υγιούς προβληματισμού, για την καλλιέργεια πολιτικής σκέψης, για την αμφισβήτηση των κατεστημένων, για την κατάρριψη των μύθων. Από τον Μάρτιο του 1983 που ο Αλέκος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Φρίξου Κουλέρμου να αναλάβει την ηγεσία της «Αλήθειας», μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 δεν υπέστειλε τη σημαία ούτε στιγμή. Τριάντα οκτώ συνεχόμενα χρόνια, μέχρι την ηλικία των ενενήντα ενός, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του κράτησε ψηλά, πολύ ψηλά τη σημαία της «Αλήθειας» και της αλήθειας. Έφυγε χθες , Τρίτη, αλλά τα άρθρα του κοσμούν την εφημερίδα μας, ακόμα και σήμερα. Με διαύγεια πνεύματος, με νεανική μαχητικότητα, με θρησκευτική αγνότητα, με δυναμική διεκδικητικότητα, χωρίς προκαταλήψεις και ιδιοτέλειες, χωρίς αναστολές και σκοπιμότητες υπηρέτησε τον υπέρτατο σκοπό της γνήσιας, της δεοντολογικής, της αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Γι’ αυτό έκανε άπειρους φίλους αλλά και άσπονδους εχθρούς. Που αποπειράθηκαν να τον εξοντώσουν δύο φορές με βομβιστικές επιθέσεις και πολλές άλλες με απειλές, εκβιασμούς ή οικονομικά δέλεαρ. Όμως ο Αλέκος ούτε δειλίασε, ούτε δελεάστηκε. Κράτησε ψηλά το όνομά του και το όνομα της «Αλήθειας». Και έγραψε ιστορία. Την πιο λαμπρή ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας. Τον ευχαριστούμε. Δεν θα τον ξεχάσουμε. Η οικογένειά του, όπως και η οικογένεια της «Αλήθειας» χάσαμε ένα εκλεκτό μέλος μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσε!»
Στην σελίδα 10 , όπου η μόνιμη στήλη του Αλέκου Κωνσταντινίδη“ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ” δημοσιεύεται το τελευταίο του άρθρο, με τίτλο: ” Το παράρτημα για το Βαρώσι του Δυτικού Πλαισίου (1978)“
“Στο Δυτικό Σχέδιο του 1978 (Αμερικανο-Βρετανικό-Καναδικό) υπήρχε ειδικό παράρτημα για τα Βαρώσια στο οποίο αναφερόταν ότι μόλις θα άρχιζαν οι συνομιλίες με βάση το προτεινόμενο Σχέδιο θα άρχιζε αμέσως η εγκατάσταση των Βαρωσιωτών στην πόλη τους χωρίς περιορισμό και με την ακόλουθη σαφή διευκρίνιση: «Εκείνοι που θα επιστρέψουν στην περιοχή της επανεγκατάστασης, δεν θα υπόκεινται σε περαιτέρω, χωρίς τη θέλησή τους μετακινήσεις». ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ «Τα μέλη των διακοινοτικών συνομιλιών θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με τους αντιπροσώπους του για τη ρύθμιση των όρων μιας σύντομης επανεγκατάστασης στην περιοχή των Βαρωσίων. Οι ακόλουθες γενικές γραμμές θα πρέπει να κυριαρχήσουν: α) Η περιοχή για επανεγκατάσταση θα πρέπει να περιλάβει τις εκτάσεις που βρίσκονται ανατολικά από το χωριό Άγιος Νικόλαος και προς τα νότια της παλιάς οδού Λευκωσίας – Αμμοχώστου. Στον καθορισμό της ακριβούς περιοχής για την επανεγκατάσταση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς για την ασφάλεια της παλιάς Αμμοχώστου και του λιμένος της Αμμοχώστου. β) Η περιοχή της επανεγκατάστασης θα πρέπει να διοικείται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να θεωρείται ως προέκταση της σημερινής νεκρής ζώνης. Οι κυπριακοί νόμοι και κανονισμοί θα ισχύουν στην περιοχή της επανεγκατάστασης. γ) Δεν θα υπάρχει προκαθορισμένος αριθμητικός περιορισμός. δ) Εκείνοι που θα επιστρέψουν στην περιοχή της επανεγκατάστασης δεν θα υπόκεινται σε περαιτέρω, χωρίς τη θέλησή τους, μετακινήσεις». Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για επιστροφή των Βαρωσιωτών στην πόλη τους χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένος αριθμητικός περιορισμός. Η άλλη μεγάλη ευκαιρία ήταν το Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών το 2004. Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα επιστρεφόταν τον Αύγουστο του 2004.
************************************
Πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρισκόταν στα κατεχόμενα δήλωνε «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι θα τύχει παζαρέματος. Τελείωσε αυτό. Περαστικά σας». Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου δημοσιεύτηκαν στον «Φιλελεύθερο» κάτω από τους τίτλους «Ξεχάστε το Βαρώσι. Τελείωσε αυτό. Περαστικά σας».(12 Φεβρουαρίου 2021). Περαστικά: Το περαστικά (επίρρημα) χρησιμοποιείται ως ευχή για ανάρρωση αρρώστου και ειρωνικά γι’ αυτόν που έπαθε ένα κακό”.
Ν. Αναστασιάδης: Υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Αλέκου εξέφρασε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης με το εξής σχόλιο: «Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Αλέκου Κωνσταντινίδη. Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή στην κυπριακή δημοσιογραφία. Ευρυμαθής, οξύνους και τολμηρός δεν δίσταζε να επισημαίνει, να αναδεικνύει, να καυτηριάζει και να στηλιτεύει ακόμη, φαινόμενα που καθημερινά απασχολούσαν τη χώρα μας. Πρώτα και πάνω από όλα τον απασχολούσε το κυπριακό και η ανάγκη επίλυσής του. Μέχρι την τελευταία του πνοή στα 90 του χρόνια, έγραφε με διαύγεια και με σθένος νέου ενθουσιώδους πολίτη. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Άννα και στους οικείους του. Αιωνία ας είναι η μνήμη του”.