Η πρόσληψη της Φιλοκαλίας στο έργο του Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware

Η πρόσληψη της Φιλοκαλίας στο έργο του Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware

H  μελέτη, που δημοσιεύουμε ,  επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο Μητροπολίτης Διοκλείας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Κάλλιστος Ware μεταφράζει τη φιλοκαλική παράδοση σε γλώσσα προσιτή στους χριστιανούς που ζουν στον σημερινό δυτικό κόσμο. Θέματα, όπως η σχέση με τον πνευματικό, η νήψις, η ησυχία και η επίκληση του ονόματος του Ιησού ερμηνεύονται υπό το φως αυτό. Περιγράφεται επίσης, ο τρόπος με τον οποίο ο Μητροπολίτης Κάλλιστος επιχειρεί να συνδέσει τη ζωή της καθημερινότητας με τη ζωή της προσευχής, καθώς κι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναζητήσει κανείς τον Χριστό παντού, μεταμορφώνοντας, μέσα από την αναζήτηση και τη συνάντηση αυτή, το κοσμικό σε ιερό. Η μελέτη εκδόθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ο Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Φιλοσοφία και Θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη Θεία Λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας.

Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέγεται Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Pebroke της ίδιας πόλης.

Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου , ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του Σχίσματος! Το 2007 διωρίσθη, Συνοδικῶς, Συμπρόεδρος τῆς Μικτῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου Ὀρθοδόξων καί Ἀγγλικανῶν, ἡ δέ Ἐπισκοπή Διοκλείας ἀνυψώθη, ἐν τῷ προσώπῳ αὐτοῦ, εἰς Μητρόπολιν, τιμῆς ἕνεκεν, τοῦ ἰδίου ἀναδειχθέντος οὕτως εἰς Τιτουλάριον Μητροπολίτην.

Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του “Ο Ορθόδοξος Δρόμος”, “Η Ορθόδοξη Εκκλησία”, “Η δύναμη του Ονόματος”, “Η εντός ημών Βασιλεία”, κ.α. Ο Κάλλιστος Ware έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα Μηναία, το Τριώδιο και την Φιλοκαλία (από κοινού με τον μακαριστό Ph. Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του γνωστού θεολογικού περιοδικού Sobornost.

Η φιλοκαλική παράδοση by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

 

Share this post