Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη Αναστασιάδη, μετά την μεγάλη μάχη κατά του COVID -9

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη Αναστασιάδη, μετά την μεγάλη μάχη κατά του COVID -9

Θα ανταμειφθούν με επιδόματα οι λειτουργοί δημόσιας υγείας που με αυτοθυσία συνέβαλαν στην επιτυχία της χώρας

H κυβέρνηση είναι έτοιμη να ευχαριστήσει με τη μορφή επιδόματος τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας που με αυτοθυσία συνέβαλαν στην επιτυχία της χώρας,  μας δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Μιλώντας στον Γιώργο Κασκάνη και τον Χριστόφορο Χριστοφή, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την περηφάνια του για τις επιδόσεις της Κύπρου στο σύνολο της στη μεγάλη μάχη έναντι του κορωνοϊού. Χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ενώ είπε πως το Σάββατο θα βρεθεί με τα εγγόνια και τα παιδιά του στο καθιερωμένο τραπέζι της οικογένειας που τόσο του έλειψε αυτό το διάστημα.

*Αυτούσια η συνέντευξη

Γ. Κασκάνης: Σας ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη που γίνεται σε μια ιδιαίτερη μέρα…πώς σας βρίσκει αυτή η μέρα;

Οφείλω να πω αρκούντως ευτυχή γιατί κατορθώσαμε να είμαστε από τις χώρες εκείνες που έγκαιρα πήραν μέτρα και με αποτελεσματικότητα έφεραν σε πέρας την αποστολή τους. Αυτό οφείλεται στην επιστημονική ομάδα, στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, όμως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι συμπολίτες μας και οι πολιτικές δυνάμεις.

Γ. Κασκάνης: Φοβάστε ανατροπή των επιδημιολογικών δεδομένων;

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις απόψεις των επιστημόνων φαίνεται ότι είμαστε σε μια εξαιρετική πορεία και μπορούμε να ελέγξουμε. Βεβαίως θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα μμέτρα ατομικής υγιεινής προστασίας, αυξημένο πρέπει να είναι το αίσθημα της ευθύνης όλων, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε καμιά οπισθοδρόμηση ή μια νέα έξαρση.

Χ. Χριστοφή: Είπατε στον ΠΟΛΙΤΗ ότι με 130 κρούσματα σε τρεις μέρες θα ξαναπάμε πίσω.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε μέτρα ενδεχόμενα αποκλεισμού τομέων που επηρεάζονται ή που διαφαίνεται ότι υπάρχουν τα αυξημένα κρούσματα. Ή και περιοχών…

Χ. Χριστοφή: Άρα πήγαμε καλά μέχρι σήμερα κ. Πρόεδρε. Θέλω να ρωτήσω αν υπήρξε κάποια στιγμή που πανικοβληθήκατε ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση.

Όχι, αλλά ανησυχία υπήρχε πάντοτε διότι παρακολουθούσαμε τι γινόταν σε άλλες χώρες. Βεβαίως δεν είχαν πάρει τα μέτρα που εγκαίρως εμείς είχαμε πάρει. Τα πρώτα μέτρα να υπενθυμίσω ελήφθησαν 23 του Γεννάρη.

Γ. Κασκάνης: Θυμάμαι μια συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών με διευθυντές ειδήσεων ήταν διάχυτη η ανησυχία σε μια χρονική στιγμή. Ήταν τότε που μιλούσαμε για την πιθανότητα να νοσήσει το 60%, φαινόταν ένας πανικός…

Πανικός όχι, αλλά αυξημένη ανησυχία. Ήταν μια περίοδος η οποία λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που επιβάλεις την αναστολή εργασιών την αγωνία των ανθρώπων για το αύριο, το εργασιακό καθεστώς του καθενός, την επιβίωση των επιχειρήσεων, όλα τούτα αντιλαμβάνεστε ότι θα έπρεπε να ήμασταν μακρά της πραγματικότητας για να μην ανησυχούσαμε.

