Η πρόταση του ΑΚΕΛ για Κυπριακό και φυσικό αέριο (βίντεο)
Την πρότασή για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο , την οποία το ΑΚΕΛ είχε υποβάλει στον πρόεδρο Αναστασιάδη τον περασμένο Δεκέμβρη, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος ΑΚΕΛ Άντρος Κύπριανού. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι αυτό κρίθηκε αναγκαίο, αφού ήδη ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε «μονομερώς» επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Δεν είχαμε την απαίτηση να υιοθετήσει την πρόταση μας, αλλά αναμέναμε τουλάχιστον να μας γνωστοποιήσει την αντίδραση του σ΄αυτή. Όπως αναμέναμε να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο να διαβουλευτεί προτού απευθυνθεί στον ΟΗΕ. Δεν το έπραξε άρα αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, είπε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να έχουν πείσει τον κάθε λογικό πατριώτη ότι οι επιλογές που έχουμε είναι ανάμεσα στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τη διχοτόμηση. «Άρα το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι που θέλουμε λύση και επανένωση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά και η Τουρκία «εκμεταλλεύθηκε το κενό που δημιουργήθηκε, κλιμάκωσε την επιθετικότητα της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, ενώ την ίδια στιγμή θέτει επί τάπητος την απαράδεκτη απαίτηση της για λύση δύο κρατών».
Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, είχε προειδοποιήσει πριν από 3 χρόνια για όλα αυτά και δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκε αλλά και κατηγορήθηκε ότι υιοθετούσε την τουρκική προπαγάνδα. «Οι εξελίξεις δυστυχώς μας δικαίωσαν με τραγικό τρόπο για τον τόπο μας», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι, αν ακολουθηθούν οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα συνεργαστούν για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Είναι, όμως, πρόσθεσε, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πείσουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, για τη δική μας ειλικρινή πρόθεση. Έτσι, είπε, θα ενισχυθεί η προσπάθειά μας για αποτροπή περαιτέρω διχοτομικών ενεργειών και τουρκικών μεθοδεύσεων για λύση δύο κρατών ή και συνομοσπονδίας.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συνειδητοποιήσει «έστω και την υστάτη την κρισιμότητα των στιγμών και τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες που έχει» και “να ενεργήσει ως οφείλει για να σωθεί η Κύπρος”.
Α. Πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
- Εμμένουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
- Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ όπως κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις.
- Επαναβεβαιώνουμε την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και της μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για την επίλυση τυχόν προβλημάτων θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η σύγκλιση για τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.
- Εκφράζουμε ετοιμότητα ως Ελληνοκυπριακή πλευρά να υποβάλουμε στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.
Β. Πρόταση για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες
- Επαναβεβαιώνονται οι συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012»: για τις θαλάσσιες ζώνες ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (συνεπώς, ως θέμα το οποίο θα συνδιαχειρίζονται οι δύο κοινότητες), τους φυσικούς πόρους επίσης ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο), και για την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες). Οι συγκεκριμένες συγκλίσεις συνιστούν ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο με τη λύση του Κυπριακού ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων και της κατανομής των εσόδων από αυτούς.
- Με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη θα μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου.
- Με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργηθεί Ομοσπονδιακό Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υφιστάμενο Ταμείο, από το οποίο δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις.
- Μετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
- Ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση, μετά την έναρξη σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς (είτε αφορά δική της χρήση είτε μεταφορά προς άλλους προορισμούς).
- Με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν θα φέρει οποιαδήποτε προσκόμματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.