Η ψηφοφορία για την ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

Οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν την Κυριακή για να επιλέξουν έναν ηγέτη που θα διερευνήσει  με τους  Ελληνοκύπριους,  αν υπάρχει δυνατότητα  για μια συμφωνία για τον τερματισμό της  “εθνοτικής διχοτόμησης” της Κύπρου, που διαρκεί δεκαετίες, γράφει το Associated Press (AP) σε ανταπόκριση από την Λευκωσία του Μενέλαου Χατζηκωστή. 

Οι αναλυτές προβλέπουν έναν αγώνα μεταξύ του “αριστερού Mustafa Akinci ,  του κεντροαριστερού ηγέτη του κόμματος CTP Tufan Erhurman και του σκληρού Ersin Tatar”. 

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι οι Τουρκοκύπριοι, πολιτικά απομονωμένοι και εξαρτημένοι από την Τουρκία, τόσο από οικονομική όσο και από στρατιωτική άποψη, επιθυμούν  μια ειρηνευτική συμφωνία. Όμως, με την Τουρκία να υπαγορεύει ανοιχτά όρους σχετικά με το είδος της ειρηνευτικής συμφωνίας που θέλει, αναλυτές λένε ότι το θέμα που ανησυχεί  τους ψηφοφόρους περισσότερο από ποτέ είναι, αν οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν κάποιο βαθμό ελέγχου για το μέλλον τους.

Πολλοί Τουρκοκύπριοι «προσκολλώνται περισσότερο στην υπεράσπιση της ταυτότητάς τους» σε απάντηση στην αυξημένη αποφασιστικότητα της Τουρκίας”, δήλωσε στο ΑΡ ο πολιτικός αναλυτής Tumay Tugyan.

https://apnews.com/article/virus-outbreak-turkey-antonio-guterres-mustafa-akinci-greece-07eaa4430da0af531d9ae57e4cc799c1

Share this post