Γ. Κασκάνης: Θυμάμαι την αγωνιώδη τότε προσπάθεια, για την εξασφάλιση αναπνευστήρων. Είχαμε αυτή την πληροφορία ότι θα μας παρείχε το Ισραήλ ένα αριθμό…

Θέλω να αποκαταστήσω τα πράγματα όπως είναι. Πράγματι είχα συνομιλία με τον Πρόεδρο Ρίβλιν ο οποίος όταν το ανέφερα μου είπε ότι θα το διαβιβάσει αμέσως στο γραφείο του Πρωθυπουργού και να μείνεις ήσυχος γιατί επρόκειτο να παραλάβει 1000 αναπνευστήρες το Ισραήλ και από τους 1000 ζητούσαμε τους 50 τους οποίους θα πληρώναμε. Ο Πρόεδρος έδωσε ένα θετικό μήνυμα, πλην όμως εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση είχε εκδώσει απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε προϊόντος ή εξοπλισμού που ήταν απαραίτητο για την προστασία της υγείας των Ισραηλινών. Οπότε ήταν αδύνατο. Όταν επικοινώνησα με τον Νετανιάχου με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική σχέση, μου είπε ότι αν κάνω την εξαίρεση θα το ήθελα. Αν όμως προχωρήσω σε εξαίρεση αντιλαμβάνεσαι και ήτο μια περίοδος κρίσιμη για τα εσωτερικά του Ισραήλ, θα βρεθώ εκτεθειμένος. Απολογούμαι υπήρξαν χώρες και στην Ευρώπη που προχώρησαν σε απαγορεύσεις στην εξαγωγή φαρμάκων και εξοπλισμού. Το δεύτερο είναι ότι ακόμα και χώρες που θεωρούντο ότι ήταν τόσο προηγμένες στα συστήματα υγείας αντιμετώπισαν πραγματική κρίση. Ευτυχώς εμείς δεν θέσαμε το δίλημμα στους γιατρούς, σε ποιον δίδεις την πιθανότητα να ζήσει και ποιον αφήνεις να πεθάνει. Αυτό ήταν μια σκληρή πραγματικότητα την οποία βίωσαν χώρες και της Ευρώπης.

Γ. Κασκάνης: Είναι γεγονός ότι το κράτος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό και σε σύγκριση με τις χώρες που αναφέρατε προηγουμένως. Ποιες βασικές πληγές ή αδυναμίες ανέδειξε αυτή η κρίση οι οποίες ενδεχομένως να μπουν σε προτεραιότητα;

Στα πρώτα στάδια θα θυμάστε ότι είχαμε τα περισσότερα κρούσματα ενδονοσοκομειακά. Δηλαδή η αδυναμία που παρατηρήθει ήταν είτε εις τη γνώση χρήσης των προστατευτικών, αντιμετωπίστηκαν όμως γενικότερα μιλώντας το σύστημα υγείας της χώρας παρουσιάστηκε πολύ πιο προετοιμασμένο και με έγκαιρες παραγγελίες που είχαμε βάλει και με έγκαιρη παραλαβή προστατευτικών ειδών έτσι νομίζω ότι οι αδυναμίες δίνουν την ευκαιρία για διορθώσεις. Διότι υπήρξαν αδυναμίες και υπάρχουν αδυναμίες διότι αν δεν παραδεχθεί κανένας ή πει ότι είναι όλα τέλεια θα αφήσει τις αδυναμίες να ενυπάρχουν. Μάλιστα έχουμε πάρει απόφαση και ελπίζω εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει και προκήρυξη διαγωνισμού έτσι ώστε ένας κενός όροφος του νέου Νοσοκομείου Λάρνακος να αποπερατωθεί δηλαδή πέραν της μονάδος που σε 25 ημέρες είχε παραδοθεί η νέα ΜΕΘ Λευκωσίας, να δημιουργηθεί και ολόκληρος θάλαμος στο νέο νοσοκομείο Λάρνακας για να έχουμε νοσοκομείο αναφοράς πανέτοιμο στην περίπτωση που ο ιός επανέλθει το Φθινόπωρο.

