Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θαύμασε το Αρχαιολογικό Μουσείο

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θαύμασε το Αρχαιολογικό Μουσείο

Εντυπωσιάστηκε  από τις αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας και εξέφρασε τον θαυμασμό της η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία ξεναγήθηκε σε αυτό λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη της στην Κύπρο.

Στο Μουσείο την υποδέχτηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,  Γιάννης Καρούσος , ο οποίος ανέφερε ότι  αυτό  ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και εθεωρείτο για την εποχή του έργο τεράστιας σημασίας για την προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου.

ΦΩΤΟ: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ο κ. Καρούσος εξήγησε στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η αύξηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και οι σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις, κατέστησαν απαραίτητο το σχεδιασμό ενός νέου κτηρίου.  

«Στα 1935, με τη θέσπιση του νέου Περί Αρχαιοτήτων Νόμου και την ίδρυση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, άρχισε η αναδιοργάνωση των συλλογών του Κυπριακού Μουσείου, σύμφωνα με τις νεότερες μουσειακές αντιλήψεις και τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα», είπε ο κ. Καρούσος.

Αναφερόμενος στο Νέο Κυπριακό Μουσείο ο υπουργός επεσήμανε ότι «το έργο για την κατασκευή και λειτουργία του αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτιστικής υποδομής για την Κύπρο της τελευταίας εκατονταετίας».

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα φιλοξενήσει πέραν των 4.000 εκθεμάτων και θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες συλλογές κυπριακής αρχαιολογίας διεθνώς».

Στη συνέχεια, η κυρία  Σακελλαροπούλου  ξεναγήθηκε  από τον Έφορο Αρχαιοτήτων, Γεώργιο Γεωργίου ,  στις δεκατέσσερις αίθουσες του Μουσείου όπου εκτίθενται τα εκθέματα του  βάσει χρονολογικής και θεματολογικής κατάταξης.

Πριν από το Μουσείο η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο. Τελευταίος σταθμός της, πριν από την επιστροφή στην Αθήνα, ήταν τα Λεύκαρα.

Share this post