Η πρώτη χειροτονία μετά την χαλάρωση των μέτρων

Η πρώτη χειροτονία μετά την χαλάρωση των μέτρων

*ΕΝΑΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

*Φωτογραφίες  από την Θ. Λειτουργία στον Απόστολο Βαρνάβα , στην Δασούπολη

Με την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας για τις εκκλησίες, από το οποίο αποσύρθηκε τελικά η σύσταση για μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με κουταλάκια μιας χρήσης, τελέστηκε σήμερα  σε όλους τους Ιερούς Ναούς η Θεία Λειτουργία.
Η σημερινή  Κυριακή , ΣΤ’ από του Πάσχα, κατά την οποία η Εκκλησία υπενθυμίζει το θαύμα του Χριστού στον εκ γενετής τυφλό, ήταν η τελευταία, κατά την οποία ψάλθηκε το «Χριστός Ανέστη».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ , ο οποίος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο, έδωσε ένα ιδιαίτερο μήνυμα και συμβολισμό στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία , τελώντας χειροτονία Διακόνου. Ο νέος Διάκονος, που εντάχθηκε από  στην Εκκλησία Κύπρου, έλκει την καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο και τώρα διαμένει μόνιμα εδώ , αφού έχει συζευχθεί με Ελληνοκύπρια. Πρόκειται για τον Σωτήριο Ντάση, τελειόφοιτο του τμήματος Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και άριστο πρωτοετή φοιτητή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου.


Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο θαύμα του εκ γενετής τυφλού και τόνισε ότι ο Χριστός « δεν του άνοιξε μόνο τα σωματικά μάτια, αλλά κυρίως τα πνευματικά».
Απευθυνόμενος στον νέο κληρικό της Εκκλησίας , ο Αρχιεπίσκοπος του έδωσε πατρικές νουθεσίες , λέγοντας: «Η Εκκλησία, αγαπητέ μου π. Σωτήριε, είναι η Μητέρα όλων μας. Όσο ταλαιπωρημένοι κι αν είμαστε στην πορεία της ζωής μας, εδώ θα βρούμε την πραγματική παρηγοριά κι εδώ θα βρούμε το φως του Χριστού. Αυτή την πορεία, κι ακόμη πιο δύσκολη, την βάδισα κι εγώ. Αλλά δόξα τω Θεώ , η Εκκλησία μάς προστάτευσε».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε στον νέο Διάκονο «να αγαπά τους ανθρώπους, αλλά τις ελπίδες του να τις έχεις πάντα στην Εκκλησία». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε προς τον π. Σωτήριο: «Να γίνεις πραγματικά διάκονος όλων των αδελφών μας. Κι αν κάνεις έτσι, δεν θα βγεις ζημιωμένος. Αυτή την ευχή σου δίνω και σε παρακαλώ να την φυλάξεις».


Ο νέος Διάκονος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον πνευματικό του οδηγό π. Παρασκευά Παπαμιχαήλ, κάνοντας αναδρομή, μέσα από την ομιλία του, στα δύσκολα χρόνια τής παιδικής του ηλικίας με την μετοίκησή του από τη Βόρεια Ήπειρο σε νοτιότερο μέρος, αλλά και με την αδόκητη εκδημία του κατά σάρκα πατέρα του, όταν αυτός ήταν μόλις 8 ετών. Σε όλα αυτή την πορεία του όμως, ομολόγησε, «ήταν πάντοτε συμπαρούσα η Χάρις τού Θεού που τον αξίωσε να ενδυθεί το ευλογημένο ράσο και να γίνει σκεύος της Θείας Χάριτος και διάκονος του Υψίστου».
Η Θεία Λειτουργία μεταδιδόταν τόσο διαδικτυακά με απευθείας μετάδοση όσο και ραδιοφωνικά από τον Παγκύπριο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

ΦΩΤΟ : ΙΑΚ

*****************************

Ι. Ν. Αποστόλου Βαρνάβα

 

Ιερατικό συλλειτουργό τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα , στην Δασούπολη.  Προεξήρχε ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού π. Σωτήριος, ο οποίος πριν από την Θεία Κοινωνία έδωσε οδηγίες στους πιστούς , σημείωσε ότι τα μέτρα στον Ναό θα τηρούνται πιστά μέχρι την τελική άρση τους και προέτρεψε όλους να σέβονται τους συνανθρώπους τους και να προσεύχονται να λυτρωθεί η ανθρωπότητα από την πανδημία το συντομότερο.

 

Επίσης , ανακοίνωσε ότι μέσα στην βδομάδα θα γίνει Θεία Λειτουργία την Τετάρτη, ημέρα απόδοσης της εορτής του Πάσχα, που θα ψαλεί για τελευταία φορά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και την Πέμπτη , εορτή της Αναλήψεως του Χριστού. Η ευπρέπεια στον Ναό ήταν υποδειγματική σε όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. 

    Η ευπρέπεια στον Ναό ήταν υποδειγματική. 

 

Share this post