Γ. Κασκάνης: Πάντως αποδείχθηκε ότι ήταν ο δημόσιος τομέας που ανταποκρίθηκε σε αυτή τη μεγάλη κρίση..γιατροί νοσηλευτικό προσωπικό και ενδεχομένως εδώ να πρέπει να εστιαστεί και η προσοχή της Κυβέρνησης προς ενίσχυση του χώρου.

Ουδείς μπορεί να το αρνηθεί. Καμιά αμφιβολία και θα δούμε πως επισπεύδονται και πως ικανοποιούνται κάποια εύλογα αιτήματα, μάλιστα στη συνάντηση που είχα μαζί τους, τους είπα καταρτίστε κάποια κριτήρια, νιώθω την ανάγκη σαν έκφραση της ελάχιστης ευγνωμοσύνης του κράτους για ότι εκάμετε, ότι ένα επίδομα επί δοκιμασίας θα μπορούσε να δοθεί στους γιατρούς και νοσηλευτές και τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας οι οποίοι κατόρθωσαν με αυτοθυσία πράγματι, να σταθούν και να συμβάλουν σε αυτό που επιτυχώς η χώρα μας και για αυτό νιώθω περήφανος. Αλλά ζήτησα να καταρτιστούν κάποια κριτήρια, διότι άλλοι ήσαν στην πρώτη γραμμή, η συντριπτική πλειοψηφία κάποιοι όμως ήσαν στα μετόπισθεν. Αλλά για όνομα του θεού να μην υποτιμήσουμε γιατί ενδεχόμενα κάποιοι να δειλίασαν προς στιγμή, να μην δημιουργήσουμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

Γ. Κασκάνης: Νομίζω κατ’ ανάλογο τρόπο δεν μιλάτε για το εκπαιδευτικό σύστημα, δημιουργήθηκε και μια παρεξήγηση…

Λυπούμαι πάρα πολύ ποτέ δεν έκαμα τις ανάλογες αναφορές που ανέφερε ο τίτλος της εφημερίδας. Αναφέρεντο αν ο αδύναμος κρίκος ήταν η παιδεία και έκαμα μια διευκρίνηση ότι εκεί που παρατηρήθηκε αδυναμία ήταν στην τηλεκπαίδευση. Αυτό ήτο μια αδυναμία που δεν κατηγορώ ή δεν αποδίδω την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς αλλά ήταν μια νέα μέθοδος διδασκαλίας η οποία εισήχθη πρόσφατα και ήτο δυνατόν να παρουσιάζει αδυναμίες.

Χ. Χριστοφή: Οδοφράγματα κ. Πρόεδρε, γυρνώντας πίσω μήπως μπήκατε ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείτε εάν ήταν σοφότερο να κλείσουν πρώτα τα αεροδρόμια και μετά τα οδοφράγματα;

Όχι. Γιατί η ανησυχία μας οφείλετο στη διασπορά του ιού στην Τουρκία, στην παρουσία σημαντικού αριθμού Ιρανών φοιτητών και στην αδυναμία ελέγχου το ποια ήτο η κατάσταση στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Να διευκρινήσω κάτι. Εμείς απλά αναστείλαμε την λειτουργία κάποιων οδοφραγμάτων για να έχουμε καλύτερο έλεγχο. Εκείνοι που έκλεισαν τα οδοφράγματα, δεν ανέστειλαν τη λειτουργία, ήταν οι Τουρκοκύπριοι.

Γ. Κασκάνης: Αντιλαμβάνομαι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον Μουσταφά Ακιντζί…

Εδώ είναι το άλλο πρόβλημα γιατί φαίνεται ότι εκείνοι που αποφάσισαν το κλείσιμο δεν ήταν ο κ. Ακιντζί, τουλάχιστον με βάση τα όσα ο ίδιος ο άνθρωπος μου είπε και συνεπώς διερωτώμαι…

Γ. Κασκάνης: Οι επαφές που επιδιώκει ο κ. Τατάρ προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση….

 

Ούτε κατά διάνοια. Ο κ. Τατάρ αν νομίζει ότι θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος με το να ζητεί ο παράνομα λεγόμενος υπουργός υγείας ενός παρανόμου μορφώματος ότι θα έχει διαβούλευση με τον Υπουργό Υγείας ε είναι όνειρα θερινός νυκτός. Όσοι υπάρχουν κάποιοι που ενεργούν κατά τρόπο που ο κ. Οζερσάι ή ο κ. Τατάρ πιστεύουν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξευρεθεί ή θα μας υποχρεώσουν να εξευρεθεί λύση το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την απομόνωση των Τ/κ και δεν ξέρω πόσο αυτό θα τους ωφελήσει δεδομένων των εκλογών που έχουν τον Νοέμβρη.

Γ. Κασκάνης: Σε αυτή όλη τη διάρκεια της κρίσης προφανώς εσείς ήσασταν υπό έλεγχο. Κάνατε τεστ;

Τρία. Διέμενα στον άνω όροφο, στο κελί μου (γέλια), και βεβαίως μετέβαινα στη Λεμεσό αργά την Παρασκευή το βράδυ μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ. Τις εργάσιμες ημέρες παρέμενα έγκλειστος στο Προεδρικό.

Χ. Χριστοφή: Απ’ όσα στερηθήκατε, τι σας έλειψε πιο πολύ;

Τα εγγονάκια μου, τα παιδιά μου…

Χ. Χριστοφή: Θα τα δείτε σήμερα;

Όχι σήμερα, αύριο.

Γ. Κασκάνης: Ετοιμάζετε οικογενειακό τραπέζι μετά την καραντίνα;

Ναι. Ήταν συνήθεια στην οικογένεια να βρίσκεται κάθε Σάββατο.

Γ. Κασκάνης: Πρέπει να είστε μέχρι 10.

Ακριβώς δέκα διότι είναι τέσσερις κόρες γαμπρούδες και τέσσερα εγγόνια οκτώ συν δύο εμείς δέκα. Εντός πλαισίων.

Χ. Χριστοφή: Πάμε στο κεφάλαιο της εκκλησίας και θέλω να σας ρωτήσω πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε τον Αρχιεπίσκοπο ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα;

Η συνεργασία με τον Μακαριώτατο ήταν άψογη διότι έδειχνε να αντιλαμβάνεται εξ αρχής πως δεν είναι θέμα δογματικής αντιμετώπισης μιας τέτοιας πανδημίας αλλά ήταν θέμα και των επιστημόνων και ιδιαίτερα δεν είναι ένα κράτος θεοκρατικό αλλά ένα κράτος που λειτουργεί με βάση Σύνταγμα και το νόμο. Η αναφορά μου στους δύο, θέλω να είμαι δίκαιος, δεν ήταν για τον Μητροπολίτη Αθανάσιο αλλά ήταν οι μέρες που ο Μητροπολίτης Μόρφου και ο Επίσκοπος Τριμυθούντος είχαν καλέσει τον κόσμο σε εκκλησιασμούς και μεταλήψεις και ειλικρινά έβλεπα τον κίνδυνο να υπάρξει ένας διχασμός μέσα στην κοινότητα γιατί υπάρχουν εκείνοι που θρησκεύονται με περισσότερο φανατισμό με μια θρησκοληψία και υπάρχουν άλλοι που θρησκεύονται σέβονται τα Θεία αλλά θέλουν την ίδια ώρα να μην θυματοποιηθούν σαν αποτέλεσμα της αυστηρότητας των κανόνων.

 

Share this post